Alla inlägg under februari 2019

Av Maria - 11 februari 2019 07:00

Måndag:

Spaghetti med köttfärssås, gärna med extra smak av fint tärnad kycklinglever och en skvätt vin.


Keso med krossad ananas.


Tisdag:

Spenatsoppa med riven muskot och ägghalvor.


Semla.


Onsdag:

Frasig raggmunk, stekt fläsk, lingonsylt och råkost.


Färsk frukt.


Torsdag:

Fondue med god het buljong att doppa egna spett med kött eller fisk och grönsaker. Sallad, chilimajonnäs och vitlöksbaguette till.


Rosencupcakes.


Fredag:

Kycklingfajitas: Stek strimlad kycklingfilé med 1 påse kryddmix fajitas, ät i tortillabröd med sallad, tomat och varm majsröra.


Mintglass med varm chokladsås.


Lördag:
Tom Khaa gai-soppa.


Chokladdoppade ananasringar och vaniljkesella.


Söndag:
Italiensk korv (köpt eller hemgjord) och bräserad mangold med pinjenötter.


Polkatrifle: Varva i ett glas vaniljglass, kolasås, krossade polkagrisar och brutna kolasnittar.

Av Maria - 11 februari 2019 06:00




Måndag:

Öppen majsomelett med potatis: Tina 250 g majskorn, tärna 2-3 potatisar, strimla purjolök. Vispa samman 5 ägg och 2 msk vatten. Smaksätt smeten med 2 krm timjan, salt och peppar. Fräs purjon lite margarin, lägg i potatis och majs. Häll över omelettsmeten och rör med en gaffel tills smeten stelnat. Servera med grönsallad och hårt bröd.


Tisdag:

Pastalåda med rökt skinka: Varva 4 portioner kokt pasta med 200 g rökt tärnad skinka och 10 cm finhackad purjolök i smord form. Vispa ihop 3 dl mjölk med 2 dl riven ost. Häll blandningen i formen. Grädda ca 30 minuter i 200 grader. Servera med 4 dl strimlad kinakål blandad med 1 dl krossad ananas.


Onsdag:

Buljongkokt falukorv med pepparrot: Koka 400 g skivad mager falukorv och 250 g broccoli i 2 dl buljong, ca 7 minuter. Blanda 4 msk persilja och 1-2 riven pepparrot. Servera med kokt potatis.


Torsdag:

Gratinerad favoritmacka: Hacka 4 tomater, blanda ner 1 pressad vitlöksklyfta, 4 msk färsk hackad basilika, 2 tsk olivolja, salt och peppar. Skiva 10 svarta oliver och strimla 4 skivor rökt skinka. Fördela tomatröra, oliver och skinka på 4 runda bröd, typ polarkaka. Strö över 4 msk ost. Gratinera i 225 grader ca 5 minuter. Servera med sallad.


Fredag:

Potatissallad med valnötter: Skär 700 g kokt kall potatis i skivor. Lägg dem i en skål tillsammans med 2 dl förvällda broccolibuketter. Blanda samman 2 msk olivolja, 2 msk vatten, 1 msk vitvinsvinäger, 1 msk dragon, salt och peppar. Häll dressingen över potatis och broccoli. Tillsätt 1 dl hackad persilja, 2 msk parmesanost och 4 msk grovt hackade valnötter. Blanda samman. Låt salladen stå en stund innan den serveras tillsammans med bröd.


Lördag:

Laxgryta.


Söndag:

Kycklingfilé med timjanrisotto.




Av Maria - 10 februari 2019 19:15




Mängd: 2 dl


Ingredienser:
1 dl äppeljuice

1 dl vaniljsås

Malen kanel


Gör så här:

Mixa iskall äppeljuice och vaniljsås till en jämn smoothie.

Häll upp i glas och pudra över lite malen kanel.




Av Maria - 10 februari 2019 18:45




Ingredienser:

3 dl gröna fläderbär, repade

1 dl ättiksprit

½ dl socker

4 dl vatten


Gör så här:

Skölj bären och lägg dem i en kruka.

Koka upp och slå över ättika, socker och vattnet, lägg på en tyngd och låt bären stå till nästa dag.

Koka upp bär och lag och sjud på svag värme 10-15 minuter.

Lägg genast upp i varma, väl rengjorda glasburkar och sätt på lock.




Av Maria - 10 februari 2019 18:15

Antal: 4 portioner

Ugn: 225 grader, knappt 10 minuter


Ingredienser:

700 g laxfilé med skinn
1 msk flytande honung
1 msk citronsaft
salt
peppar


Hollandaise:

150 g smör
2 msk vatten
3 st äggulor
2 tsk citronsaft
10 st ramslöksblad
peppar


Sparris:

300 g grön sparris
1 msk olivolja


Servera med:

potatis kokt
rädisor

 

Gör så här:

Såsen:

Smält smöret på medelvärme och ställ åt sidan.

Vispa ihop äggulor och vatten i en skål och ställ den i vattenbad.

Vispa tills krämen tjocknar.

Ta skålen av vattenbadet och vispa i smöret i en tunn stråle.

Bottensatsen ska inte komma med.

Smaksätt såsen med citronsaft, finhackad ramslök och peppar.


Bryt av nedersta biten på sparrisen.

Lägg den på plåt med bakplåtspapper och ringla över olja.

Krydda med salt och peppar och baka i ugn i 15 minuter.

Krydda laxen med honung, citronsaft, salt och peppar.

Grilla den med skinnsidan ner i knappt 10 minuter tills köttet är klart.

Peta försiktigt med en gaffel.

Servera laxen med hollandaisesås, kokt potatis, rädisor och rostad sparris.

Av Maria - 10 februari 2019 14:30




Antal: ca 60 stycken

Ugn:  160 grader, 18-20 minuter


Ingredienser:

250 g smör, rumsvarmt

200 g florsocker

1 citron, finrivet skal

300 g vetemjöl

75 g rismjöl

50 g maizena majsstärkelse

2 msk blå vallmofrön

2 msk mjölk


Gör så här:
Vispa smör, florsocker och citronskal i en liten skål tills det blir ljust och luftigt.

Blanda vetemjöl och rismjöl med maizena och vallmofrön i en annan skål.

Flytta smörblandningen till en större skål och sikta ner mjölblandningen i två omgångar.

Rör ihop smeten ordentligt efter varje gång och tillsätt mjölken.

Dela degen i två bitar och rulla dem till längder, ca 25 cm långa.

Vira in dem i plastfolie och lägg dem i kylskåp i ca 1 timme.


Sätt ugnen på 160 grader (140 grader i varmluftsugn).

Lägg bakplåtspapper på 2 plåtar.

Skär deglängderna i ca 1 cm tjocka skivor och lägg dem på plåtarna.

Grädda kakorna mitt i ugnen i 18-20 minuter.

Låt dem kallna på galler.




Av Maria - 10 februari 2019 08:15




Antal: 4 portioner

Ugn: 200 grader, 20 minuter


Ingredienser:

4 skivor levain eller annat surdegsbröd

2 morötter

2 palsternackor

1 bit rotselleri

4 rostade paprikor i olika färger

200 g färskost

2 msk het ajvar relish

65 g rucola


Gör så här:

Skala rotfrukterna, dela i skivor på längden och halvera paprikorna.

Lägg i en ugnsform, krydda med olivolja, salt och peppar och rosta i 200° grader ca 20 min.

Låt svalna.

Rör ihop färskost med ajvar relish och smaka av med salt och peppar.

Lägg ihop bröd med ajvarkräm, rostade rotfrukter, grillad paprika och rucola.

Lägg i klämgrill eller ät direkt.




Av Maria - 9 februari 2019 19:00




Mängd: 3½ dl


Ingredienser:

65 g torkade aprikoser

3½ dl ananasjuice

Isbitar


Gör så här:
Hacka aprikoserna grovt och lägg dem i en stor skål.

Häll över ananasjuicen, täck skålen med plastfolie och låt stå över natten.

Häll över alltsammans i en mixer och mixa till en slät smoothie.

Häll upp i glas och servera gärna med några isbitar.




Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28
<<< Februari 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards