Alla inlägg under februari 2019
Antal: 2 portioner
Ugn: 225 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
6 st kokta kalla potatisar
1 msk dill
purjolök va 1 decimeter
175 g gravad lax eller rimmad
1 msk matfett
2 st ägg
2 dl mjölk
peppar
Servera med:
gröna ärter kokta
1 st lime
Gör så här:
Skiva potatisen och hacka dillen.
Snitta, skölj och skiva purjolöken.
Varva potatis, lax, dill och purjolök i flera lager i en smord ugnssäker form.
Sista lagret bör vara potatis.
Vispa samman ägg och mjölk i en bunke.
Krydda med peppar och häll äggstanningen över laxpuddingen.
Grädda i nedre delen av ugnen tills äggstanningen stannat, ca 20 minuter.
Servera laxpuddingen med kokta gröna ärter och en limeklyfta att pressa över.
Antal: ca 40 stycken
Ugn: 175 grader, 6-8 minuter
Ingredienser:
250 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
2 dl maizena majsstärkelse
Glasyr:
5 dl florsocker
2 stora äggvitor
1 tsk pressad citronsaft
Ca 2 droppar röd hushållsfärg
Gör så här:
Rör ihop smör och strösocker.
Tillsätt vaniljsocker, vetemjöl och maizena.
Knåda ihop degen och lägg den i kylskåp i ca 2 timmar.
Sätt ugnen på 175 grader.
Dela degen i 2 delar och knåda dem så att de mjuknar något.
Kavla ut degen så att den blir ca ½ cm tjock.
Mjöla kaveln något så det går lättare.
Ta ut hjärtan med hjälp av ett pepparkaksmått.
Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda kakorna mitt i ugnen i 6-8 minuter.
Lossa dem från pappret och låt dem svalna.
Glasyr:
Blanda alla ingredienserna, utom hushållsfärgen, till en slät smet.
Droppa därefter i färgen och blanda väl.
Täck ovansidan på kakorna med glasyren och låt den stelna.
Pudra ev. lite florsocker på kakorna vid servering.
Mängd: 6 dl
Ingredienser:
1 stor banan
1 stor mogen mango
1½ dl naturell yoghurt
3 dl ananasjuice
Gör så här:
Skiva bananen och hacka mangon grovt.
Frys i minst 2 timmar eller över natten.
Lägg banan och mango i en mixer tillsammans med yoghurt och ananasjuice och mixa till en slät smoothie.
Häll upp i glas och garnera gärna med ananasbitar.
Ingredienser:
3 kg pumpa
Lag:
7 dl inläggningsättika
1 3/4 kg socker, 2,1 liter
2 bitar ingefära
1 msk stött ingefära
4 grovt stötta vitpepparkorn
Gör så här:
Skala och skär pumpan i skivor, 1½-2 cm breda, dela dem och skrapa bort kärnorna.
Koka upp lagen, skumma och lägg ner pumpabitarna.
Sjud dem på svag värme ca 10 minuter.
Tag upp fruktköttet med hålslev och lägg i glasburkar.
Koka ihop lagen ca 30 minuter, låt den svalna något och häll den över pumpabitarna.
Täck burkarna eller krukan och förvara svalt.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Dressing:
Mixa oliver, sardeller, kapris, vitlök, basilika och olivolja.
Vänd ner yoghurt.
Smaka av med salt och peppar.
Krutonger:
Skär brödet i tärningar.
Hacka vitlöken.
Stek bröd och vitlök i olivolja.
Blanda i persiljan.
Skiva tomater och mozzarella.
Varva tomater och ost på ett fat.
Ringla över olivolja och krydda med salt och peppar.
Toppa med rucola och strö över krutonger.
Servera med dressingen.
Antal: ca 15 stycken
Ugn: 200 grader, 15-18 minuter
Ingredienser:
2 dl vetemjöl
½ dl potatismjöl
½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör, rumsvarmt
Fyllning:
½ dl hallon- eller jordgubbssylt
1 tsk potatismjöl
Garnering:
Florsocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Finfördela smöret i blandningen och arbeta ihop alltsammans till en smidig deg.
Kavla ut degen på mjölat bakbord och tryck ut runda former med hjälp av ett glas, ca 8 cm i diameter.
Lägg ut dem på en plåt med bakplåtspapper.
Blanda sylten med potatismjölet och lägg en liten klick i mitten på varje kaka.
Vik ihop kanten noga så att sylten inte rinner ut vid gräddningen.
Grädda kakorna i nedre delen av ugnen i 15-18 minuter.
Låt kallna.
Pudra kakorna rikligt med florsocker före servering.
Antal: 2 portioner
Ingredienser:
Lägg äggen i en kastrull med kallt vatten och koka dem i 6 minuter.
Spola av, skala och hacka dem.
Häll spadet från fiskbullarna i ett mått och tillsätt mjölken.
Fräs mat-fett och curry i en kastrull.
Tillsätt mjölet och rör om.
Späd med buljong och mjölk under ständig omrörning.
Låt såsen sjuda i 3 minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Tillsätt fiskbullarna och låt dem bli varma.
Servera ris och sparris till och strö över hackat ägg och tärnad paprika.
Mängd: 4 dl
Ingredienser:
1 dryg dl jordgubbar
1 liten mogen mango
3 dl apelsinjuice
Gör så här:
Hacka jordgubbarna och mangon grovt och frys i minst 2 timmar eller över natten.
Lägg dem i en mixer tillsammnans med apelsinjuice och mixa till en tjock smoothie.
Garnera eventuellt med mangoskivor.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | ||||||
|