Alla inlägg under februari 2019
Ingredienser:
1 kg plommon
½ dl vatten
6 dl strösocker
1 liten citron
Gör så här:
Tvätta plommon och citron.
Kärna ur och lägg plommonen i syltgrytan, slå på vattnet och koka till mos på svag värme.
Tillsätt sockret, rivet citronskal och saft och koka marmeladen på svag värme under omrörning tills den tjocknar något.
Gör marmeladprovet och ös upp i varma, väl rengjorda burkar.
Sätt på lock.
Antal: 2 bottnar
Jäsning: 45 minuter + vila 15 minuter
Ingredienser:
25 g jäst
1 tsk socker
2½ dl ljummet vatten
6 dl fullkornsvetemjöl + extra till utbakning
1 tsk salt
Gör så här:
Blanda jäst, socker och vatten och rör tills det löses upp.
Blanda mjöl och salt i en stor bunke.
Gör en grop i mjölet, blanda in jästblandningen med gaffel, lite i taget.
Knåda 1 min och vik in degen underifrån, till en slät bulle.
Låt jäsa i en lätt oljad bunke, övertäckt med bakduk, i 45 min.
Dela degen i två och pudra över lite mjöl.
Plasta in och låt vila 15 min.
Kavla ut till önskad storlek och toppa med valfri fyllning.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Koka risoni enligt anvisningen på förpackningen.
Skär fänkålen i tunna strimlor.
Spara gärna fänkålsdillen till garnering.
Fräs lök, vitlök och fänkål i olja i en kastrull eller traktörpanna.
Tillsätt saffran och tomatpuré.
Stek under omrörning någon minut.
Häll i krossade tomater, vatten, buljongtärning och timjan.
Låt småputtra cirka 5 minuter.
Vänd ner risonin och räkorna i såsen.
Smaka av med salt och peppar.
Toppa med en klick aioli och garnera med fänkålsdillen eller färsk timjan.
Mängd: 2 dl
Ingredienser:
½ ananas, ca 225 g
½ palsternacka
1 morot
3/4 dl sojamjölk
Isbitar
Gör så här:
Pressa ananas, palsternacka och morot till juice.
Mixa juicen tillsammans med sojamjölk och några isbitar.
Dekorera gärna med ananasskivor.
Antal: Ca 45 stycken
Ugn: 175 grader, ca 12 minuter
Ingredienser:
100 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
1 ägg
3/4 dl russin, finhackade
50 g mörk choklad, hackad
3 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Rör smör och strösocker poröst.
Tillsätt ägget.
Blanda russin och choklad.
Blanda vetemjöl och bakpulver.
Rör ner i smeten.
Klicka ut smeten med två teskedar på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 12 minuter.
Antal: 6 glas
Ingredienser:
Rabarbersirap:
Ingredienser:
½ kg morötter
1 stor apelsin
6-8 dl vatten
425 g strösocker, 5 dl
1 krm natriumbensoat
Gör så här:
Ansa morötter och riv dem fint.
Tvätta apelsinen, riv av skalet och pressa ur saften.
Blanda morötter, apelsinsaft och apelsinskal med vattnet i en gryta.
Koka under lock tills morötterna är mjuka.
Tillsätt sockret, rör om och koka utan lock tills marmeladen är tjock.
Skumma, rör ner konserveringsmedlet utrört i lite av den heta marmeladen.
Ös upp i varma, väl rengjorda burkar och sätt på lock.
Antal: ca 30 stycken
Ugn: 175 grader, 10-12 minuter
Ingredienser:
2½ dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk mald ingefära
1 tsk bakpulver
100 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
1 msk ljus sirap
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda de torra ingredienserna och arbeta snabbt ihop dem med de övriga ingredienser.
Dela degen i ca 30 bitar och rulla dem till små bollar.
Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda kakorna mitt i ugnen i 10-12 minuter.
Låt kallna.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | ||||||
|