Alla inlägg under februari 2019
Antal: 2 portioner
Ingredienser:
2 dl kokosmjölk
2 dl chaite eller annat te
2 tsk riven färsk gurkmeja
1–2 msk flytande honung
1⁄2 tsk malen kanel
1 krm chiliflakes
1 krm kokosflakes
Gör så här:
Häll kokosmjölk och te i en kastrull.
Tillsätt riven gurkmeja, kanel och honung.
Sjud några minuter.
Använd stavmixer och mixa latten skummig.
Häll upp i koppar.
Toppa med chili- och kokosflakes.
Mängd: 4 dl
Ingredienser:
1 1/3 dl blandade bär
3 dl sojamjölk med vaniljsmak
1 tsk ljus honung (kan uteslutas)
Gör så här:
Blanda bär, sojamjölk och eventuellt honung, i en mixer och mixa till en tjock smoothie.
Garnera gärna med bär och servera omedelbart.
Antal: Ca 30 stycken
Ugn: 180 grader, 10-12 minuter
Ingredienser:
125 g smör, rumsvarmt
½ dl farinsocker
1 dl havregryn
2 dl vetemjöl
Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader.
Rör ihop smör och farinsocker i en bunke.
Tillsätt havregrynen och vetemjölet och blanda ihop allt till en deg.
Forma degen till bollar.
Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem lite med handen.
Tryck till ytan med en gaffel.
Grädda kakorna mitt i ugnen i 10-12 minuter.
Låt dem svalna på plåten.
Ingredienser:
1 kg frostnupna tranbär
3 dl vatten
700 g socker, 8 dl
½ flaska certo fruktpektin
1 krm natriumbensoat
Gör så här:
Skölj bären, låt rinna av och koka dem i vatten 10 minuter under lock.
Rör i sockret och koka upp under omrörning, koka några minuter.
Tag grytan från plattan, och rör i pektinet, sätt tillbaka grytan och låt sylten stormkoka 1 minut.
Tag grytan från plattan, skumma och rör ner bensoat utrört i lite varm sylt.
Rör i 5 minuter och ös upp sylten i varma, väl rengjorda burkar.
Sätt på lock.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Koka risonin enligt förpackningen.
Tillsätt sojabönor när det återstår 4 minuter av koktiden.
Spola kallt.
Blanda med delade tomater och delade kronärtskockshjärtan.
Rör i crème fraiche och spenat.
Krydda med salt och peppar.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 bananer, mosade
4 ägg
4 msk chiafrön
1 nypa salt
1–2 msk smör och rapsolja att steka i
1 msk kokosflingor
1 msk rostade cashewnötter
1 ask blåbär
1 dl kvarg
1 tsk honung
Gör så här:
Mosa bananerna och vispa ut med ägg, chiafrö och lite salt.
Låt stå 5 minuter.
Stek små pannkakor, cirka 10x10 cm, i en stekpanna på medelvärme ca 3 min på varje sida.
Blanda kvarg med honung.
Häll upp i skål.
Servera med skivad banan, rostade kokosflingor och cashewnötter.
Mängd: 4 dl
Ingredienser:
65 g katrinplommon
1 krm malen kanel
3½ dl äppeljuice
3 msk grekisk yoghurt
Isbitar
Gör så här:
Hacka plommonen grovt och lägg dem tillsammans med kanelen i en stor skål.
Häll över äppeljuice, täck med plastfolie och låt stå över natten.
Häll plommon, äppeljuice och yoghurt i en mixer och mixa till en slät smoothie.
Häll över i ett glas, lägg i några isbitar och pudra eventuellt över lite malen kanel.
Ingredienser:
1 kg knappt mogna, gröna krusbär
600 g socker, 7 dl
½ tsk natriumbensoat
Gör så här:
Snoppa och skölj bären och låt dem rinna av.
Varva bär och socker i syltgrytan och ställ åt sidan någon timme.
Koka långsamt upp bären under försiktig omrörning och låt koka ca 30 minuter.
Tag grytan från värmen, skumma och tillsätt bensoatet utrört i lite varm marmelad.
Ös upp i varma, väl rengjorda burkar och sätt på lock.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | ||||||
|