Alla inlägg under februari 2019
Mängd: 4 dl
Ingredienser:
1 papaya
1 apelsin
1 banan
3 dl äppeljuice
Isbitar
Gör så här:
Halvera och kärna ur papayan och gröp ur köttet.
Dela apelsinen i klyftor.
Lägg i en mixer tillsammans med bananen och mixa till en slät smoothie.
Blanda med äppeljuicen och rör om väl.
Servera gärna med isbitar.
Antal: 8 portioner
Ingredienser:
Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna.
Lägg stång och frön i det varma teet och låt kallna.
Smaksätt med honung och citronsaft.
Dela melonen i klyftor och skär bort skalet.
Dela jordgubbarna om de är stora.
Lägg ner melon, jordgubbar och is i teet och servera.
Blanda eventuellt i rom innan servering.
Ingredienser:
1 kg nypon, 2 liter
1 kg socker, 1,2 liter
1 dl ättiksprit
3 dl vatten
1-2 bitar hel kanel
Gör så här:
Snoppa nyponen, klyv och kärna ur dem med en sked.
Skölj väl.
Koka upp socker, ättiksprit och vatten, lägg i kanel och nypon och koka dem mjuka ca 20 minuter.
Skumma.
Fördela bären i mindre burkar, slå över lagen och sätt på lock.
Antal: 20 stycken
Ugn: 175 grader, 15-20 minuter
Ingredienser:
125 g smör, rumsvarmt
28 g florsocker
128 g hemgjord mjölmix
1 msk vaniljsocker
85 g sötmandel, hackad
Garnering:
Florsocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda alla ingredienser utom mandlarna i en köksmaskin och vispa tills degen samlat ihop sig, det tar 3-4 minuter.
Tillsätt mandlarna mot slutet.
Dela degen i 20 bitar, ca 20 gram/styck.
Rulla bitarna till bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, alla får plats på samma plåt eftersom de inte flyter ut.
Grädda kakorna mitt i ugnen i 15-20 minuter.
Låt kakorna svalna på plåten tillräckligt för att du ska kunna ta i dem.
Rulla bollarna i florsocker och rulla dem i florsocker ytterligare en gång när de har svalnat helt.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Blanda majonnäs, yoghurt, citronskal, senap och vitlök.
Hacka rödlök och kapris och strimla basilikan.
Blanda ner i såsen och smaka av med salt och peppar.
Skär potatisen i bitar och vänd ner i såsen.
Lägg upp på ett fat vid servering, strö över gräslök och garnera med basilikablad.
Måndag:
Fiskburgare:
Mixa laxfilé till färs, smaksätt med salt, rivet citronskal och chili.
Forma burgare och stek gyllene.
Lägg mellan hamburgerbröd med sallad, tomat, majonnäs och rostad lök.
Mandariner i sockerlag med en klick mezeyoghurt.
Tisdag:
Ajvarsoppa med bönor och kyckling, en klick gräddfil i soppan och mörkt rågbröd till.
Färsk frukt i säsong.
Onsdag:
Tortillini med krämig ostsås och klippt gräslök.
Milkshake på vaniljglass, mjölk och frysta hallon.
Torsdag:
Sojamarinerade fläskkotletter, kokt matvete blandat med strimlad purjo och blandade gröna blad. Yoghurtsås med ingefära och curry.
Fruksallad marinerad i mangobalsamico och lite florsocker. Vaniljkesella till.
Fredag:
Fyll crépespannkakor med svampstuvning, rulla ihop och lägg i ugnsform.
Strö över ost. 10 minuter i 225 grader.
Whoopies - två kakor med fyllning emellan, tex choklad- eller smörkräm.
Lördag:
Kikärtspanzanella, en klick färskost till.
Päronkaka:
Riv 300 g mandelmassa och blanda med 3 ägg.
Tryck ut i en smord pajform och fördela tunna päronklyftor över.
Strö råsocker och kanel över, grädda 20 minuter i 225 grader.
Servera ljummen med grädde.
Söndag:
Porterstek på älg eller nöt, klyftpotatis, gelé, sås och haricots verts.
Varma björnbär med vaniljglass och hackad mörk choklad.
Måndag:
Pasta med salamisås: Fräs 1 hackad gul lök, 1 pressad vitlöksklyfta och ca 100 g salami i strimlor i lite smör. Rör ner 2 msk vetemjöl, tillsätt 4 dl mjölk, 2 dl broccolibuketter och 1 dl majs. Krydda med oregano, salt och peppar. Servera med pasta.
Tisdag:
Vintersoppa: Koka upp 1 liter buljong och lägg i 1 gul hackad gul lök, 150 g strimlad vitkål, 2 grovrivna morötter och 1 burk tomatkross. Sjud i 20 minuter. Tillsätt 2 msk tomatpuré, 1 tsk oregano, salt, peppar och 3-4 slantade wienerkorvar. Strö över persilja.
Onsdag:
Fisk under täcke: Tina 400 g torskfilé något och lägg den i en smord ugnssäker form. Blanda 2 msk smulad vitt bröd, 2 msk riven parmesanost, ½ tsk citronpeppar, 1 tsk smulad dragon och ½ dl finhackad persilja. Bred blandningen över fisken. Tillaga fisken i nedre delen i 200 graders varm ugn i ca 30 minuter, tills ytan fått fin färg och fiskköttet är vitt och fast. Servera med potatismos (gör dubbel sats).
Torsdag:
Potatisbullar med stekt fläsk: Blanda 4 portioner kallt potatismos (från gårdagen) med 1-2 ägg, 2 msk vetemjöl och 1 tsk kummin. Forma till en rulle. Dela den i 12 bitar och forma bullar. Vänd dem i ströbröd och stek gyllenbruna på båda sidor. Stek 8 skivor magert fläsk. Blanda ½ liter strimlad vitkål med 1 dl lingonsylt.
Fredag:
Skinkgryta med ananas: Skär 600 g benfri skinka i tunna strimlor och blanda med 1 msk soja. Skiva 1 gul lök och strimla 1 röd paprika. Koka upp spadet från en burk ananasringar med 1 msk rödvinsvinäger, 1 tsk salt och ½ tsk mald ingefära, lägg i löken, paprikan och köttet. Låt grytan koka i ca 10 minuter. Rör ut 2 tsk potatismjöl i lite kallt vatten och rör ner i grytan. Låt den koka upp igen, blanda i ananasen i bitar. Smaksätt med salt och peppar. Servera med ris.
Lördag:
Söndag:
Måndag:
Mandelfisk:
Lägg tinade fiskblock i smord ugnsform, salta och peppra.
Bre över crème fraiche, strö på ströbröd och mandelspån.
Ca 25 minuter i 225 grader.
Kokt potatis och gröna ärter till.
Persikohalvor fyllda med kräm på hälften mezeyoghurt, hälften lemoncurd, strö kokos över.
Tisdag:
Morotssoppa och croissanter med smör och ost.
Apelsinris:
Blanda kall risgrynsgröt med vaniljsocker, koncentrerad apelsinjuice, vispad grädde och apelsinklyftor.
Onsdag:
Ugnspannkaka med knaperstekt sidfläsk, brunkål och lingonsylt.
Färsk frukt i säsong.
Torsdag:
Frittata:
Fräs strimlad lök, potatis, samt röd och grön paprika mjuka i olja.
Salta, peppra och slå lätt uppvispade ägg i pannan.
Stek på svag värme tills äggen stelnat.
Riv lagrad ost över. Sallad till.
Ugnsbaka äppelhalvor med en skiva chévre, honung och valnötter.
Fredag:
Nachogratäng:
Stek 500 g köttfärs och krydda med tacomix.
Blanda 1 burk Philadelphiaost och 1 burk crème fraiche och bre ut i botten av en gratängform.
Häll färsen ovanpå och strö över gratängost.
Värm i ugnen på 200 grader tills osten smält.
Servera med nachochips, salsa och grönsallad.
Plättbakelser:
5 plättar per man travade i hög med nutella och hallonsylt mellan.
Lördag:
Stek strimlor av kycklingfilé med strimlad gul lök och kinakål.
Häll på 1 burk kokosmjölk och 1 burk bambuskott.
Smaka av med soja och röd curry.
Jasminris till.
Efterrätten:
Smält 2 dl strösocker i en panna.
Rör ner 2 dl grovhackade nötter.
Låt svalna på smörpapper och bryt nötbräcket över fruktsallad.
Söndag:
Kalops på högrev av nöt, kokt potatis, inlagda rödbetor och riven råkost.
Pannacotta med rårörda blåbär.
Måndag:
Mandelfisk:
Lägg tinade fiskblock i smord ugnsform, salta och peppra.
Bre över crème fraiche, strö på ströbröd och mandelspån.
Ca 25 minuter i 225 grader.
Kokt potatis och gröna ärter till.
Persikohalvor fyllda med kräm på hälften mezeyoghurt, hälften lemoncurd, strö kokos över.
Tisdag:
Morotssoppa och croissanter med smör och ost.
Apelsinris:
Blanda kall risgrynsgröt med vaniljsocker, koncentrerad apelsinjuice, vispad grädde och apelsinklyftor.
Onsdag:
Ugnspannkaka med knaperstekt sidfläsk, brunkål och lingonsylt.
Färsk frukt i säsong.
Torsdag:
Frittata:
Fräs strimlad lök, potatis, samt röd och grön paprika mjuka i olja.
Salta, peppra och slå lätt uppvispade ägg i pannan.
Stek på svag värme tills äggen stelnat.
Riv lagrad ost över. Sallad till.
Ugnsbaka äppelhalvor med en skiva chévre, honung och valnötter.
Fredag:
Nachogratäng:
Stek 500 g köttfärs och krydda med tacomix.
Blanda 1 burk Philadelphiaost och 1 burk crème fraiche och bre ut i botten av en gratängform.
Häll färsen ovanpå och strö över gratängost.
Värm i ugnen på 200 grader tills osten smält.
Servera med nachochips, salsa och grönsallad.
Plättbakelser:
5 plättar per man travade i hög med nutella och hallonsylt mellan.
Lördag:
Stek strimlor av kycklingfilé med strimlad gul lök och kinakål.
Häll på 1 burk kokosmjölk och 1 burk bambuskott.
Smaka av med soja och röd curry.
Jasminris till.
Efterrätten:
Smält 2 dl strösocker i en panna.
Rör ner 2 dl grovhackade nötter.
Låt svalna på smörpapper och bryt nötbräcket över fruktsallad.
Söndag:
Kalops på högrev av nöt, kokt potatis, inlagda rödbetor och riven råkost.
Pannacotta med rårörda blåbär.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | ||||||
|