Direktlänk till inlägg 18 oktober 2020

Svampgryta med jordärtskocka

Av Maria - 18 oktober 2020 18:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

300 g jordärtskocka
20 cm purjolök
1 klyfta vitlök
200 g portabellosvamp
500 g champinjoner (i olika storlekar och färg) 

1 msk färsk timjan, hackad
2 msk smör
1,5 tsk salt
2 dl torrt vitt vin

2-3 dl vispgrädde
1 dl grönsaksbuljong (eventuellt)
2 dl crème fraîche
1 msk dijonsenap
2 tsk torkad dragon (eller 1 msk färsk hackad)


Råstekta potatisklyftor:

800 g potatis
2 msk rapsolja
2 msk smör
salt


Gör så här:

Skrubba jordärtskockorna – de behöver bara skalas om de har en massa knölar där det kan gömma sig jord.

Skär i så fall bort knölarna och skrubba resten av skockan.

Skär sedan skockorna i sex klyftor vardera.
Skölj och strimla purjolöken fint.

Skala och finhacka vitlöken.

Skär portabellon i halvor eller kvartar beroende på hur stora de är.

Låt små champinjoner vara hela och skär lite större i halvor eller kvartar.
Fräs hälften av purjolöken tillsammans med vitlök, jordärtskockor, svamp och timjan i smör i en panna. Salta, häll i vinet och låt vätskan koka in i svampen i minst 20 minuter så att jordärtskockan blir färdig.

Häll i grädde och kanske buljong.

Tillsätt crème fraiche, senap, dragon och resten av purjolöken.

Låt allt koka ihop i 1–2 minuter.
Skala och skär potatisen i fina klyftor.

Skölj dem noga och skaka sedan av dem i ett durkslag.

Stek klyftorna i 2 msk olja och 2 msk smör i en stekpanna i cirka 10 minuter.

Smaka av med salt.
Servera grytan med den nystekta potatisen.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Oktober 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards