Alla inlägg under maj 2020
Antal: 16 bitar
Ugn: 160 grader, ca 60 minuter
Ingredienser:
2 dl bovetemjöl
3/4 dl chiafrön
3/4 dl skalade sesamfrön
½ dl linfrön
1 tsk fiberhusk
2 krm salt
½ dl rapsolja
2½ dl vatten, kokhett
Garnering:
Flingsalt
Gör så här:
Sätt ugnen på 160 grader.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Tillsätt rapsolja och vatten och rör ihop allt till en lite geléaktig smet.
Kavla ut degen tunt mellan två bakplåtspapper.
Lägg det på en plåt och dra bort det övre pappret.
Strö över lite flingsalt.
Skär degen i ett rutmönster med en pizzaskärare eller vass kniv.
Grädda brödet mitt i ugnen i ca 60 minuter.
Låt det svalna på plåten.
Måndag:
Ugnspannkaka med fläsk, sallad med lingonsylt.
Kaffe och glassbakelser
Tisdag:
Stekt strömming, potatismos, rivna morötter.
Färsk frukt.
Onsdag:
Kokt frukostkorv med pepparrotssås, kokt potatis, brytbönor.
Äppelkompott med mjölk.
Torsdag:
Mustig kycklingsoppa, hårt bröd, smör och dessertost.
Färsk frukt.
Fredag:
Spaghetti med krämig sås, strimlad sallad med inlagd paprikasallad.
Vaniljpudding från affären och varma bär.
Lördag:
Lunch:
Böckling, äggröra och sallad.
Middag:
Gravad torsk à la Gulli, kokt potatis och crème fraiche, hackad gräslök.
Vaniljglass med ringlad sirap och hackade nötter.
Söndag:
Lunch:
Grekisk sallad med fetaost, svarta oliver, ringar av silverlök, skivade tomater och strimlad sallat, portionsbröd och smör.
Middag:
Revbensspjäll, kokt potatis, lättkokta äppelklyftor, skysås, gröna bönor.
Katrinplommonkompott med gräddmjölk och flarn.
Måndag:
Stekt lever med bacon och lökäppelfräs och potatismos:
Fräs 2 hackade lökar och 2 äpplen i tärningar mjuka i litet matfett.
Krydda med salt, peppar och litet basilika.
Färsk frukt.
Tisdag:
Grönkålssoppa.
Potatisbullar med lingon:
Blanda potatismos med 1-2 ägg.
Forma till knubbiga, platta bullar som doppas i ströbröd och steks gyllengula och frasiga.
Onsdag:
Fiskgratäng och endivesallad.
Mjukglass med chokladsmak och aprikospuré.
Torsdag:
Makaronipudding och isbergssallad.
Frukt.
Fredag:
Katrinplommonkompott med mjölk.
Lördag:
Grillspett med ris och sallad:
Varva bitar av lammkött, förvällda lökklyftor, hela små tomater, rullade baconskivor och äppelbitar på grillspett.
Pensla med olja som blandas med soja, salt, peppar och vitlök.
Grilla.
Melon med frysta blåbär.
Söndag:
Lunch:
Ostgratinerad klämma. Buljong.
Middag:
Helstekt griskarré, äppelmos, kokt potatis och lättstuvad grönkål:
Gnid in 1 kg griskarré med 1½ tsk salt, 1 krm ingefära och krm stött rosmarin.
Stek på galler i ugn med feta sidan upp tills termometern visar 85 grader.
Lossa köttet från benet och skär det i skivor.
Päron och ost.
Måndag:
Korvgryta med kummin, potatismos och surkål.
Färsk frukt i säsong.
Tisdag:
Rispytt med krämig rundkornigt ris, tärnad rökt skinka och grön paprika, majs, ärter och persilja.
Nyponsoppa och mandelbiskvier.
Onsdag:
Minestronesoppa och lantbröd med vitlöksfärskost.
Havregrynsgröt med morotsjuice, havtorn och syltade valnötter.
Torsdag:
Lägg laxfilé i en liten ugnsform och skiva fänkål tunt över.
Smaksätt grädde med fransk senap, dragon, vitlök, salt och peppar och häll över laxen.
Ca 20 minuter i 200 grader.
Pressad potatis och sallad.
Stekta äpplen fyllda med kanel, mandelmassa och nötter. Vaniljsås.
Fredag:
Bönbiffar:
Mixa 4 dl kokta vita bönor med 1 kokt potatis, 1 ägg, salt och peppar och örtkryddor.
Forma och stek biffar och servera med bulgur blandad med rucola, kapris och tomat samt pepparrotskräm.
Chokladpudding med vispad grädde.
Lördag:
Dumplings med olika fyllningar med sötsur sås.
Varva halvtinade, lättsockrade hallon med vaniljkesella och krossade mandelskorpor.
Söndag:
Nordafrikanska lammlägg:
Bryn läggen och lägg över i en gryta med hackad lök och vitlök, 1 bruk hela tomater, 1 kanelstång, morötter i bitar och ½ liter köttbuljong.
Låt koka 1-2 timmar och servera med couscous, jordnötter, skivad banan och sallad.
Zabaglione och fruktsallad.
Måndag:
Risotto på kyckling- och kasslerrest, paprika och finstrimlad vitkål.
Chokladkräm med gräddmjölk.
Tisdag:
Ugnsstekta fiskpinnar, lättstuvad bladspenat, pressad potatis och rårivna morötter.
Ostkaka med bär.
Onsdag:
Stekta isterband, dillstuvad potatis, grovt rivna äpplen med citronstänk.
Ost och färsk frukt.
Torsdag:
Skivad torskrom med gravlaxsås och stekt potatis, sallad.
Pannkakstårta.
Fredag:
Prinsens pasta:
Koka grön tagliatelle enligt anvisningen på förpackningen.
Servera med lätt crème fraiche, finhackad skinka och nymald peppar, varför inte blandningen fem peppar.
Glassfyllda petits-choux med chokladsås.
Lördag:
Lunch:
Middag:
Ciderkokt kassler, sellerisallad med skinka, valnötter & druvor, utan skinkan, och kokt potatis.
Toscagratinerade ananasringar, vispad grädde:
Smält 50 g matfett, blanda i 1 påse flagad sötmandel, 1 msk mjöl och 1 msk mjölk.
Klicka på ananasskivorna och gratinera i 200 grader ca 15 minuter.
Söndag:
Lunch:
Stekt potatis, matjessill och gräddfil.
Middag:
Nässelsoppa med ägghalvor och ostsnittar:
Tunna skivor kavring och vitt bröd läggs ihop med mjukrörd mjukost smaksatt med kryddgrönt, skär i lagom stora bitar.
Laggtårta med jordgubbar & med avrunnen fruktcocktail.
Måndag:
Köttfärscurry med banan & kokos.
Tisdag:
Onsdag:
Chilikyckling med tomattagliatelle.
Torsdag:
Falukorvswok med vattenkastanjer.
Fredag:
Grekisk sallad med pasta.
Antal: ca 20 stycken
Ugn: 200 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
4½ dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
½ dl riven kokos
175 g smör, rumsvarmt
Fyllning:
Hallonsylt
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda alla torra ingredienser.
Nyp snabbt ihop dem tillsammans med smöret till en deg.
Matberedare funkar också.
Forma degen till små bollar som läggs i småkaksformar av papper.
Gör en liten fördjupning i varje kaka med fingret och fyll med sylt.
Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 10 minuter.
Låt svalna.
Antal: 4 portioner, som tillbehör
Ingredienser:
500 g kokt potatis
200 g blandade tomater
3 schalottenlökar
60 g hackade urkärnade oliver
60 g kapris
½ dl olivolja
2 msk äppelcidervinäger
2 msk finstrimlad bladpersilja
Salt
Svartpeppar
Gör så här:
Skiva potatisen och skär tomaterna i mindre bitar.
Finhacka schalottenlöken.
Blanda samtliga ingredienser till potatissalladen och smaka av med salt och peppar.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|