Direktlänk till inlägg 23 oktober 2021
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
700 g torskrygg, i portionsbitar
smör, till stekning
salt
svartpeppar, nymalen
Brynt smör:
100 g smör
citron, några droppar saft
1 dl sötmandel
2 tsk japansk soja
Mos:
900 g mjölig potatis
2,5 dl mjölk
75 g smör
1 dl parmesanost, riven
muskot, riven
Sallad:
1 fänkål
1 kålrabbi
1 citron
1 knippe dill
1 knippe gräslök, finhackad
Gör så här:
Rimma torsken genom att salta den lätt runtom.
Låt stå medan du förbereder resten av måltiden.
Skala och koka potatis mjuk.
Häll av vattnet och låt potatisen ånga av ordentligt på plattan.
Häll i mjölken i kastrullen och låt den bli riktigt varm.
Stöt först potatisen med en stilla visp, vispa sen på högsta effekt med lock över till en slät puré.
Rör ner smör och riven parmesan, smaka av med salt och vitpeppar.
Lägg smöret och hackad mandel i en liten kastrull.
Bryn till smöret är gyllene och doftar kola.
Ta av från värmen, tillsätt soja.
Tillsätt några droppar citronsaft om du vill ha ett syrligt smör.
Håll varmt.
Hyvla fänkål och kålrabbi tunt på mandolin.
Riv citronzest över och pressa på citron.
Salta och peppra lätt och smaka av.
Avsluta med hackad dill. Det ska vara rejält syrligt.
Stek torsken i smör i en stekpanna, ös fisken med smöret tills den stekt klart.
Servera torskryggen med parmesanmos, brynt sojasmör med rostad mandel och den syrliga salladen. Strö på lite gräslök samt dillvippor och njut!
Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt. Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor. Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås. Aprikoskräm. Onsdag: Tortellini med brocc...
Måndag: Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken) Färsk frukt. Tisdag: Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt: Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem...
Måndag: Rotfruktsgratäng: Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, tex potatis, morot, rotselleri och palsternacka. Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form. Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna. Blanda ...
Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter. ...
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|