Direktlänk till inlägg 6 december 2023
Ugn: 175 grader, ca 45 minuter
Ingredienser:
Mjuk pepparkaka:
2 dl ljust mucovadosocker 160g
½ dl strösocker 45g
150 g rumsvarmt smör
2 st ägg ca 110g
3 ½ dl vetemjöl 210g
½ tsk salt
2 tsk bakpulver
2 tsk malen ingefära
3 msk kanel
2 tsk mortlad kardemumma
½ tsk malen nejlika
1 dl lingonsylt, rårörd
1 dl fet yoghurt eller gräddfil 100g
rumsvarmt smör och kanelsocker till formen
Frosting:
200 g naturell färskost
½ dl vispgrädde 50g
1 dl florsocker 60g
Ca 3 msk färskpressad apelsinjuice efter smak
½ st zest från apelsin
Garnering:
Färska lingon eller tinade frysta
Apelsinzest
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader varmluft, smöra och bröa en sockerkaksform.
Vispa smör, muscovadosocker och vanligt socker poröst i minst fem minuter med elvisp.
Tillsätt ett ägg i taget och vispa någon minut till.
Blanda ihop alla torra ingredienser och sikta ner i äggsmeten.
Vänd försiktigt runt tills allt är väl blandat.
Vänd försiktigt ner lingonsylt och yoghurt, blanda väl och häll upp i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 45 minuter, låt svalna upp å ner på ett bakplåtspapper.
Annars fastnar kakan lätt i underlaget.
Vispa ihop alla ingredienser till din frosting med elvisp, vispa tills den blivit fast och krämig.
Smaka eventuellt av med mer apelsinjuice.
Lägg kakan på ett fat och bred ut rikligt med frosting, garnera med färska lingon och riv över apelsinskal.
Tips!
Släng ihop en dubbel sats och gör en långpanna.
Perfekt att frysa in och plocka fram när du får gäster.
Blir din frosting för lös så tillsätt mer florsocker, blir den för söt så tillsätt lite citronjuice.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|