Direktlänk till inlägg 26 december 2023

Minipavlova med passionscurd

Av Maria - 26 december 2023 20:00

Antal: 30 minipavlova

Ugn: 80 grader, 1-1½ timme  + ca 1 timme


Ingredienser:

Marängbotten:
7-8 st äggvitor 200g
2 dl strösocker 180g
4 dl florsocker 240g


Pensling botten:
50 g hackad mörkchoklad


Passion och lemoncurd:
3 medelstora ägg
1 ½ dl strösocker 135g
1 dl färskpressad citronjuice 100g
1 st rivet skal från citron
2 st passionsfrukter
75 g rumsvarmt smör


Garnering:
3-5 dl vispgrädde
Bär passionsfrukt eller godis

 

Gör så här:

Maräng:
Sätt ugnen på 80 grader varmluft.

Förbered två plåtar med bakplåtspapper.

Vispa äggvitan till en maräng och tillsätt sockret i tre omgångar, fortsätt vispa tills du har en fast och glansig maräng.
Sikta ner florsockret i omgångar och vänd om med slickepott försiktigt för att behålla luftigheten.

Häll marängen i en spritspåse med en valfri tyll.

Spritsa ut en liten klutt maräng och bred ut med en sked till en platt botten, spritsa en krans av maräng längst kanten.

Upprepa med resten av marängen på båda plåtarna.

Dom växer i ugnen så spritsa inte för tätt.

Grädda i ca 1 – 1 ½ timma, stäng av ugnen och låt marängen torka minst en timma i ugnen.

Marängen kan även stå i ugnen över natten och torka.


Smält chokladen försiktigt i micro och låt svalna lite innan du pensla varje marängbotten med den smälta chokladen.


Citron och passionscurd:
Vispa upp äggen lätt i en rostfri bunke, glasbunke funkar också fint.

Rör ner strösocker, citronskal, citronsaft och köttet från passionsfrukterna.
Sätt bunken på en kastrull med vattenbad, den skall helst inte nudda vattnet bara få ånga mot bunken. Ha medelvärme utan att koka vattnet.
Värm curden under konstant omrörning med slickepott tills den tjocknat, har du en digital termometer så sjud krämen till 83-85 grader.
Tag av från värmen och rör ner smöret tills du har en slät och jämn kräm, häll ner i en ren bunke och plasta direkt mot ytan.

Ställ i kylen minst två timmar, helst över natten.

Fyll en spritspåse med krämen till montering.


Montering och garnering:
Vispa grädden med vaniljsockret, lättvispad såklart.

Lägg marängerna på ett fat och spritsa i rikligt med passionscurd, det gör inget om det går lite utanför marängen.

Klicka på en rejäl klick med grädde och garnera med valfri frukt, bär eller godis.


Tips!
Om du bara skall ha en efterrätt så gör dubbel storlek, då dessa är munsbitar.

Får du lite maräng över så gör en plåt med mini-maränger som du kan garnera med.

Eller så gör du två olika sorter, tex en till med mascarponekräm och hjortron med rostade hasselnötter.

 
 
 
 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< December 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards