Direktlänk till inlägg 28 december 2023

Örtstekt älgfilé med örtsmör, potatispuff & glaserade rotfrukter

Av Maria - 28 december 2023 08:45

Antal: 4 portioner

Ugn: 125 grader


Ingredienser:

800 g älgfilé, putsad
salt
vitpeppar
50 g smör + att bryna i
1,5 dl persilja, hackad
1 klyfta vitlök

Vitsky:
3 dl viltbuljong (eller köttbuljong)
1,5 dl ljus öl
1 tsk vetemjöl
0,5 kvist färsk timjan
ev några lingon

Saffranskokt fänkål:
1 fänkål
1 tsk salt
0,25 g saffran [0,5 förp]

Glaserade rotfrukter:
1 morot
1 palsternacka
30 g rotselleri
2 msk smör
2 msk honung

Potatispuffar:
500 g potatis, nykokt, varm
25 g smör
1 dl grädde
salt
vitpeppar
4 msk vetemjöl
olja, att steka i
 
Gör så här:
Ansa fänkålen och klyv den i fyra delar.
Koka upp vatten, salt och saffran.
Lägg i fänkålen och koka den mjuk.
Skala morot, palsternacka och selleri.
Skär dem i tärningar.
Smält smöret och rör ut honungen i smöret.
Tillsätt de tärnade rotfrukterna och krydda med salt och peppar.
Låt puttra i 5 min.
Håll fänkålen och rotfrukterna varma till servering.

Hacka persiljan, skala vitlöksklyftan och riv den.
Blanda med 50 g smör.
Ta undan 4 tsk till servering av potatisen.
Pressa den varma potatisen.
Hetta upp grädde och smör och rör ner tillsammans med med salt och peppar.
Låt svalna.
Forma fyra puffar av massan och låt svalna helt.
Rulla i mjöl och stek i rikligt med olja.
 
Värm ugnen till 125°.
Krydda filén med salt och peppar.
Bryn i smör runt om och lägg på ett ugnssäkert fat.
Lägg på persiljesmöret som ett täcke.
Baka klar i ugn till 56° innertemperatur för rött kött eller 60° för rosa.
Ta ut och låt köttet vila innan det skärs upp i skivor.
 
Rör ut mjölet till skyn i ölet.
Blanda ner i buljongen.
Lägg i timjankvisten och koka upp.
Låt småputtra i 5 minuter och ta upp timjankvisten.
 
 
Servera skyn till köttet och tillbehören, lägg en klick persiljesmör på varje potatispuff.
 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< December 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards