Direktlänk till inlägg 28 december 2023

Fyra sorters kål med konfiterad portabellosvamp

Av Maria - 28 december 2023 13:45

Antal: 4 portioner

Ugn:180 grader, ca 20 minuter + 180 grader, 15-20 minuter + 150 grader, ca 10 minuter


Ingredienser:

Portabello:
4 portabellosvampar
ca 150 g smör (2 dl brynt)
2 klyftor vitlök
4 kvistar färsk timjan

Broccoli:
2 broccoli
2 dl grädde
1 msk smör
2 msk vitvinsvinäger
salt
olja

Kål:
8 blad spetskål
4 brysselkål
4 blad grönkål
1 msk smör
1 msk vitvinsvinäger
2 msk kallpressad rapsolja
salt
olja

Örtmajonnäs:
1 ägg
1 dl färsk persilja, hackad
1 dl färsk gräslök
2 dl olja
salt
ca 1-2 msk vitvinsvinäger

Topping:
färsk körvel
vattenkrasse (eller smörgåskrasse)
ätbara blommor (t.ex lökblomma)
 
Gör så här:
Portabello:
Sätt ugnen på 180 grader.
Bryn smöret i en kastrull under omrörning tills det blir gyllenbrunt och har en nötig karaktär.
Lägg sedan svampen i en ugnsform tillsammans med den brynta smöret, två krossade klyftor vitlök och några kvistar timjan.
Baka svampen i ca 20 minuter.

Broccoli:
Skär ner broccolin i små buketter och slanta stammen.
Lägg buketterna och stammen lite separerade på en plåt med bakplåtspapper.
Ringla över olja och salta.
Rosta i ugnen på 180 grader i ca 15-20 minuter eller tills den fått en fin färg och är mjuk.
Ta stammarna och mixa tillsammans med grädde, smör, salt och vinäger. Mixa till en slät och härlig kräm.

Blancherad spetskål:
Skär bort roten på spetskålen och plocka ca 8 blad.
Förbered en skål med isvatten, och koka upp en kastrull med rikligt saltat vatten.
Lägg ner bladen först i det kokande vattnet, i ca 10 sekunder.
Lägg sedan bladen i isvatten - det kallas blanchera.
Låt rinna av och vila fram till servering.

Grönkålschips:
Plocka ner bladen i mindre bitar och rosta i ugnen på 150 grader tillsammans med lite olja och salt i ca 10 minuter, eller tills de blir krispiga.

Rostad brysselkål:
Plocka bladen och blanda sedan med kallpressad rapsolja, lite vinäger och salt vid servering.

Örtmajonnäs:
Lägg alla ingredienser i ett litermått eller en glasliknande behållare.
Börja med ägget, saltet och vinägern.
Avsluta med att ta i oljan.
Gå sedan i med en stavmixer och mixa samtidigt som du sakta och försiktigt drar staven uppåt - så är majonnäsen klar på ca 10 sekunder.
Smaka av med eventuellt mer salt eller syra.

Servering:
Lägg en klick med broccolipuré i botten på tallrikarna, lägg sedan svampen ovanpå so ett lock.
Klicka ut örtmajonnäsen runt om.
Lägg spetskålen på majonnäsen runt om svampen, fortsätt sedan med den rostade broccolin.
Avsluta med brysselkålen, grönkålschipsen och toppa med örterna och lökblommorna.
 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< December 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards