Direktlänk till inlägg 29 december 2023

Hasselbackspotatis med löjrom & smetana

Av Maria - 29 december 2023 09:15

Antal: 6 portioner


Ingredienser:

12 potatisar, grovt skrubbade (små)
60 g löjrom (eller annan rom)
4 msk smetana
0,5 kruka färsk dill, plockad och grovt hackad
1 salladslök, finskivad
frityrolja (ekologisk)

Koklag:
1 l vatten
2 dl äppelcidervinäger
0,75 dl salt
 
Gör så här:
Skiva potatisen fint nästan hela vägen igenom, använd antingen en träsked eller en handduk som viks tre gånger från varje sida till en ”ränna” i mitten där potatisen läggs.
Lägg potatisen direkt i isvatten när du har skurit den.
Koka upp vatten, vinäger och salt i en kastrull.
Lägg ner potatisen och sjud i cirka 90 gradigt varmt vatten utan att det bubblar, 1 timme utan lock. Potatisen ska bli lite mjuk men inte genomkokt, halvrå.
Den får inte koka och ska inte bli färdigkokt.
Ta upp potatisen med hjälp av en hålslev och låt kallna i isvatten.
Så här långt kan potatisen förberedas upp till 3 dagar före servering.

Vid servering:
Ta upp potatisarna ur vattnet och låt rinna av något.
Fritera i absolut ren 140 grader varm frityrolja cirka 25–30 minuter tills potatisen är krispig rakt igenom. Men håll koll, det kan ta både kortare och längre tid.
Det ska nästan sluta bubbla från potatisarna, då är de klara.
Ta upp potatisen och låt rinna av på galler eller hushållspapper.
Har tid kan du fortsätta tillaga de friterade potatisarna i ugn på 65 grader 1 timme, då blir de ännu krispigare.
Potatisen kan stå i ugnen max 2 timmar.
Har du ont om tid kan du hoppa över det här momentet.

Servering:
Toppa med smetana, löjrom, dill och salladslök. Servera direkt!
 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< December 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards