Direktlänk till inlägg 29 december 2023

Oxfilé med rotsellerikräm, ingefärsinlagda svarta vinbär & rivet hasselnötssmör

Av Maria - 29 december 2023 09:45

Antal: 4 portioner

Ugn: 100 grader


Ingredienser:

Inlagda svarta vinbär:
1 dl ättika
2 dl strösocker
3 dl vatten
100 g ingefära, riven
300 g frysta svarta vinbär, tinade

Rivet hasselnötssmör:
200 g brynt smör, rumstempererat
200 g hasselnötter, rostade och hackade

Oxfilé med steksky:
4 bitar oxfilé (á 150 g)
salt
peppar
olja, till stekning
smör, till stekning
vitlök
timjan
2 msk rödvinsvinäger
2 dl utspädd kalvfond

Rotsellerikräm:
600 g rotselleri, skalad
3 dl mjölk
2 dl grädde
150 g smör

Garnering:
1 ask krasse
 
Gör så här:
Inlagda svarta vinbär:
Koka upp ättika, socker, vatten och ingefära.
Sila lagen över vinbären och låt gärna ligga över natten.

Hasselnötssmör:
Blanda alla ingredienser och vispa ihop tills det blir ett homogent smör.
Smaka av med salt.
Gör små rullar av smöret och linda in med plastfilm.
Frys gärna över natten.
Riv sedan smöret över köttet, gärna vid matbordet och succén är total.

Oxfilé och sky:
Krydda köttet med salt och peppar ordentligt.
Bryn köttet i olja och smör med vitlök och timjan.
Baka klart i ugnen på 100 grader till 52-54 i innertemperatur (rekommendationen är 55-70 grader).
Spara allt i pannan och gå i med rödvinsvinäger och kalvfond.
Koka ihop till bra konsistens.
Sila och servera till köttet.

Rotsellerikräm:
Dela sellerin i mindre bitar och koka mjuk i gräddmjölken.
Sila av vätskan och mixa slät i en blender med smör.
Smaka av med salt.
Klart!

Servering:
Skiva köttet i rejäla bitar och servera med skyn, rotsellerikrämen, vinbären och klippt krasse.
Avsluta med att riva över det fryst smöret precis innan servering, gärna vid bordet.
 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< December 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards