Pajskal
2,5 dl mjöl
0,5 tsk salt
100 g kallt smör
0,5 dl mjölk
0,5 dl kakao
Lägg mjöl, kakao och salt i en bunke. Fördela ut det kalla smöret i mjölblandningen med hjälp av fingrarna. När smöret har blivit som små riskorn i mjölblandningen häller du på mjölken. Blanda och knåda tills en deg går ihop. Om den känns för torr, tillsätt bara lite mer mjölk.
Kavla ut degen till en stor rund platta. Smörj en form som är 20 cm i diametern. Lägg över pajskalet i formen och skär bort kanten som hamnar utanför pajen. Ställ in pajskalet i kylskåpet i minst 30 minuter innan det fylls. Men det kan förberedas och stå upp till 2 dagar i kylskåpet.
Chocolate chip brownie
1 dl olja
90 g smör
6 msk kakao
2 dl socker
3 ägg
1 msk vaniljsocker
2,5 dl mjöl
1/4 tsk salt
1,5 dl grovt hackad choklad
Sätt ugnen på 175 grader.
Börja med att smälta smöret. Blanda sedan smör, olja och kakao i en bunke. Vispa upp äggen i en annan bunke och häll ner socker och vanilj och vispa lite till. Häll därefter chokladblandningen över äggsmeten och vispa tills det går ihop. Vänd ner mjölet och när mjölet blandats ut i smeten vänd tillsist ner chokladbitarna.
Häll ut browniefyllningen i pajskalet. Ugnsbaka i cirka 30 minuter eller tills toppen stannat. Ta ut pajen och låt den svalna litegrann. Ställ sedan in den i kylskåpet under tiden du gör crème brûlée lagret.
Crème brûlée med likör 43
1,5 dl grädde
0,5 dl likör 43 (alt kahula, whisky eller en annan god smaksättning, byt annars ut detta till mer grädde om ni hellre vill det)
100 g hackad choklad
1 tsk vaniljpulver
2 äggulor
1 msk maizena
1,5 msk socker
Till toppen:
6-8 msk farinsocker
Blanda likör, grädde, choklad och vanilj i en kastrull. Värm upp blandningen och låt det sjuda på svag värme tills chokladen smält och det blandats väl. Rör om under tiden. Ställ kastrullen sedan åt sidan och låt det sätta sig i cirka 5 minuter.
Under tiden blanda äggulor, socker och maizena i en skål. Vispa upp det litegrann. När chokladblandningen satt sig häll ner äggblandningen och vispa det samman. Ställ tillbaka kastrullen på den varma plattan och rör under 5-10 minuter eller tills blandningen tjocknat. Den ska få en konsistens likt en pudding. Alkoholen kan separera sig från grädden men då är det bara att fortsätta vispa.
Häll sedan brûléen över brownielagret. Ställ in pajen i kylskåpet för att stelna i minst 2 timmar.
INNAN SERVERING:
Ta gärna ut pajen minst 30 minuter innan servering så att brownielagret hinner mjukna litegrann och bli krämigare.
Precis innan servering strö över farinsocker på toppen av pajen. Bränn av sockret med hjälp av en brännare.
Servera kakan direkt med vispad grädde eller en skopa vaniljglass!