Direktlänk till inlägg 19 oktober 2013

Chocolate chip fudge brownie brûlée paj

Av Maria - 19 oktober 2013 17:45




Pajskal 
2,5 dl mjöl 
0,5 tsk salt 
100 g kallt smör 
0,5 dl mjölk 
0,5 dl kakao 
 
Lägg mjöl, kakao och salt i en bunke. Fördela ut det kalla smöret i mjölblandningen med hjälp av fingrarna. När smöret har blivit som små riskorn i mjölblandningen häller du på mjölken. Blanda och knåda tills en deg går ihop. Om den känns för torr, tillsätt bara lite mer mjölk. 
 
Kavla ut degen till en stor rund platta. Smörj en form som är 20 cm i diametern. Lägg över pajskalet i formen och skär bort kanten som hamnar utanför pajen. Ställ in pajskalet i kylskåpet i minst 30 minuter innan det fylls. Men det kan förberedas och stå upp till 2 dagar i kylskåpet. 
 
Chocolate chip brownie 
1 dl olja 
90 g smör 
6 msk kakao 
2 dl socker 
3 ägg 
1 msk vaniljsocker 
2,5 dl mjöl 
1/4 tsk salt 
1,5 dl grovt hackad choklad 
 
Sätt ugnen på 175 grader. 
 
Börja med att smälta smöret. Blanda sedan smör, olja och kakao i en bunke. Vispa upp äggen i en annan bunke och häll ner socker och vanilj och vispa lite till. Häll därefter chokladblandningen över äggsmeten och vispa tills det går ihop. Vänd ner mjölet och när mjölet blandats ut i smeten vänd tillsist ner chokladbitarna. 
 
Häll ut browniefyllningen i pajskalet. Ugnsbaka i cirka 30 minuter eller tills toppen stannat. Ta ut pajen och låt den svalna litegrann. Ställ sedan in den i kylskåpet under tiden du gör crème brûlée lagret. 
 
Crème brûlée med likör 43 
1,5 dl grädde 
0,5 dl likör 43 (alt kahula, whisky eller en annan god smaksättning, byt annars ut detta till mer grädde om ni hellre vill det)
100 g hackad choklad 
1 tsk vaniljpulver 
2 äggulor 
1 msk maizena 
1,5 msk socker 
 
Till toppen: 
6-8 msk farinsocker 
 
Blanda likör, grädde, choklad och vanilj i en kastrull. Värm upp blandningen och låt det sjuda på svag värme tills chokladen smält och det blandats väl. Rör om under tiden. Ställ kastrullen sedan åt sidan och låt det sätta sig i cirka 5 minuter. 
 
Under tiden blanda äggulor, socker och maizena i en skål. Vispa upp det litegrann. När chokladblandningen satt sig häll ner äggblandningen och vispa det samman. Ställ tillbaka kastrullen på den varma plattan och rör under 5-10 minuter eller tills blandningen tjocknat. Den ska få en konsistens likt en pudding. Alkoholen kan separera sig från grädden men då är det bara att fortsätta vispa. 
 
Häll sedan brûléen över brownielagret. Ställ in pajen i kylskåpet för att stelna i minst 2 timmar. 
 
INNAN SERVERING: 
 
Ta gärna ut pajen minst 30 minuter innan servering så att brownielagret hinner mjukna litegrann och bli krämigare. 
 
Precis innan servering strö över farinsocker på toppen av pajen. Bränn av sockret med hjälp av en brännare. 
Servera kakan direkt med vispad grädde eller en skopa vaniljglass!



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Oktober 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards