Direktlänk till inlägg 18 augusti 2015
Skogens vilda svamp är en god anledning att ta med sig en korg, en kniv och en bra svampbok eller en kunnig kamrat och ge sig ut.
En del av det man hittar vill man kanske steka direkt när man kommit hem och lägg på en rostad brödskiva.
Men resten kan sparas.
Trattkantareller, trumpetsvamp och tunt skivad karljohanssvamp passar bra att torka.
Andra soppor, riskor och skivlingar är bättre att förvälla.
Det betyder att man rensar svampen och skär den i mindre bitar som man lägger i en kastrull.
Svampen får koka ca 5 minuter i det vatten som den utsöndrar av värmen.
Förr konserverade man gärna den förvällda svampen i glasburkar, men nu är det enklare att lägga den i plastburkar och frysa in.
Plocka bara sådan svamp som du är helt säker på, låt de andra stå kvar.
Eftersom det finns dödliga giftiga svampar är det aldrig värt att chansa.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|