Direktlänk till inlägg 18 augusti 2015
Skogens vilda svamp är en god anledning att ta med sig en korg, en kniv och en bra svampbok eller en kunnig kamrat och ge sig ut.
En del av det man hittar vill man kanske steka direkt när man kommit hem och lägg på en rostad brödskiva.
Men resten kan sparas.
Trattkantareller, trumpetsvamp och tunt skivad karljohanssvamp passar bra att torka.
Andra soppor, riskor och skivlingar är bättre att förvälla.
Det betyder att man rensar svampen och skär den i mindre bitar som man lägger i en kastrull.
Svampen får koka ca 5 minuter i det vatten som den utsöndrar av värmen.
Förr konserverade man gärna den förvällda svampen i glasburkar, men nu är det enklare att lägga den i plastburkar och frysa in.
Plocka bara sådan svamp som du är helt säker på, låt de andra stå kvar.
Eftersom det finns dödliga giftiga svampar är det aldrig värt att chansa.
Antal: 4-6 portioner Ugn: 175 grader, 10-12 minuter + ca 20 minuter Ingredienser: Pajdeg: 3 dl vetemjöl125 g smör, kallt1 msk vatten, kallt Fyllning:2-3 kycklingfiléer1 purjolök1 röd paprika2 klyftor vitlök1 förp bacon (ā 140 g)150 g feta...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 gul lök2 klyftor vitlökolja, att steka i1 röd chilifrukt5 cm färsk ingefära 750 g morot500 ml kokosmjölk2 grönsaksbuljongtärningarvatten0,5 limefrukt, saften2 msk crunchy jordnötssmörsalt, efter smakpeppar, ...
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. ...
Måndag: Rårakor med bacon: Skala och grovriv 4-6 potatisar. Blanda det rivna med salt och peppar. Stek ca 300 g skivat bacon knaprigt och låt det rinna av på hushållspapper. Håll det varmt. Stek den rivna potatisen lite åt gången i lite s...
Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt. Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor. Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås. Aprikoskräm. Onsdag: Tortellini med brocc...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|