Alla inlägg under augusti 2015
Antal: 8 piroger
Jäsning: 45-60 minuter
Ugn: 225 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
Börja med att göra degen:
Rör ihop fingervarmt vatten, jäst, olja och salt.
Tillsätt vetemjöl, spara lite till utbakning.
Knåda ihop till en deg och låt jäsa i 45-60 min.
Gör under tiden fyllningen:
Rosta majskornen i en torr stekpanna tillsammans med halva gröna chilin tills majsen har fått lite färg.
Mixa majsen med ost till en kräm med en stavmixer eller blender.
Pressa i lime och smaka av med salt och peppar.
När degen jäst färdigt:
Sätt ugnen på 225 grader.
Dela degen i 8-10 bitar och kavla ut till cirklar.
Låt dem vara ca ½ cm tjocka och ca 15 cm i diameter (detta är ju givetvis en smaksak men gör dem inte för stora och för tunna, då blir dem svåra att hantera med fyllningen i).
Lägg en klick majskräm på ena halvan, strö över en näve bönor och vik sedan över den andra halvan så att det blir en halvcirkel.
Använd en gaffel för att trycka ihop kanterna (tryck till ordentligt så håller de ihop i ugnen sen).
Lägg pirogerna på ett bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen i ca 15 min eller tills de fått en gyllene färg.
Tips!
Vill man ha riktigt snygga piroger kan man pensla ett uppvispat ägg längst kanten innan man viker ihop degen samt pensla över själva pirogen innan de åker in i ugnen
Ingredienser:
4 st bitar soltorkade tomater
100 g smör
1 msk tomatpuré
1 krm salt
1 krm svartpeppar
Gör så här:
Mixa 3-4 bitar soltorkade tomater och 100 g smör i matberedaren eller mixer.
Tillsätt 1 msk tomatpuré för att förstärka smak och färg.
Krydda med salt och peppar.
Rulla smöret till avlång stav och förpacka väl i plastfolie och sedan i plastpåse.
Alternativt spritsa små toppar och frys in styckevis, förpacka i burk, lager för lager.
Antal: 8 portioner
Ingredienser:
12 gula lökar (ca 1 kg)
4 pressade vitlöksklyftor
2-3 msk margarin
2 paket (1 g) saffran
4 msk vetemjöl
2 liter vatten + 2 hönsbuljongtärningar
2 dl vitt vin
Gör så här:
Skala och skär lökarna i tunna skivor.
Fräs dem guldgula med vitlöken i fettet i en gryta, tillsätt saffran och fräs ännu en stund.
Strö över mjölet och rör om.
Späd med vatten och smulad buljongtärning och tillsätt vinet.
Koka under lock på svag värme ca 30 minuter.
Servera soppan med riven ost.
Antal: 5-6 portioner
Ingredienser:
500 g mager nötfärs
2 msk potatismjöl
1 dl vatten
1½-2 tsk salt
1-2 krm svartpeppar
1 (ca 100 g) morot
1 (ca 100 g) potatis
1 gul eller röd lök
1 äpple
½ msk senapspulver (Colmans)
1 tsk socker
1 tsk citronsaft
1 msk olja
1 msk havrekli eller 2 msk havregryn
Gör så här:
Blanda färsen med potatismjöl, vatten, salt och peppar.
Skala morot, potatis och lök, riv dem på rivjärn eller i matberedare.
Arbeta samman det rivna och färsen med en gaffel eller elvispens degkrokar, men bara så kort stund att alltsammans blir väl blandat.
Lägg färsen på ett ugnssäkert fat, forma den till en "knubbig" limpa.
Blanda senapspulver, socker, citronsaft och olja.
Fördela blandningen över köttfärslimpan.
Strö över havrekli.
Stek mitt i ugnen 50-60 minuter.
Måndag:
Röd pölse och potatismos
Tisdag:
Korvstroganoff och ris
Onsdag:
Panerade biffar, potatis och sås
Torsdag:
Lax- och sparrisgratäng med potatis
Fredag:
Tacolasagne och sallad
Lördag:
Kyckling i currysås och ris
Söndag:
Stekt fläsk, löksås och potatis
Måndag:
Ugnspannkaka, bacon och lingonsylt
Tisdag:
Currykyckling, pasta
Onsdag:
Stekt lax, kokt potatis, kall sås och ärter
Torsdag:
Marockansk linssoppa
Fredag:
Falsk lövbiff, potatisgratäng och majskolv
Lördag:
Pasta med tomat och fetaost
Söndag:
Gulaschsoppa och bröd
Måndag:
Gratinerad kyckling, ris och morötter
Tisdag:
Korvstroganoff, ris och ärtor
Onsdag:
Panerad fisk, couscous och kall sås
Torsdag:
Ostfylld köttfärslimpa, potatis och morötter
Fredag:
Pastagryta med färs och ärter
Lördag:
Pytt i panna och ärter
Söndag:
Svampsoppa med baguette
Måndag:
Krämig tacokorv
Tisdag:
Baconlindad köttfärslimpa med champinjonsås
Onsdag:
Gräddig pasta med bacon och ost
Torsdag:
Fkäskgryta
Fredag:
Langos
Lördag:
Grilltallrik med hemgjord potatissallad
Söndag:
Köttgryta med coca cola
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|