Alla inlägg under augusti 2015
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
250 g nudlar
500 g kycklingfärs
½ tsk salt
1 klyfta vitlök
2 krm sambal oelek
1 st citrongräs
1 msk sesamfrö
1 msk japansk soja
Smör till stekning
½ st spetskål
1 st rödlök
2 msk vitvinsvinäger
3 msk japansk soja
1 msk socker
1 klyfta vitlök
½ st röd chili
2 tsk sesamfrö
125 g rädisor
Gör så här:
Koka nudlar enligt anvisningarna på paketet.
Rör samman kycklingfärs, salt, skalad och riven vitlök, sambal oelek, krossat och fint hackat citrongräs, sesamfrö och japansk soja.
Låt stå och dra medans du gör salladen.
Strimla kålen fint, skala och strimla löken.
Blanda i en skål.
Vispa samman vinäger, soja, socker, skalad och pressad vitlök, fint skivad chili och sesamfrö.
Blanda med kålen.
Skiva rädisorna tunt, strö över salladen.
Forma och stek kycklingbiffar i smör.
Antal: 2 bröd
Ingredienser:
3 dl grahamsmjöl
6 dl vetemjöl
2 dl rågmjöl (grovt eller vanligt)
1 dl rågkross
2 tsk salt
2 tsk bikarbonat
2 dl mörk sirap
1 liter naturell yoghurt
1 msk mald kummin
1 msk mald fänkål
1 msk mald anis
1 dl torkade aprikoser
1 dl russin
1 dl hasselnötter
0,5 dl pumpafrön
1 msk smör till formarna
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda mjöl i en stor bunke med bikarbonat och salt.
Tillsätt ev. smaksättning som brödkryddor och/eller torkade frukter, nötter och frön.
Rör i sirap och yoghurt till en jämn deg.
Smöra brödformarna.
Dela degen på mitten och fördela i brödformarna.
Grädda yoghurtbröden i nedre delen av ugnen i ca 60 min.
Ta ut och låt svalna i formen eller lägg upp på galler om du vill ha hård yta.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
75 gram smör
2 msk finriven pepparrot
1 msk citronsaft
1 tsk worcestersås
1 krm vitpeppar
Ev. salt
Ev. ett ark smörpapper
Gör så här:
Låt smöret bli rumsvarmt.
Riv pepparroten.
Blanda allt i en bunke.
Nu kan du använda smöret men godast blir det om det får stå några timmar.
Vill du ha snygga bitar så lägger du upp smöret på ett smörpapper.
Forma en rulle och lägg i kylen.
Sedan kan du skära snygga skivor att lägga på maten.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
500-600 g lammfärs
2 vitlöksklyftor
1 tsk spiskummin
½ dl majonnäs
Smör eller kokosfett att steka
Gör så här:
Blanda färsen med riven eller pressad vitlök, spiskummin och majonnäs.
Krydda också med salt och peppar.
Gör ett stekprov om du är osäker på smaksättningen.
Forma färsen till åtta biffar och stek i smör eller kokosfett.
Serveras till valfri tillbehör.
Ingredienser:
2 dl frysta gröna ärtor
1 dl hasselnötter eller skållad mandel
½ dl olivolja
1 liten vitlöksklyfta
Citronsaft
Salt
Svartpeppar
Gör så här:
Antal: 8 scones
Ugn: 200 grader, ca 16 minuter
Ingredienser:
4 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
2 tsk bakpulver
1,75 dl mjölk eller filmjölk
50 gram margarin eller smör
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke.
Skär fettet i kuber och knåda in i mjölet med fingertopparna till en grynig massa.
Eller använd matberedare.
Tillsätt mjölk eller filmjölk och arbeta hastigt ihop till en deg.
Justera eventuellt med lite mer mjöl så att du får en deg som precis lossar från kanterna.
STORA SCONES SOM KAKA:
Baka två runda kakor med fyra delar scones på varje.
Dela degen i två bitar.
Platta ut dem till 15 cm breda och 2 cm höga rundlar med lite mjöl under och lägg på smord plåt eller plåt med bakplåtspapper.
Skär ett kryss halvvägs ner i degen på varje rundel till fyra tårtbitar.
Stick lite hål med en gaffel här och där.
RUNDA SCONES PORTIONSVIS:
Baka scones styckvis genom att dela degen till 8 bitar som du sedan formar runda med utstickare eller för hand till runda scones ca 5 cm diameter och 2 cm höga.
Placera på bakplåtspapper på en plåt.
Stick lite hål och nagga sconesen med en gaffel här och där.
I FORM:
Dela degen i åtta delar och placera och tryck ner i tillplattade degbollar i smorda muffinsformar av metall eller dubbla pappersformar.
Grädda dina scones mitt i ugnen i ca 16 minuter tills de fått fin färg.
Låt svalna på galler något innan servering.
Till servering så bryter du isär sconeskakorna.
Dela dem med en tandad kniv eller gaffel.
Servera dina scones ljumma med marmelad, färskost, smör, ost och annat gott pålägg.
Antal: 2 portioner
Ingredienser:
½ st äpple
½ st päron
1 st banan
1 st apelsin
6 st physalis
1 st kiwi
1 dl vindruvor
1 dl fruktcocktail
½ dl hallon
Garnering:
Hasselnötter
Mörk choklad
Gör så här:
Skala och skär frukten i bitar.
Blanda alla frukterna och fruktcocktailen och lite av spadet.
Garnera med hackade nötter och choklad.
Antal: 10 portioner
Ingredienser:
200 gram smör, rumsvarmt
1 burk ansjovis 125 gram
2 msk kapris
2 msk hackad persilja, färsk eller fryst
1 krm svartpeppar
1 tsk citronsaft
2 krm flingsalt
Gör så här:
Lägg fram smöret att bli mjukt.
Häll av lagen av ansjovisen.
Hacka ansjovisen fint.
Hacka persilja och kapris fint.
Rör ihop smör med ansjovis, persilja, kapris, salt, citronsaft och hackad persilja.
Smaka av med salt, citron och peppar.
Rulla in smöret i gladplast, smörpapper eller bakplåtspapper till en rulle på ca 25 cm i längd.
Lägg i kylen att stelna några timmar.
Skär i bitar och servera på fat vid sidan eller lägg på det du serverar så det smälter över.
Man kan gärna smälta till smöret lite i en salamander (vilket ingen har i ett vanligt kök) eller försiktigt med en gasbrännare eller i ugnen under grill-element.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|