Alla inlägg under juli 2015
Antal: 1 glas
Ingredienser:
1 dl färska eller frysta blåbär
1 banan
1 dl tärnade jordgubbar
1 dl naturell yoghurt
1,5 dl apelsinjuice
1 tsk socker
Gör så här:
Skölj jordgubbar och tärna dem.
Skala och skiva bananen.
Mät upp blåbär och de andra ingredienserna i en burk eller behållare och mixa slät med en stavmixer. Eller mixa i en blender eller matberedare.
Häll upp i glas och servera.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Salsa med grillad majs:
2 majskolvar
1 tsk olivolja
2 msk limesaft
2 msk hackad färsk koriander
1 tsk farinsocker
1 finhackad jalapeñospeppar
1/2 tsk malen spiskummin
Salt
Nymalen svartpeppar
2 hackade tomater
Pepparbiff:
4 nöt- eller viltfiléer (eller entrecôte)
1 tsk olivolja
1 1/2 msk nymalen svartpeppar
4 pressade vitlöksklyftor
Salt
1 msk smält smör
Gör så här:
Gör först salsan med grillad majs:
Hetta upp grillen till medelhög värme (cirka 200 grader).
Skala majskolvarna och pensla dem med olja.
Olja in grillgallret och grilla majskolvarna i 12-15 minuter tills de är färdiga och aningen sotiga.
Vänd då och då.
Ta bort från grillen och låt stå i cirka 5 minuter tills de har svalnat så pass att de går att hantera.
Ställ majskolvarna i en skål ohc skala av majskornen med hjälp av en kviv.
Vispa ihop limesaft, koriander, socker, jalapeño, spiskummin, salt och peppar i en skål.
Tillsätt majskorn och tomathack och blanda.
Gör pepparbiffarna:
Hetta upp grillen till medelhög värme (cirka 200 grader).
Pensla köttbitarna med lite olja på båda sidorna.
Klappa in köttet med peppar och vitlök och salta.
Olja in grillgallret och grilla i 5-7 minuter på varje sida beroende på hur tjocka köttbitarna är eller tills de är så genomstekta som du vill ha dem.
Servera biffarna med salsan.
Antal: 8 portioner
Ingredienser:
2 dl färsk koriander (cirka en kruka)
2 dl färsk persilja (ett knippe)
2 dl olivolja (gärna bättre kvalitet)
0,5 tsk salt
1 tsk paprikapulver
1 tsk mald spiskummin
1,5 dl citronsaft
4 klyftor vitlök
0,5 tsk cayennepeppar
Gör så här:
Plocka och skölj färsk koriander samt persilja och lägg i en skål.
Mät upp kryddor, olivolja, citronsaft och tillsätt skalad vitlök.
Mixa allt till en slät sås med stavmixer eller i en matberedare.
Har du ingen mixer kan du hacka koriander och persilja fint och blanda med kryddor, olivolja, citronsaft och pressad vitlök till en sås.
Chermoulan är klar att servera eller använda som marinad.
Den håller sig också i kylen.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
500 gram mört kött från kyckling, nöt eller gris
1,5 msk mald spiskummin
0,3 g saffran
1 msk paprikapulver
0,5 tsk kajennpeppar
0,5 dl citronsaft
0,5 dl olivolja
Tillbehör: 4 port kokt couscous
1 dl russin
1 dl strimlade torkade aprikoser
0,5 dl grovhackad mandel eller pistagenötter
2 dl naturell matyoghurt
2 msk olivolja att blanda med yoghurten
2 msk citronsaft
1 tsk torkad mynta
3 msk vatten
0,5 dl harissa
0,5 dl olivolja
1 zucchini
8 cocktailtomater
2 msk olivolja att steka i
0,5 tsk gurkmeja
2 krm cayenne
0,5 tsk paprikapulver
Gör så här:
Skär köttet i små kuber (2x2 cm).
Arbeta ihop kött och övriga ingredienser i en bunke.
Marinera så länge du har tid.
Gärna någon timme eller över natten.
Lägg spetten i vatten i 20 minuter innan stekning eller grillning.
Förbered tillbehör.
Koka couscous enligt paket och blanda med russin, strimlade aprikoser och nötter.
Blanda sås av matyoghurt, olivolja, citronsaft, mynta och vatten.
Blanda harissa med olivolja i en skål.
Skär zucchini i bitar och fräs i olivolja med halverade cocktailtomater, gurkmeja, cayenne och paprika.
Trä upp kött på spett (3-5 köttbitar på vardera spett).
Pensla dem med överbliven marinad.
Grilla spetten eller stek i grillpanna runt om i ca 8-10 minuter.
Alternativt kan du steka dem i ugn på 200 grader grill i 15 minuter.
Vänd då och då.
Ha gärna en långpanna med folie under.
Servera de marockanska kycklingspetten med kokt couscous, fräst zucchini och tomat, yoghurtsås, harissa och ev. chermoula.
Antal: 4 Portioner
Ingredienser:
500 g fläskfärs
1 tsk nymalen svartpeppar
Salt, efter smak
2 fasta, mogna päron, skalade, delade i 4 delar och urkärnade
2 msk smör, smält
Lönnsirap, att ringla över
Gör så här:
Hetta upp grillen till medellåg värme (cirka 175 grader) och pensla gallret med olja.
Blanda ihop fläskfärsen med salt och peppar i en medelstor skål.
Rör om med träsked.
Dela färsen i 8 delar och forma till färsbiffar med händerna.
Vänd runt päronen i det smälta smöret i en medelstor skål.
Grilla färsbiffarna och päronen i 3-4 minuter på varje sida eller tills de är genomstekta.
Ringla lönnsirap över färsbiffarna och päronen före servering.
Malört är en ört eller buske tillhörande släkte malörter, som omfattar mer än 300 arter. Den är närbesläktad med dragon. Den malört som vi i Sverige känner till kallas "äkta" malört och kan bli en meter hög. Bladen är djupflikiga och silvriga. Blommorna är små och gula. Det latinska namnet syftar på gudinnan Artemis eller drottning Artemisia, maka till den grekiske härskaren Mausollos på 300-talet (jfr mausoleum = Mausollos grav). I bibeln symboliserar malört sorg och lidanden. I Sverige planterade man förr malört vid stugknuten för att hålla onda makter och trolltyg borta.
Historia: Malört har beskrivits som medicin i en papyrusrulle för 3500 år sedan. De gamla grekerna och romarna menade att örten var bra för matsmältningen och sexlivet. Malörten har använts som medel mot maskar i magen, därav det tyska namnet Wermut, det vill säga "maskört" vilket den också förr kallats i Sverige. Även mal och råttor ansågs avsky lukten, så man lade malört i klädkistorna. Förr var malört vanligt i brännvin för att dölja finkelsmaken. Källa: Svahn - Mathistorisk Uppslagsbok.
Odla: Malört är lättodlad. Så eller plantera stickling i soligt läge i mager och väldränerad jord. Odla inte nära andra örter som fänkål, salvia, kummin eller anis.
Hälsa: Malört är giftigt i större mängder och kan skapa psykiska störningar, blindhet m.m Den är förbjuden att använda i mat och dryck i USA och många av de europeiska länderna. Absint görs av malört. Vincent van Gogh drack stora mängder absint och man tror att hans sinnessjukdom påverkades av malörtsgiftet.
SÅ ANVÄNDS MALÖRT
Malört är en känd brännvinskrydda. 1-2 kvistar som får dra 3-4 dagar i ett alkoholsvagt brännvin ger "Beska droppar". Förekommer som krydda i Vermouth (tyska: Wermut = maskört) och i absint (franska: absinthe = malört).
Antal: 12-14 stycken
Ugn: 125 grader, 20 minuter
Ingredienser:
Börja med att göra ganache så den hinner svalna.
Mät upp lemon curd och grädde i en kastrull och låt det koka upp.
Hacka chokladen och blanda i den varma lemon curden.
Ställ i kylen och låt ganachen svalna helt.
Skålla, skala och mal mandeln.
Sikta över florsocker och blanda samman.
Vispa äggvita till ett hårt skum, tillsätt sockret lite i taget.
Blanda i mandel/florsocker, arom och hushållsfärg.
Spritsa ut rundlar, som en femkrona, och ställ in längst ner i ugnen på 125 grader i 20 minuter.
Låt kakorna svalna.
Spritsa på ganache på hälften av kakorna och lägg den andra hälften på.
Förvara svalt.
Måndag:
Korvstroganoff med ris
Tisdag:
Torsk, rotmot och treveckorssallad
Onsdag:
Mujadara med gröna linser, stek lök och tomatsallad
Torsdag:
Batata harra, toum, kyckling
Fredag:
Hemmagjord pizza
Lördag:
Kyckling och pommes
Söndag:
Riz ala djej och sallad
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||||
|