Alla inlägg under augusti 2015
Mängd: ca 7½ dl
Ingredienser:
1 liter kantareller (300 g)
3 dl ättikssprit (12 %)
5 dl strösocker (450 g)
1 bit ingefära (40 g)
1 kanelstång
½ tsk vitpepparkorn
½ tsk kryddpepparkorn
5 kryddnejlikor
Gör så här:
Rensa svampen.
Blanda ättika och socker i en kastrull.
Koka upp och sjud 2-3 minuter, tills sockret lösts upp.
Skala och skiva ingefäran.
Blanda ner svamp och kryddor i lagen.
Sjud under lock ca 30 minuter.
Rör om då och då.
Häll kantarellerna tillsammans med lagen i varma, väl rengjorda burkar och förslut med tättslutande lock.
Låt svalna i rumstemperatur och ställ sedan in dem i kylen.
Svampen är klar att ätas efter ca 1 dygn.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
5 dl matyoghurt, naturell
3 cm färsk ingefära
3 klyftor vitlök
1 tsk salt
1 tsk kanel
1 tsk mald spiskummin
1 tsk mald koriander
2 krm mald (krossad) kryddnejlika
2 tsk paprikapulver
3 krm cayennepeppar eller efter smak
2 krm svartpeppar
1 tsk garam masala
2 msk citronsaft
Gör så här:
Skala och riv ingefära. Lägg i en skål.
Skala och pressa i vitlök.
Rör i yoghurt, salt, kanel, spiskummin, koriander, kryddnejlika, paprikapulver, cayennepeppar, svartpeppar, garam masala och citronsaft.
Sätt undan hälften av marinaden att servera som kall sås.
Använd hälften av marinaden att marinera kyckling eller lax i ca 30 minuter upp till några timmar i kylen.
Grönsaker kan penslas med marinaden vid grillningen.
Antal: 8 portioner
Ingredienser:
5 färska medelstora rödbetor
400 gram smör
2 krm salt
1 krm vitpeppar
Gör så här:
Lägg fram smöret så det mjuknar.
Med färska rödbetor:
koka rödbetorna med skal i 40 minuter eller tills de är mjuka.
Skölj rödbetornarna i kallt vatten och skala av skalet med händerna.
Riv rödbetorna, hacka eller mixa dem i matberedare.
Blanda eller mixa rödbetshacket med smör.
Smaka av rödbetssmöret med salt och vitpeppar.
Lägg upp rödbetssmöret i en fin bytta och servera som pålägg till bröd.
Du kan också forma en rulle med rödbetssmör och rulla in i smörpapper och kyla den till kryddsmör.
Rödbetssmöret håller i kylen flera dagar.
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
200 gram tonfisk i olja eller vatten (en burk) MSC-märkt
1/2 dl majonnäs
1 krm salt
1/2 krm svartpeppar
1 tsk hackad torkad eller färsk gräslök, ramslök, dill eller persilja (valfritt)
1 tsk citronsaft eller vinäger
Gör så här:
Mosa tonfisken med en gaffel i en skål.
Rör i majonnäs och smaka av med salt, peppar och lite vinäger.
Garnera och rör i hackade örter och strö flingsalt om du vill det.
Skogens vilda svamp är en god anledning att ta med sig en korg, en kniv och en bra svampbok eller en kunnig kamrat och ge sig ut.
En del av det man hittar vill man kanske steka direkt när man kommit hem och lägg på en rostad brödskiva.
Men resten kan sparas.
Trattkantareller, trumpetsvamp och tunt skivad karljohanssvamp passar bra att torka.
Andra soppor, riskor och skivlingar är bättre att förvälla.
Det betyder att man rensar svampen och skär den i mindre bitar som man lägger i en kastrull.
Svampen får koka ca 5 minuter i det vatten som den utsöndrar av värmen.
Förr konserverade man gärna den förvällda svampen i glasburkar, men nu är det enklare att lägga den i plastburkar och frysa in.
Plocka bara sådan svamp som du är helt säker på, låt de andra stå kvar.
Eftersom det finns dödliga giftiga svampar är det aldrig värt att chansa.
Antal: 3 portioner
Ingredienser:
600 gram benfri lax i bitar
3 msk röd stenbitsrom
Dill
Ev salt
Sås:
1 dl vatten
3 msk koncentrerad hummerfond
1 dl crème fraiche
2.5 dl mellangrädde
2 tsk fransk senap
Gör så här:
Blanda såsen i en gryta och koka ihop såsen.
Lägg i fisken och sjud under lock ca 10 minuter.
Rör ner rom och dill. Koka upp och smaka ev av med salt.
Måndag:
Kalops med potatis
Tisdag:
Kålpudding
Onsdag:
Spaghetti och köttfärssås
Torsdag:
Potatis, löksås och stekfläsk
Fredag:
Wallenbergare med potatismos
Lördag:
Ytterfilé av vildsvin och potatisgratäng
Söndag:
Kycklingfilé och klyftpotatis och sås
Måndag:
Kycklingköttbullar och spaghetti med broccoli
Tisdag:
Nudelwok med kyckling
Onsdag:
Fläskytterfilé i ugn med pommes och bearnaisesås med morötter i ugn och lök
Torsdag:
Köttfärssoppa med pasta och bakat bröd
Fredag:
Grillad flankstek i tortillabröd, tomatsallad, rödlök och majs
Lördag:
Lax och dillstuvad potatis
Söndag:
Potatisbullar/rösti med lingonsylt och bacon + rivna morötter
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|