Direktlänk till inlägg 19 februari 2016
Använd i regel rumstempererade ingredienser.
Se till att du har rymliga och tåliga bunkar när du blandar eller rör samman degen.
Blanda de torra ingredienserna för sig innan du rör ner dem i degvätskan.
Jäsningen kan ta lång tid om degvätskan är kall.
Det gör inget utan höjer snarare kvaliteten.
Däremot ska man aldrig lägga ner jäst i för varmt vatten, över 40°C, för då kan jästsvamparna förstöras.
Gör gärna en fördeg, då använder du mindre jäst och får ett smakrikare bröd.
Knåda in mjölet efter hand.
Ta alltså inte hela mängden direkt.
Knådning för hand ger bättre bearbetning än att köra degen i en beredare.
Knåda länge, det ger dessutom muskelträning.
Använd protienrikt mjöl, tex specialvetemjöl när du vill ha ett luftigt bröd.
Använd surdeg när du vill ha ett hållbart bröd.
Använd brödform, ca 1½ l form, om du säkert vill ha ett högt och resligt böd.
Som form kan du också använda romargryta, lerkrukor eller korgar flätade av tex rotting.
I annat fall kan du göra en rund, platt kaka av degen och sedan rulla ihop den samt lägga den med skarven nedåt på plåten.
Låt bröden ligga ganska nära så att de ger varandra stöd.
Tänk bara på att öka gräddningstiden och sänk temperaturen något om bröden ligger nära varandra så att inte bröden i mitten blir sämre gräddade.
Antal: 4-6 portioner Ugn: 175 grader, 10-12 minuter + ca 20 minuter Ingredienser: Pajdeg: 3 dl vetemjöl125 g smör, kallt1 msk vatten, kallt Fyllning:2-3 kycklingfiléer1 purjolök1 röd paprika2 klyftor vitlök1 förp bacon (à 140 g)150 g feta...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 gul lök2 klyftor vitlökolja, att steka i1 röd chilifrukt5 cm färsk ingefära 750 g morot500 ml kokosmjölk2 grönsaksbuljongtärningarvatten0,5 limefrukt, saften2 msk crunchy jordnötssmörsalt, efter smakpeppar, ...
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. ...
Måndag: Rårakor med bacon: Skala och grovriv 4-6 potatisar. Blanda det rivna med salt och peppar. Stek ca 300 g skivat bacon knaprigt och låt det rinna av på hushållspapper. Håll det varmt. Stek den rivna potatisen lite åt gången i lite s...
Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt. Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor. Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås. Aprikoskräm. Onsdag: Tortellini med brocc...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | |||||||||
|