Direktlänk till inlägg 19 februari 2016

Grundregler för bakning av bröd

Av Maria - 19 februari 2016 14:00

Använd i regel rumstempererade ingredienser.


Se till att du har rymliga och tåliga bunkar när du blandar eller rör samman degen.


Blanda de torra ingredienserna för sig innan du rör ner dem i degvätskan.


Jäsningen kan ta lång tid om degvätskan är kall.

Det gör inget utan höjer snarare kvaliteten.

Däremot ska man aldrig lägga ner jäst i för varmt vatten, över 40°C, för då kan jästsvamparna förstöras.


Gör gärna en fördeg, då använder du mindre jäst och får ett smakrikare bröd.


Knåda in mjölet efter hand.

Ta alltså inte hela mängden direkt.


Knådning för hand ger bättre bearbetning än att köra degen i en beredare.


Knåda länge, det ger dessutom muskelträning.


Använd protienrikt mjöl, tex specialvetemjöl när du vill ha ett luftigt bröd.


Använd surdeg när du vill ha ett hållbart bröd.


Använd brödform, ca 1½ l form, om du säkert vill ha ett högt och resligt böd.

Som form kan du också använda romargryta, lerkrukor eller korgar flätade av tex rotting.


I annat fall kan du göra en rund, platt kaka av degen och sedan rulla ihop den samt lägga den med skarven nedåt på plåten.

Låt bröden ligga ganska nära så att de ger varandra stöd.

Tänk bara på att öka gräddningstiden och sänk temperaturen något om bröden ligger nära varandra så att inte bröden i mitten blir sämre gräddade.

Bakat · Tips
 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Tisdag 14 maj 14:15

Antal: 4-6 portioner Ugn: 175 grader, 10-12 minuter + ca 20 minuter   Ingredienser: Pajdeg: 3 dl vetemjöl125 g smör, kallt1 msk vatten, kallt Fyllning:2-3 kycklingfiléer1 purjolök1 röd paprika2 klyftor vitlök1 förp bacon (à 140 g)150 g feta...

Av Maria - Tisdag 14 maj 06:34

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 gul lök2 klyftor vitlökolja, att steka i1 röd chilifrukt5 cm färsk ingefära 750 g morot500 ml kokosmjölk2 grönsaksbuljongtärningarvatten0,5 limefrukt, saften2 msk crunchy jordnötssmörsalt, efter smakpeppar, ...

Av Maria - Måndag 13 maj 21:30

Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka.   Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn.   Tisdag: Vegetariska vårrullar. ...

Av Maria - Måndag 13 maj 16:45

Måndag: Rårakor med bacon: Skala och grovriv 4-6 potatisar. Blanda det rivna med salt och peppar. Stek ca 300 g skivat bacon knaprigt och låt det rinna av på hushållspapper. Håll det varmt. Stek den rivna potatisen lite åt gången i lite s...

Av Maria - Måndag 13 maj 14:30

Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt.   Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor.   Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås.   Aprikoskräm.   Onsdag: Tortellini med brocc...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29
<<< Februari 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards