Alla inlägg under mars 2016
Antal: ca 1 liter
Ingredienser:
1 ananas
1 kruka basilika
65 g färsk spenat
4 päron
Gör så här:
Skala ananasen.
Skär av basilikan längst ner på plantan.
Lägg ner basilikan och spenaten först i maskinen.
Kör sedan allt genom centrifugen.
Antal: 50 stycken
Jäsning: 45 min + 30 min
Ugn: 225 grader, 12 min
Ingredienser:
1 l ljummet vatten
100 g jäst
4 dl havrekli
2 dl dinkelflingor
4 dl grovt rågmjöl
1 dl linfrö
75 g flytande margarin
1 tsk salt
3/4-1 dl Brödsirap
1 msk brödkryddor, kan uteslutas
ca 18 dl rågsikt
Gör så här:
Smula jästen i en skål och häll på vattnet.
Rör tills jästen löst sig.
Blanda i havrekli, dinkelflingor, rågmjöl, linfrö, margarin, salt, sirap och kryddor.
Tillsätt mjölet, litet i sänder, tills degen släpper skålens kanter.
Låt jäsa under duk i 45 minuter.
Tag upp degen på mjölat bakbord och arbeta den blank och smidig.
Dela degen i 2 bitar och forma till rullar.
Skär varje rulle i 25 bitar och forma till bullar.
Låt jäsa i 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 °C.
Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter, tills bullarna fått gyllenblond färg.
Låt svalna på galler under bakduk.
Antal: 12 muffins
Ugn: 190 grader, 20-25 minuter
Ingredienser:
6 skiva bacon
2 dl cheddarost, riven
4,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
svartpeppar
1 tsk salt
2 ägg
0,5 dl rapsolja
4 salladslökar
2 jalapeños
1 dl gräddfil
smör, till formarna
Gör så här:
Sätt ugnen på 190 grader.
Knaperstek bacon och låt rinna av på hushållspapper, bryt i mindre bitar.
Vänd ihop ca 1 msk baconbitar med 2 msk av cheddarosten och ställ åt sidan.
Vänd ihop mjöl, bakpulver, lite svartpeppar och salt i en stor bunke.
Tillsätt resterande bacon och ost.
Vispa ihop ägg, olja, finfint skivad salladslök, finfint skivad jalapeño och gräddfil.
Häll smeten över de torra ingredienserna och blanda precis tills det går ihop till en tjock smet.
Skopa upp smeten i en välsmord muffinsform och strö över sparad bacon och ost på toppen.
Baka av i ugnen i 20-25 minuter tills alla muffins satt sig och fått vacker färg.
Serveras varma.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 msk olja
2 msk mycket finhackad gul lök
2 msk tomatpuré
1-2 pressade vitlöksklyftor
1/2 tsk tabascosås
100 g mjukt smör
Gör så här:
Fräs löken och vitlöken lätt någon minut utan att de får färg.
Tillsätt tomatpurén och låt den fräsa med några ögonblick.
Smaksätt med tabascosåsen och låt det hela kallna.
Blanda tomatfräset med smöret och vispa det lätt så att allt blir väl blandat.
Klicka eller spritsa på aromsmöret på sken eller köttbiten.
Aromsmör som ev blir över kan du förvara inrullad i aluminiumfolie + plastpåse.
I kylen håller den sig i ca 2 veckor, och i frysen upp till 3 månader.
1933 (Fredag)
Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Squashpaj med potatis, rest av pannkaka. Kaffe och te, marmelad och honung, skorpor.
Middag: Prinsesskotletter á la finesse med potatis och kålsallad. Varm citronsoppa med jästpulverskorpor.
Müslimängd: ca 1 liter
Ugn: 175 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
Müsli:
1½ dl valnötter, hackade
1 dl cashewnötter, hackade
1 dl mandel, hackade
½ dl pinjenötter, hackade
1 dl hela linfrön
1½ dl solrosfrö
1½ dk pumpakärna
1 dl sesamfrö
1 dl kokosflingor
3 msk kokosolja
2 msk blåbärspulver
2 tsk vaniljpulver
Tillbehör:
Naturell yoghurt
Hallon
Blåbär
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda nötter, frön, kärnor och kokosflingor och strö ut på en plåt som du täckt med bakplåtspapper.
Klicka ut kokosoljan.
Strö över blåbärs- och vaniljpulvret.
Rosta blandningen i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
Rör om då och då.
Ta ut müslin ur ugnen och blanda runt.
Förvara svalt.
Servering:
Servera müslin med naturell yoghurt, hallon och blåbär.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 ägg
1 1/2 dl vispgrädde eller kokosmjölk
1/2 dl vatten
3/4 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk
1/2 dl kokosfett
Smör till våffeljärnet
Gör så här:
Vispa ihop ägg, vispgrädde/kokosmjölk, vatten, mandelmjöl och fiberhusk.
Gärna med en elvisp då fiberhusken lätt klumpar sig.
Låt smeten svälla ett par minuter.
Smält kokosfettet i en kastrull eller i mikron och rör ner i smeten.
Grädda i omgångar i ett våffeljärn.
Smörj gärna med extra smör.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 gurkor
saften av 1 1/2 citron
1 msk koncentrerad grönsaksfond
1 msk vitt vin (kan uteslutas)
12 vitlöksklyftor
salt och peppar
Gör så här:
Börja med att köra gurkorna i en mixer eller matberedare.
Tillsätt citronsaften, grönsaksfonden och det eventuella vita vinet samt vitlöken i bitar, litet i taget.
Smaka av med salt och peppar.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|