Alla inlägg under januari 2017

Av Maria - 28 januari 2017 16:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

350 gram pasta som tagliatelle, spagetti, penne eller farfalle
1,5 dl pesto, köpt eller hemgjord
300 gram rökt lax
0,5 dl hackad bladpersilja
2 dl crème fraiche eller grädde
50 gram färsk spenat
1 dl riven parmesan eller grana padano


Gör så här:

Koka upp vatten till pastan i en stor kastrull och salta pastavattnet med 0,5 tsk salt.

Tillsätt några droppar olivolja.
Koka pastan enligt förpackning, torkad pasta ca 8-10 minuter; färsk pasta 1-3 minuter.
Skär laxen i strimlor eller små tärningar.
Skölj och hacka persiljan grovt.
Häll av pastan i ett durkslag.
Blanda den varma pastan med peston, laxen och persilja samt ev. crème fraiche eller grädde.

Smaka av och ta ev. mer pesto om du gillar det.

Vill du ha färsk spenat så sköljer du den och vänder i den i pastan.

Garnera gärna pastan med riven parmesan.
Servera laxpastan förslagsvis i djupa tallrikar.

Av Maria - 28 januari 2017 16:00

Mängd: 5 dl


Ingredienser:

3 dl solrosfrön
2 dl kallpressad olivolja
3 klyftor vitlök
2 dl packad basilika, cirka 30 blad
1 dl vatten
75 gram parmesan eller grana padano eller vegan parmesan som Violife Prosociano
2 msk citronjuice
0,5 tsk salt
1 krm vitpeppar


Gör så här:

Rosta solrosfröna i en stekpanna ca fem minuter så att de får lite färg.

Rör under tiden.
Mixa solrosfrön snabbt och hastigt med basilika samt vatten i en matberedare eller med en stavmixer till en röra.
Rör i olivolja.
Skala och pressa i vitlök.
Riv osten fint och rör i den.
Tillsätt citronjuice, salt och vitpeppar.
Smaka av solrospeston med salt och peppar.
Solrospeston är klar att servera.

Tillsätt ev. lite mer olivolja och toppa med riven ost och lite färsk hackad basilika vid servering.

Av Maria - 28 januari 2017 10:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

200 gram rödkål
200 gram spetskål
100 gram morot
2 salladslökar
1 färsk röd spansk peppar eller annan färsk chili efter tycke
1 klyfta vitlök
2 dl cidervinäger
1 dl strösocker
2 krm salt


Gör så här:

Skölj kål och skär i grova strimlor.

Skala morot och skär på längden samt i grova sneda slantar.

Skölj salladslök och strimla dem.

Du kan skära grönsakerna som du önskar.
Lägg grönsakerna i en stor skål eller plastburk som tål het vätska.
Skölj chili och dela den på längden.

Skär bort det vita innanmätet och ta bort kärnor om du ej önskar så het smak - vill du ha heta pickles lämnar du det kvar.

Strimla chilin och lägg i en kastrull.
Skala och finhacka vitlöken.

Lägg med chilin.
Tillsätt cidervinäger, socker och salt.
Koka upp lagen och rör så att sockret löser sig.
Slå lagen över grönsakerna och blanda runt.
Låt svalna innan servering.
Picklesen kan förberedas i god tid och blir bara godare efter någon dag.

Håller sig övertäckt i kylen i några månader.

Av Maria - 28 januari 2017 10:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

ca 350 gram böngroddar; från mungbönor
1 salladslök
1 tsk salt
2 tsk sesamolja
2 msk sesamfrön


Gör så här:

Skölj böngroddar med kallt vatten i durkslag.
Koka upp en kastrull med 2 liter vatten.
Koka böngroddarna 30 sekunder och häll sedan av i durkslag och låt rinna av.
Skölj och strimla salladslöken.
Lägg tillbaka böngroddarna i kastrullen och blanda väl med sesamolja, salladslök samt salt.
Lägg upp böngroddarna i en skål eller djup tallrik.
Rosta sesamfröna i en torr panna några minuter tills de har fått lite ljus brun färg - akta så de ej bränns.
Blanda en sked sesamfrön med böngroddarna och strö över resten till servering.

Av Maria - 27 januari 2017 16:45

Antal: 6 portioner


Ingredienser:

ca 30 färskpotatisar eller 2 pkt delikatesspotatis
2 msk pesto
1 msk olivolja
0,5 tsk salt
1 krm vitpeppar


Gör så här:

Sätt på en kastrull med en liter vatten till potatisen.
Skölj, skrubba och skala eller skär ev. bort fula delar på potatisen.
Koka potatisen mjuk i ca 20 minuter på medelvärme.

Stick med en potatissticka eller kniv och känn om potatisen är klar.

Häll av potatisen när den är klar.
Lägg tillbaka i kastrullen och blanda potatisarna med pesto, olivolja, salt och vitpeppar.
Lägg upp på fat eller skål och servera.
Du kan också låta potatisen svalna och servera ljummen.

Eller kallna och förvara övertäckt i kylen och ta fram och servera kall eller ljummen vid senare serveringstillfälle.

Av Maria - 27 januari 2017 16:30

Antal: 8 portioner


Ingredienser:

2 dl färsk koriander (cirka en kruka)
2 dl färsk persilja (ett knippe)
2 dl olivolja (gärna bättre kvalitet)
0,5 tsk salt
1 tsk paprikapulver
1 tsk mald spiskummin
1,5 dl citronsaft
4 klyftor vitlök
0,5 tsk cayennepeppar


Gör så här:

Plocka och skölj färsk koriander samt persilja och lägg i en skål.
Mät upp kryddor, olivolja, citronsaft och tillsätt skalad vitlök.
Mixa allt till en slät sås med stavmixer eller i en matberedare.
Har du ingen mixer kan du hacka koriander och persilja fint och blanda med kryddor, olivolja, citronsaft och pressad vitlök till en sås.
Chermoulan är klar att servera eller använda som marinad.

Den håller sig också i kylen.

Av Maria - 27 januari 2017 13:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

350 gram pasta som tagliatelle
2 dl skållad eller flagad mandel
30 blad färsk basilika
1,5 dl fin olivolja
1 klyfta vitlök
3 krm salt
1 krm vitpeppar
150 gram parmesan eller grana padano


Gör så här:

Skålla först mandeln:

Koka upp 0,5 liter vatten i en kastrull.

Tillsätt mandeln och koka någon minut tills skalen börjar lossna.

Häll av i durkslag och skölj med kallt vatten.

Pilla bort skalet på mandlarna och lägg dem i en mixer eller matberedare.
Mixa mandeln med olivolja, basilika, vitlök och parmesanost i en mixer eller matberedare (använd knivdelen) tills peston är finmald och en jämn röra.

Det tar några minuter.
Smaka av mandelpeston med salt och peppar.
Pilla ner mandel från kanterna då och då.
Koka pasta och servera med mandelpeston samt garnera ev. med hyvlad parmesan.
Du kan spara överbliven pesto i en burk i kylen och den håller sig någon vecka minst.

Av Maria - 27 januari 2017 10:30

Antal: 4 portioner

Ugn: 225 grader, 15-20 minuter


Ingredienser:

160 gram makaroner, gärna lite större macaroni eller liknande pasta se förslag ovan
1,5 liter vatten att koka i
0,5 tsk salt


BECHAMELSÅS:

40 gram smör
3 msk vetemjöl
4 dl mjölk, standard
1 krm salt
0,5 krm vit- eller svartpeppar
300 gram riven cheddarost
1-2 tsk tabasco
1 tsk senapspulver som Colemans


Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
Koka upp vatten med salt i en kastrull.
Mät upp samt tillsätt makaroner eller den pasta du önskar och rör om.
Koka makaronerna al dente.

Vanliga makaroner 7-8 minuter.

Fullkornsmakaroner 8-9 minuter.

Stora makaroner - macaroni - och liknande pasta är ca 9-11 minuter.
Rör om någon gång under kokningen så de ej klibbar ihop.
Häll av makaronerna i durkslag eller med hjälp av lock.


BECHAMELSÅS:

Smält smöret i en kastrull.

Tillsätt vetemjölet och rör ut det i smöret.
Tillsätt lite av mjölken i taget och rör ut klumpar.

Koka upp under omrörning.

Låt såsen koka på låg värme i minst fem minuter.
Riv under tiden cheddarosten.
Tillsätt tabasco, senapspulver, salt och peppar samt osten till såsen och rör runt.


Blanda de kokta makaronerna med såsen.

Bred ut i en ugnsform för fyra portioner eller fyra ugnsfasta portionsformar.
Baka makaronerna i mitten av ugnen 15-20 minuter tills ytan fått färg.
Ta ut och servera.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Januari 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards