Alla inlägg under januari 2017
Måndag:
Gulaschsoppa med bröd
Tisdag:
Biff med bambuskott och ris
Onsdag:
Lax, sås och potatis
Torsdag:
Lasagne
Fredag:
Hemmagjord pizza
Lördag:
Thaigryta med kycklingfärs och nudlar
Söndag:
Helspecial med korv, mos, bröd mm
Måndag:
Panerad torsk med potatismos
Tisdag:
Ugnspannkaka med keso och bacon
Onsdag:
Blodpudding, rösti och vitkål
Torsdag:
Böngryta med matvete
Fredag:
Taco
Lördag:
Hemmagjord pizza
Söndag:
Isterband med dillstuvad potatis
Antal: 2 portioner
Ingredienser:
500 gram spetskål, helst ekologisk
4 msk olivolja
1 krm timjan eller 1 tsk plockad färsk timjan (valfritt)
1 krm salt
0,5 krm svartpeppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
Skölj kålen och skaka av den.
Skär varje spetskålshuvud i fyra klyftor.
Blanda spetskålen med olivolja, salt och peppar i en ugnsfast panna eller ugnsform.
Rosta spetskålen i 20-30 minuter i mitten av ugnen tills kålen har mjuknat lite och har fin färg.
Man kan även lägga på eller pensla med lite smör på slutet.
Ta ut och garnera ev. med lite färsk timjan eller annat grönt som hackad persilja till servering.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
500 gram kycklingfilé
4 msk pesto
800 gram potatis av fast sort
2 msk rapsolja eller matolja
3 krm salt
1 krm vitpeppar
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 röda paprikor
0,5 zucchini
0,5 aubergine
500 g krossade tomater
0,5 tsk salt
1 krm kajennpeppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Klyfta potatisar med skal (skär bort ev. fula delar), skölj i durkslag, torka lätt och blanda med några msk olja, något krm salt och något krm vitpeppar i en ugnsfast form och ugnsstek i 25 minuter.
Ratatoille:
Skala lök och vitlök.
Hacka dem.
Skölj och kärna ur paprikorna och skär dem i långa bitar på längden.
Skölj och skär zucchini samt aubergine i tärningar.
Hetta upp några msk olivolja i en stor panna (wok går utmärkt).
Tillsätt lök, vitlöksklyftor, paprika, aubergine och zucchini och fräs några minuter.
Blanda ner tomatkross och smaksätt med salt och kajennpeppar.
Låt koka utan lock minst 10 minuter.
Kyckling:
Vänd runt kycklingen i någon msk olja, något krm salt och lite vitpeppar.
Grilla eller stek kycklingen i ca 15 minuter runt om eller tills innertemperaturen är 70° C.
Lägg upp på fat och ringla över peston.
Ett tips är att låta de få färg i panna eller grill och sedan låta de gå några minuter i ugnen tillsammans med potatisen.
Servera kycklingfiléerna med klyftpotatisen och ratatouillen.
Antal: 8 portioner
Ingredienser:
1,3 kg fläskfilé
0,5 tsk salt
3 krm vitpeppar
3 msk smör
1 dl riven parmesanost eller grano padano
0,5 dl rostade pinjenötter att garnera med
10 blad färsk basilika att garnera med
1 dl pesto
5 dl couscous
1 grönsaksbuljongtärning
10 cocktailtomater
20 gröna bönor
1 tsk gurkmeja
0,5 tsk chiliflakes
0,5 tsk salt
Fetaostsås:
6 dl matyoghurt
1 pkt fetaost
1 krm salt
2 msk olivolja
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Putsa fläskfilén och skär bort senor och hinnor med en vass kniv.
Salt och peppra fläskfilén runt om.
Stek fläskfilén i smöret runt om i en het panna.
Lägg över fläskfilén i en ugnsform eller sätt in hela stekpannan om den tål ugn.
Stek filen i ca 20 minuter.
Ta ut den och slå in den i folie och låt den vila i en kvart.
Lägg den på en skärbräda och skär 1 cm skivor lite på snedden.
Lägg över fläskfiléskivorna på ett ugnsfast serveringsfat.
Hit kan du förbereda och ha fläskfilén i kylen.
Rosta pinjenötter i en stekpanna så att de får lite färg.
Sätt åt sidan.
Bred över pesto samt riven parmesanost och gratinera fläskfilén i 250 grader i ca 5 minuter.
Garnera fläskfilén med rostade pinjenötter och grovhackad basilika och servera den.
Couscoussallad:
Koka upp en liter vatten med buljongtärningen.
Blanda couscous i en skål med gurkmeja, chiliflakes samt salt.
Häll över det kokande vattnet och rör om. L
åt stå och svälla i 10 minuter.
Rensa, skölj, dela och koka gröna bönor mjuka i ca 5 minuter.
Skölj och dela tomater.
Blanda ner bönor och tomater i couscousen.
Smaka av med salt samt ev någon msk olivolja.
Fetaostsås:
Smula fetaosten i en skål.
Rör i yoghurt samt smaka av med lite salt och olivolja.
Antal: 6 portioner
Ugn: 225 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
1 aubergine
1 stor zucchini
6 tomater
4 msk olivolja
2 mozzarellaostar
1 krm salt
1 krm svartpeppar
2 krm chiliflakes
GRATÄNGSÅS:
50 gram smör
4 msk vetemjöl
5 dl mjölk
2 krm salt
1 krm vitpeppar
1 krm riven muskot (valfritt)
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
Skölj och skär auberginen i ca 1 cm tjocka skivor.
Lägg den i en bunka och blanda den med en halv tsk salt i en skål.
GRATÄNGSÅS:
Smält smör i en kastrull.
Rör ut mjölet i smöret.
Tillsätt mjölken lite i taget och låt koka upp under omrörning.
Smaka av med salt, peppar och ev. riven muskot.
Låt sedan koka på lägsta värme och rör då och då medan du steker grönsakerna.
Låt stå medan du steker zucchinin.
Skölj och skiva zucchinin i ca 1 cm tjocka skivor.
Stek dem i lite olivolja så att de får färg några minuter.
Lägg upp dem i en gratängform.
Skölj och skiva tomaterna och lägg med zucchinin.
Skölj av auberginen och stek dem några minuter på varje sida tills de fått färg.
Varva zucchini, tomat och aubergineskivor i snett liggande rader gratängformen.
Strö över salt, svartpeppar och chiliflakes.
Fördela över gratängsåsen.
Skär mozzarellaosten i två delar och sedan i skivor.
Fördela osten över grönsakerna.
Grädda mozzarellagratängen i ca 20 minuter i mitten av ugnen tills den fått fin färg och är genomvarm.
Ta ut och servera.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
800 gram sötpotatis
0,5 tsk salt till kokning
2 dl varm mjölk eller soja- eller oatlymjölk
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
2 msk smör eller olivolja
Gör så här:
Skala sötpotatisen och skär i mindre bitar.
Lägg i en stor kastrull.
Täck med vatten och tillsätt salt och koka upp samt låt småkoka i 10-15 minuter (beroende på hur stora bitar du skurit sötpotatisen i) tills sötpotatisen är mjuk.
Koka gärna upp vattnet i en the-kokare innan så sparar du el.
Värm mjölk i en kastrull bredvid.
Salta och peppra mjölken.
Häll av vattnet och mosa sötpotatisen med en potatisstöt eller pressa den genom en potatispress.
Späd och mosa ihop sötpotatisen med varm mjölk till önskad konsistens.
Tillsätt en klick smör eller olivolja samt smaka av moset med salt och peppar.
Servera sötpotatismoset.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 gurka, slanggurka
3 tsk risvinäger
2 tsk socker
1 tsk salt
2 tsk koreanskt chilipulver eller 2 tsk gochujang koreansk chilisås
1-2 salladslökar
Gör så här:
Skölj gurkan.
Skiva den så fint du kan.
Tips är att skiva den i en mandolin.
En osthyvel är också ett alternativ.
Lägg gurkan i en skål.
Tillsätt risvinäger, socker, salt samt chili.
Blanda ihop och massera in i gurkan någon minut.
Skölj och strimla salladslöken och blanda i den.
Ställ gurkan i press i kylen minst 30 minuter.
Tips är att ta gladplast samt en mindre skål eller liten tallrik med en tyngd på som ex. en liter mjölk.
Hit kan du förbereda gurkan och ha i kylen några dagar.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|