Alla inlägg under januari 2017

Av Maria - 20 januari 2017 09:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2 dl quinoa - vanlig eller tricolore trefärgad
4 dl vatten att koka i
1 krm salt
1 röd spetspaprika eller vanlig röd paprika
4 msk olivolja
2 krm chiliflakes
1/2 zucchini
1 morot
10 körsbärstomater
4 hackad persilja
8 blad färsk basilika
2 msk hackad gräslök
1/2 tsk flingsalt


Gör så här:

Koka upp 4 dl vatten och salt till quinoan i en kastrull.
Tillsätt quinoan och koka under lock på medelvärme ca 10 minuter.
Ta av från värmen och låt stå med lock i 5 minuter.

Ta av locket och rör om.
Skölj paprika, zucchini och tomater.
Skär paprikan i halvor, kärna ur och skär i strimlor eller tärningar.
Stek paprikan i en stor stekpanna i olivoljan samt chiliflakes på medelvärme i ca 5 minuter.

Rör om då och då.

Den ska få ljus färg och bli mjuk.
Skär zucchinin i halvor på längden och strimla sedan.

Stek mjuk med paprikan några minuter.
Skala moroten och skär i stavar, strimla eller tärna.
Stek någon minut med paprikan och zucchinin.

Ta av från värmen.
Skölj tomater och halvera dem.

Lägg med grönsakerna.
Skölj persilja och hacka den.

Hacka basilika samt strimla gräslök.
Blanda i och vänd runt quinoan med grönsakerna.

Smaka av med flingsalt och svartpeppar.
Servera på fat eller ur skål samt garnera och vänd i örterna på slutet.

Av Maria - 20 januari 2017 09:30

Ingredienser:

5 färska medelstora rödbetor
400 gram smör
2 krm salt
1 krm vitpeppar


Gör så här:

Lägg fram smöret så det mjuknar.
Med färska rödbetor: koka rödbetorna med skal i 40 minuter eller tills de är mjuka.

Skölj rödbetornarna i kallt vatten och skala av skalet med händerna.
Riv rödbetorna, hacka eller mixa dem i matberedare.
Blanda eller mixa rödbetshacket med smör.
Smaka av rödbetssmöret med salt och vitpeppar.
Lägg upp rödbetssmöret i en fin bytta och servera som pålägg till bröd.
Du kan också forma en rulle med rödbetssmör och rulla in i smörpapper och kyla den till kryddsmör.
Rödbetssmöret håller i kylen flera dagar.

Av Maria - 19 januari 2017 19:00

Antal: 2 glas


Ingredienser:

1/4 honungsmelon
1/4 cantaloupe-melon
1 msk florsocker eller valfri mängd socker
1/2 limefrukt eller 2 tsk limejuice


Gör så här:

Skär bort skalet från melonköttet och skär det i grova tärningar.

Lägg i en mixer.
Tillsätt saften från limefrukten.

Mixa melonen slät.

Om du vill kan du ha i 5-10 isbitar.
Smaka av med önskad mängd socker.

Av Maria - 19 januari 2017 09:45

Antal: 8 portioner


Ingredienser:

5 dl couscous
7 dl vatten
1 tsk salt
4 msk olivolja eller smör
1 rödlök
1 röd paprika
1 gul paprika
1 zucchini
2 klyftor vitlök
1 tsk gurkmeja
1 tsk torkad mynta (valfritt)
2 krm salt
1 krm vitpeppar
40 gram ruccola eller machésallad


Gör så här:

Skala och hacka löken.

Lägg i en stor kastrull med smör eller olivoljan i botten.
Skölj och hacka paprika och tillsätt dem.
Skölj och tärna zucchini samt tillsätt.
Skala och pressa i vitlök samt tillsätt gurkmeja.
Koka upp 7 dl vatten i en kastrull eller tekokare.
Fräs under tiden grönsakerna några minuter under omrörning på hög värme.
Tillsätt salt och peppar. Ca 0,5 tsk salt och 1 krm vitpeppar.

Tillsätt torkad mynta om du gillar det.
Lägg i couscousen och blanda runt med grönsakerna.
Tillsätt det kokande vattnet och rör om.
Ta kastrullen åt sidan och sätt på ett lock.
Låt couscousen stå och svälla i minst 5 minuter.
Couscous med paprika och zucchini är klar att servera upplagt på ett fat.

Garnera ev. med några blad sköljd grönsallad som ex. ruccola eller mache.

Av Maria - 19 januari 2017 09:30

Mängd: 250 gr


Ingredienser:

1 liter crème fraiche, naturell 32%
1 tsk salt, flingsalt eller himalayasalt eller efter tycke


Gör så här:

Mät upp creme fraiche i en bunke (använd elvisp) eller matberedare med visp.
Tillsätt ev. olja om du vill ha ett mjukare och bredbart smör.
Vispa smöret i några minuter tills det klumpar ihop sig och släpper kärnmjölk.
Häll av kärnmjölken och tillsätt lika mycket kallt vatten.

Kärnmjölken kan du spara och ha till annat ex. att baka med.
Fortsätta vispa någon minut tills du har klumpar med smör.

Häll av och släng det överblivna vattnet.
Knåda ihop smöret och häll av vätskan efter hand.
Tillsätt önskad mängd salt och knåda in det.

Smaka av med salt.
Nu kan du använda smöret.

Slå ev. in det i smörpapper och förvara det i kylen.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Januari 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards