Alla inlägg under januari 2017

Av Maria - 25 januari 2017 10:30

Ingredienser:

1,5 dl senapspulver typ Colemans Mustard
1 msk vetemjöl
0,5 dl vatten
1,5 msk vinäger, äppelcidervinäger, risvinäger eller vit balsamvinäger eller röd lagrad vinäger
1 msk ättika 24%
2 krm salt
3 msk socker, råsocker eller honung
1 krm citronsyra
1,5 msk matolja som solrosolja, majsolja eller rapsolja


Gör så här:

Koka upp vatten.
Blanda senapspulver och mjöl i en skål och tillsätt hett vatten.

Rör ut till en jämn blandning.
Låt stå 20 minuter.
Tillsätt olja, vinäger, salt, socker, citronsyra, ättika och olja.

Rör ihop till en jämn senap.
Låt stå i kylen minst 1 dag att mogna i smaken.
Förvara i burk med lock i kylen.

Av Maria - 25 januari 2017 10:30

Antal: 5 portioner

Ugn: 200 grader, 40 minuter


Ingredienser:

1,2 kilo potatis, gärna mjölig
1 msk smör
1/2 - 1 1/2 klyfta vitlök (valfritt)
1 tsk salt
3 krm vitpeppar
1,5 dl mjölk
3.5 dl grädde
1 dl riven ost som Västerbotten, gratängost eller mozzarella (valfritt)


Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och skiva potatisen.

Att skiva går snabbt i en matberedare eller med mandolin.
Lägg den skivade potatisen i en stor smörad ugnsform.

Platta till potatisen.
Blanda i pressad vitlök, salt samt vitpeppar samt toppa med mjölk och grädde.
Grädda potatisgratängen ca 40 minuter i nedre delen av ugnen tills potatisen är mjuk och potatisgratängen har fått fin färg.

Sätt en bakplåt eller ett galler med ett bakplåtspapper direkt över gratängen så bubblar så gräddas den jämnare på ytan.


MED OST:

Strö över riven ost efter 30 minuter och låt gå de sista tio minuterna.

Av Maria - 25 januari 2017 09:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 zucchini
1 paprika, blanda gärna 1/2 röd och 1/2 gul
20 gram röd eller grön chili eller valfri mängd
2 salladslökar
1 tsk finhackad ingefära
1 klyfta vitlök
2 msk matolja
2 msk sesamfrön
1 krm salt


Gör så här:

Skala och finhacka vitlök.

Skölj och strimla chili.

Skölj och strimla salladslök.
Skala ingefära och finhacka den.
Skölj zucchini och dela på längden samt i halvmånar.
Skölj paprika, dela och kärna ur samt skär i strimlor.
Fräs grönsakerna zucchini och paprika i matolja några minuter.
Tillsätt vitlök, ingefära, salladslök, salt och chili samt fräs någon minut till.
Lägg upp i skål, på fat eller portionsskålar och servera med sesamfrön över.
Hit kan du förbereda och ha i kylen fram till servering.

Värm då gärna till servering.

Av Maria - 24 januari 2017 10:30

Ingredienser:

1 dl senapspulver typ Colmans
2 dl florsocker
1 krm salt
1,5 msk matolja som rapsolja, majsolja eller solrosolja
2,5 msk ättikssprit, 12%


Gör så här:

Blanda senapspulver, florsocker och salt i en bunke.
Rör i olja och lite ättika i taget till önskad tjocklek.
Vill du ha lite lösare senap kan du tillsätta några tsk vatten i taget till önskad tjocklek.
För över senapen till en glasburk eller plastburk med lock.
Låt senapen stå svalt en till några dagar innan servering så den mognar i smaken.

Av Maria - 24 januari 2017 10:30

Antal: 4 portioner

Ugn: 200 grader, ca 10 minuter


Ingredienser:

350 gram färska brytbönor, gröna bönor eller haricots verts
1 msk olivolja
2 dl grädde
0,5 dl riven ost som ex parmesan, gratängost eller mozzarellaost
1 schalottenlök
1 klyfta vitlök
2 krm salt
1 krm vitpeppar


Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
Rensa och snoppa färska bönor.

Skär ev. av fula ändar. Koka upp vatten en halv tsk salt.

Lägg i bönorna och koka dem i 3 minuter.

Använder du bönor på burk så behöver du bara skölja dem.
Häll av bönorna i durkslag.

Skölj med kallt vatten så håller de färgen.
Skala och hacka schalottenlök fint.
Fräs bönorna med olivolja, lök och pressad vitlök i en stekpanna några minuter i olivolja.
Salta och strö över vitpeppar.
Lägg över bönorna i en ugnsfast form.
Slå grädde över och toppa med riven ost.
Gratinera bönorna tills det bubblar och har fin färg cirka 10 minuter.

Ta ut och täck över med folie samt värm ev. upp lite till serveringen i ugnen om de serveras senare.

Av Maria - 24 januari 2017 09:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

4 dl koreanskt ris eller sushiris, ca 360 gram
5 dl vatten


Gör så här:

Skölj riset genom att fylla på kallt vatten och röra försiktigt tills vattnet inte längre färgas vitt.
Fyll sedan på vatten så det täcker riset och låt stå i 30 minuter.
Häll av riset i durkslag och låt rinna av.


I KASTRULL:

Mät upp vatten och ris.

Koka upp under lock och sänk sedan värmen och låt koka på lägsta värme i 15 minuter under lock.
Stäng av värmen och låt stå i 10 minuter under lock.


I RISKOKARE:

Mät upp med vatten och ris i en riskokare.

Räkna då 4 dl vatten - samma mängd som ris.

Sätt på riskokaren och låt den sköta jobbet.

Av Maria - 24 januari 2017 08:30

Ingredienser:

50 gram smör
1/2 dl riven parmesan
1 krm paprikapulver
1/2 tsk flingsalt


Gör så här:

Låt smöret bli rumsvarmt.
Riv parmesanost.
Blanda osten med smöret samt paprika och salt till en röra.
Smaka av smöret med paprika och salt.
Till servering kan du fylla smöret i en liten fin skål att servera smöret i.
Kan förberedas i god tid och förvaras övertäckt i kylen - ta fram 15 minuter innan servering så det hinner mjukna nog att bre.
Du kan dubbla receptet om du vill ha mer smör.

Kan även frysas in.

Av Maria - 23 januari 2017 09:30

Måndag:

Raggmunk med stekfläsk och lingon


Tisdag:

Korvstroganoff med ris och bönsallad


Onsdag:

Pytt i panna med ägg och rödbetor


Torsdag:

Ärtsoppa med pannakakor och sylt


Fredag:

Chickybits, ris och sallad


Lördag:

Köttfärslimpa, potatis, sås och grönsaker


Söndag:

Helstekt karré med potatis och sås

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Januari 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards