Alla inlägg under januari 2017
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
MED BECHAMELSÅS:
5 dl makaroner eller snabbmakaroner
4 dl mjölk
2,5 msk mjöl
2 msk smör eller margarin (eller olivolja)
2 krm riven muskotnöt
2 krm salt
1 krm vitpeppar
MJÖLKSTUVADE MAKARONER:
5 dl makaroner eller snabbmakaroner
1 liter mjölk (standard)
0,5 tsk salt
0,5 krm vitpeppar
1 krm riven muskotnöt
2 msk hackad persilja till garnering (valfritt)
Gör så här:
MED BECHAMELSÅS:
Börja med att koka upp vatten till makaronerna enligt paket.
Smält smör i en kastrull och rör ihop med mjölet.
När mjölröran är varm så tillsätter du lite mjölk i taget under omrörning och medelvärme.
Se till så att du rör ut klumparna.
När all mjölk är tillsatt kokas såsen på medelvärme i minst 5 minuter.
Rör ofta.
Akta så att stuvningen inte bränns i botten.
Koka makaronerna i vattnet.
Vanliga makaroner kokas ca 8 minuter.
Snabbmakaroner går på 3 minuter.
Kontrollera koktider på paketet.
Häll av i durkslag och vänd i de kokta makaronerna i stuvningen och vänd runt.
Smaka av de stuvade makaronerna finriven muskot, salt och peppar.
MJÖLKSTUVADE MAKARONER:
Koka upp mjölken.
Tillsätt salt och makaroner.
Koka på medelvärme tills makaronerna blir mjuka.
Rör om försiktigt några gånger så det inte bränns i botten.
Använd en tjockbottnad kastrull.
Vanliga makaroner kokas ca 10-15 minuter.
Snabbmakaroner går på 5-10 minuter.
Smaksätt de stuvade makaronerna med peppar, ev riven muskotnöt och salt.
Garnera med hackad persilja om du önskar det.
Antal: 1 glas
Ingredienser:
3 apelsiner
10 jordgubbar
Gör så här:
I juicepress och mixer:
skär apelsinerna i halvor.
Pressa ur saften i juicepressen.
Skölj och snoppa jordgubbarna och mixa dem i drinkmixer eller med stavmixer med apelsinjuicen.
I råsaftcentrifug:
skala eller skär bort skalet på apelsinerna.
Halvera dem.
Skölj och snoppa jordgubbarna.
Kör apelsiner och jordgubbar genom råsaftcentrifugen till juice.
Ställ gärna juicen i kylen att kallna eller servera juicen med is.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 dl bulgur, okokt
1 tsk gurkmeja
1 krm salt
2 dl vatten
0,5 röd paprika
2 msk olivolja
1,5 dl gröna sojabönor, frysta
2 krm chiliflakes
Gör så här:
Koka bulgur i vattnet i tio minuter.
Häll av i durkslag.
Skölj paprika och skär den i små tärningar.
Fräs i olivolja i fem minuter i en stekpanna.
Tillsätt chiliflakes, bönor och kokt bulgur.
Blanda runt och låt bli varmt någon minut.
Smaka av med salt.
Kan serveras varm eller kall.
Garnera ev. med hackad persilja.
Ingredienser:
5 dl naturell yoghurt, mild 6% eller filmjölk
2 krm salt
SMAKSÄTTNING:
1/2 klyfta vitlök
1/2 msk Franska örter, Provensalsk kryddblandning eller Herbes de Provence
1 tsk honung
Gör så här:
Häll yoghurten i ett kaffefilter och låt stå och rinna av minst fyra timmar eller över natten i kylen. Skrapa ur ostmassan ur filtret ner i en bunke.
Vasslen som blir kvar kan man spara och baka bröd på eller slänga.
Blanda ner salt.
Nu har du en naturell färskost du kan smaksätta om du önskar det.
Rör i smaksättning som pressad vitlök, honung och Franska örter, Provensalsk kryddblandning eller den smak du vill.
Den blir godast om den får stå någon natt i kylen och få rundare smak av kryddningen.
Förvara i kylen. Färskosten håller sig minst någon vecka i kylen.
Antal: 2 glas
Ingredienser:
0,5 färsk ananas
0,5 melon som honungsmelon, galiamelon, nätmelon eller cantaloupmelon
250 gram blåbär
Gör så här:
Skär bort blomfästet på ananasen.
Dela den och skär bort skalet.
Skär i grova bitar så att de går ner i råsaftcentrifugen.
Dela och kärna ur melonen.
Skär i klyftor och skär bort skalet.
Kör ananas och melon i råsaftcentrifugen.
Mosa blåbären och tillsätt dem eller mixa juicen med blåbären med en stavmixer eller i drinkmixer.
Servera direkt eller kyl till senare.
Gott med is i.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|