Alla inlägg under januari 2017

Av Maria - 22 januari 2017 08:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

MED BECHAMELSÅS:

5 dl makaroner eller snabbmakaroner
4 dl mjölk
2,5 msk mjöl
2 msk smör eller margarin (eller olivolja)
2 krm riven muskotnöt
2 krm salt
1 krm vitpeppar


MJÖLKSTUVADE MAKARONER:

5 dl makaroner eller snabbmakaroner
1 liter mjölk (standard)
0,5 tsk salt
0,5 krm vitpeppar
1 krm riven muskotnöt
2 msk hackad persilja till garnering (valfritt)


Gör så här:

MED BECHAMELSÅS:

Börja med att koka upp vatten till makaronerna enligt paket.
Smält smör i en kastrull och rör ihop med mjölet.

När mjölröran är varm så tillsätter du lite mjölk i taget under omrörning och medelvärme.

Se till så att du rör ut klumparna.
När all mjölk är tillsatt kokas såsen på medelvärme i minst 5 minuter.

Rör ofta.

Akta så att stuvningen inte bränns i botten.
Koka makaronerna i vattnet.

Vanliga makaroner kokas ca 8 minuter.

Snabbmakaroner går på 3 minuter.

Kontrollera koktider på paketet.
Häll av i durkslag och vänd i de kokta makaronerna i stuvningen och vänd runt.
Smaka av de stuvade makaronerna finriven muskot, salt och peppar.


MJÖLKSTUVADE MAKARONER:

Koka upp mjölken.

Tillsätt salt och makaroner.
Koka på medelvärme tills makaronerna blir mjuka.

Rör om försiktigt några gånger så det inte bränns i botten.

Använd en tjockbottnad kastrull.

Vanliga makaroner kokas ca 10-15 minuter.

Snabbmakaroner går på 5-10 minuter.
Smaksätt de stuvade makaronerna med peppar, ev riven muskotnöt och salt.
Garnera med hackad persilja om du önskar det.

Av Maria - 21 januari 2017 19:00

Antal: 1 glas


Ingredienser:

3 apelsiner
10 jordgubbar


Gör så här:

I juicepress och mixer:

skär apelsinerna i halvor.

Pressa ur saften i juicepressen.

Skölj och snoppa jordgubbarna och mixa dem i drinkmixer eller med stavmixer med apelsinjuicen.


I råsaftcentrifug:

skala eller skär bort skalet på apelsinerna.

Halvera dem.

Skölj och snoppa jordgubbarna.
Kör apelsiner och jordgubbar genom råsaftcentrifugen till juice.


Ställ gärna juicen i kylen att kallna eller servera juicen med is.

Av Maria - 21 januari 2017 09:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 dl bulgur, okokt
1 tsk gurkmeja
1 krm salt
2 dl vatten
0,5 röd paprika
2 msk olivolja
1,5 dl gröna sojabönor, frysta
2 krm chiliflakes


Gör så här:

Koka bulgur i vattnet i tio minuter.

Häll av i durkslag.
Skölj paprika och skär den i små tärningar.
Fräs i olivolja i fem minuter i en stekpanna.
Tillsätt chiliflakes, bönor och kokt bulgur.

Blanda runt och låt bli varmt någon minut.

Smaka av med salt.
Kan serveras varm eller kall.

Garnera ev. med hackad persilja.

Av Maria - 21 januari 2017 09:30

Ingredienser:

5 dl naturell yoghurt, mild 6% eller filmjölk
2 krm salt


SMAKSÄTTNING:

1/2 klyfta vitlök
1/2 msk Franska örter, Provensalsk kryddblandning eller Herbes de Provence
1 tsk honung


Gör så här:

Häll yoghurten i ett kaffefilter och låt stå och rinna av minst fyra timmar eller över natten i kylen. Skrapa ur ostmassan ur filtret ner i en bunke.

Vasslen som blir kvar kan man spara och baka bröd på eller slänga.
Blanda ner salt.

Nu har du en naturell färskost du kan smaksätta om du önskar det.
Rör i smaksättning som pressad vitlök, honung och Franska örter, Provensalsk kryddblandning eller den smak du vill.
Den blir godast om den får stå någon natt i kylen och få rundare smak av kryddningen.
Förvara i kylen. Färskosten håller sig minst någon vecka i kylen.

Av Maria - 20 januari 2017 19:00

Antal: 2 glas


Ingredienser:

0,5 färsk ananas
0,5 melon som honungsmelon, galiamelon, nätmelon eller cantaloupmelon
250 gram blåbär


Gör så här:

Skär bort blomfästet på ananasen.

Dela den och skär bort skalet.

Skär i grova bitar så att de går ner i råsaftcentrifugen.
Dela och kärna ur melonen.

Skär i klyftor och skär bort skalet.
Kör ananas och melon i råsaftcentrifugen.
Mosa blåbären och tillsätt dem eller mixa juicen med blåbären med en stavmixer eller i drinkmixer.
Servera direkt eller kyl till senare.

Gott med is i.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Januari 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards