Alla inlägg under januari 2018
Antal: 2 glas
Ingredienser:
Första lagret:
1 banan, helst frusen i småbitar
1 1/2 dl frusen mango
Ca 1/2 dl apelsinjuice, mer om smoothien känns för tjock
Andra lagret:
1 1/2 dl yoghurt naturell
1 dl blåbär
1/2 banan, frusen i småbitar
1/2 dl mjölk, mer om smoothien känns för tjock
Gör så här:
Mixa alla ingredienser till första lagret.
Använd så mycket juice så smoothien blir lagom tjock.
Mixa alla ingredienser till andra lagret.
Späd med mer mjölk om det behövs så den blir lagom tjock.
Häll upp de 2 lagren försiktigt i ett glas och servera.
Mängd: 1 liter
Ingredienser:
6 ekologiska citroner
4 citroner, endast citronsaft
1 dl flingsalt, gourmetsalt
Gör så här:
Skrubba och skölj citronerna.
Skär sex av dem i fjärdedelar.
Om du vill kan du låta dem hänga ihop i nederdelen men det är ej nödvändigt.
Du kan också pilla bort de flesta kärnorna.
Lägg dem i en skål och gnid in dem i saltet.
Pressa juice från fyra citroner och blanda med citronklyftorna.
Packa ihop citronklyftorna i en 1-liters glasburk.
Häll över saltlagen från bunken.
Toppa ev. burken med lite vatten så att det täcker citronerna.
Låt citronerna marinera i ca en månad på mörkt och svalt ställe.
Ev. i nederdelen av kylen.
Vänd gärna burken någon gång om dagen så att saltet löser sig jämnt i burken.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
7 dl kokta kikärtor eller 2 burkar eller paket på 400 gram vardera
0,5 gul lök
2 klyftor vitlök
0,5 tsk curry
1 tsk garam masala
0,5 tsk gurkmeja
2 msk olivolja
0,5 tsk chiliflakes
1 zucchini
2 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
2 dl crème fraiche eller kokosmjölk
2 krm salt
1 krm svartpeppar
Gör så här:
Skala och hacka lök och pressa vitlök.
Fräs lök och vitlök mjuk i en msk olivolja.
Lägg över i en kastrull.
Skölj och tärna zucchini grovt.
Fräs den med chiliflakes i en msk olivolja så att den får färg.
Lägg med löken.
Tillsätt kikärtor, vatten, buljong och crème fraiche.
Koka upp och smaka av med salt, curry och svartpeppar.
Låt gärna grytan puttra ett tag ex. 10 minuter så blir den godare.
Kikärtsgrytan med curry är klar att serveras.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 nystan nudlar, ca 250 gram torkade nudlar, förslagsvis breda bandnudlar som risnudlar, glasnudlar eller äggnudlar
2 klyftor vitlök
1 tsk chiliflakes eller en spansk röd chilifrukt eller valfri chili
3 msk vegetabilisk matolja
2 msk sesamolja
2 morötter
0,5 purjolök
5 champinjoner, ca 40 gram
4 msk ostronsås
2 tsk sesamfrön
Gör så här:
Koka upp 1,5 liter vatten med 1/2 tsk salt till nudlarna.
Lägg i nudlarna och koka enligt paket. Äggnudlar och risnudlar vanligtvis i 4 minuter.
Glasnudlar kokas någon minut.
Smaka och kolla så de är lagom kokta.
Häll av nudlarna och skölj kalla i ett durkslag.
Sätt åt sidan.
Skala morot. Dela och skölj purjolök.
Skär grönsakerna i ca 0,5 dm långa stavar likt stora tändstickor.
Rensa svamp och skiva den.
Skala och pressa vitlök i en wok eller stekpanna.
Tillsätt 2 msk matolja samt chilin.
Fräs vitlök och chili och slå sedan över i en stor skål.
Fräs morot, purjolök samt svamp i matolja samt sesamolja i några minuter under omrörning.
Lägg över i skålen och blanda med vitlöks- och chilioljan.
Tillsätt ostronsåsen.
Blanda i nudlarna samt sesamfrön och rör om.
Vill du servera nudelsalladen varm så kan du mikra, woka eller steka nudlarna varma och blanda med grönsakerna.
Smaka av med mer ostronsås samt ev. mer salt och chili efter tycke innan servering.
Servera gärna med ostronsås och ev. sweet chilisås vid sidan.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | 31 | |||||||
|