Direktlänk till inlägg 17 december 2019
Jäsning: 30 minuter + 30 minuter
Ugn: 200 grader, ca 40 minuter
Ingredienser:
Bröd:
50 g jäst
50 g smör eller margarin
1 flaska porter (33 cl)
1 flaska julmust (33 cl)
1 dl mörk sirap
1 tsk salt
1 msk malen pomerans
1 tsk malen ingefära
12 dl rågsikt
8 dl vetemjöl
1 dl russin
Pensling:
1 msk sirap
½ dl hett vatten
Gör så här:
Smula jästen i en bunke.
Smält smöret i en kastrull och tillsätt porter och julmust.
Värm tills blandningen blir ljummen.
Slå över lite över jästen och rör tills den löser sig.
Blanda med resten av spadet.
Rör ner sirap, salt, pomerans och ingefära och därefter rågsikten och russinen.
Blanda i vetemjölet (använd så mycket att degen börjar släppa bunken, men inte mer).
Jäs i en halvtimme under duk.
Baka ut på mjölat bakbord till två runda eller lätt ovala limpor.
Lägg dem på plåt, nagga dem med gaffel och låt dem jäsa ytterligare 30 minuter under duk.
Rör samman kokt vatten och sirap och pensla bröden med detta.
Grädda dem i cirka 40 minuter, långt ner i ugnen i 200 grader.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|