Direktlänk till inlägg 15 november 2020
Antal: 15 stycken
Jäsning: ca 45 minuter + 30 minuter
Ugn: 225 grader, 10-12 minuter
Ingredienser:
50 g smör
4 dl mjölk
50 g jäst
1 1/2 tsk salt
2 msk sirap
1 msk kummin
1 dl rågkross
4 dl rågsikt
ca 5-6 dl vetemjöl
ev uppvispat ägg till pensling
Gör så här:
Börja med att skolla rågkrosset.
Låt svälla under lock en stund, häll sedan bort ev överflödigt vatten.
Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till 37 grader.
Smula jästen i en skål.
Häll mjölkblandningen över och rör tills jästen löst sig.
Tillsätt salt, sirap och kummin.
Tillsätt sedan rågkross, rågsikt och vetemjöl.
Arbeta degen i ca 5 min i maskin eller 10 min för hand.
Degen ska vara kladdig.
Låt jäsa ca 45 min under bakduk.
Ta upp degen på mjölat bakbord.
Knåda degen en stund, dela den sedan i ca 15 bitar.
Forma bitarna till runda bullar och låt dem jäsa under bakduk ytterligare 30 minuter.
Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över lite rågkross som pynt.
Grädda dem mitt i ugnen ca 10-12 min, i 225 grader.
Lägg bullarna på galler med bakduk över tills de svalnat.
Antal: 4-6 portioner Ugn: 175 grader, 10-12 minuter + ca 20 minuter Ingredienser: Pajdeg: 3 dl vetemjöl125 g smör, kallt1 msk vatten, kallt Fyllning:2-3 kycklingfiléer1 purjolök1 röd paprika2 klyftor vitlök1 förp bacon (ā 140 g)150 g feta...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 gul lök2 klyftor vitlökolja, att steka i1 röd chilifrukt5 cm färsk ingefära 750 g morot500 ml kokosmjölk2 grönsaksbuljongtärningarvatten0,5 limefrukt, saften2 msk crunchy jordnötssmörsalt, efter smakpeppar, ...
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. ...
Måndag: Rårakor med bacon: Skala och grovriv 4-6 potatisar. Blanda det rivna med salt och peppar. Stek ca 300 g skivat bacon knaprigt och låt det rinna av på hushållspapper. Håll det varmt. Stek den rivna potatisen lite åt gången i lite s...
Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt. Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor. Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås. Aprikoskräm. Onsdag: Tortellini med brocc...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | |||||||||
|