Alla inlägg under maj 2020

Av Maria - 9 maj 2020 16:00

Antal: 2 portioner

Ugn: 225 grader, 3-5 minuter


Ingredienser:

6-8 sparrisstjälkar, de grova ändarna avbrutna

2 skivor parmaskinka

svartpeppar

 

Aioli:

1 äggula, i rumstemperatur

1,5 dl neutral olja

1/2 citron, saften

salt, peppar

1 vitlöksklyfta, pressad


Gör så här:

Värm ugnen till 225C.

Lägg parmaskivorna på galler eller bakplåtspappersklädd plåt och rosta i ugnen 3-5 minuter tills de är spröda.

Låt svalna.


Vispa upp äggulan i en skål och tillsätt oljan droppvis till att börja med och sedan i en tunn stråle. Smaka av med citronsaft för syra, pressa i vitlök och smaka av med salt och peppar.


Koka upp vatten i en kastrull och lägg ner sparrisen.

Låt vattnet koka upp igen och koka sedan i 1 minut.

Häll av vattnet i ett durkslag.


Bred en klick aioli på varje tallrik, lägg sparrisen bredvid.

Dela parmachipsen på hälften på snedden och lägg ovanpå sparrisen.

Strö över lite nymald svartpeppar och servera.

Av Maria - 9 maj 2020 15:00

Ugn: 225 grader, ca 10 minuter + ca 20 minuter


Ingredienser:
Pajdeg:

100 g smör
3,5 dl vetemjöl
3 msk vatten
1 tsk salt


Pajfyllning:

500 g nötfärs
1 förp taco kryddmix
1 limefrukt, skal och saft
1 chilifrukt
1 kruka färsk koriander
1 gul lök
1 kvisttomat
4 dl crème fraîche
150 g lagrad ost, riven


Gör så här:

Börja med pajdegen, blanda alla ingredienser till degen i bakmaskin eller för hand.

När du fått ihop en fin deg kan den pressas ut i en pajform eller springform.
Pressa ut den ordentligt och se till att den kommer upp högt på kanterna.

Om ni vill kan degen förgräddas, 225 grader i ca 10 minuter eller tills skalet fått färg.


Börja med fyllningen, stek färsen i en stekpanna med olja.

Tillsätt sedan tacokryddan tillsammans med lite vatten enligt instruktionerna på tacokryddan. 

Hacka chilin till mindre bitar och tillsätt till tacofärsen.

Fortsätt med skal och saft från en limefrukt.

Avsluta med en kruka hackad koriander.
Slå upp fyllningen i pajskalet.
Skiva sedan den gula löken och tomaten i skivor.

Bred sedan ut som ett lager ovanpå fyllningen.
Fortsätt med ett lager crème fraîche och sist ett lager med riven ost.
Grädda pajen på 225 grader i ca 20 minuter.


Om pajen får färg för snabbt, lägg på lite ugnsfolie på toppen så den inte bränner.

Av Maria - 9 maj 2020 14:15

Antal: 4-6 portioner

Ugn: 225 grader, ca 15 minuter


Ingredienser:

1 röd paprika
1 gul paprika
800 g nötfärs
2 förp taco kryddmix (à ca 30 g)
2 dl cheddarost, riven (alt mozzarellaost) 

150 g färskost (t ex Philadelphia)
0,5 dl crème fraîche
10 körsbärstomater
2 msk jalapeño, inlagd skivad
smör, att steka i


Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.
Kärna ur och tärna paprikan.

Lägg den i en smord ugnssäker form.
Hetta upp smör i en stekpanna och fräs färsen tills den smular sig, använd en gaffel att röra om med. 

Blanda ner tacokryddan och fräs i ytterligare 2 minuter.

Fördela tacofärsen över paprikan i formen.
Rör ihop ost, färskost och crème fraiche och häll blandningen över färsen.
Klyfta körsbärstomaterna och strö över dem tillsammans med jalapeñon.
Gratinera mitt i ugnen i cirka 15 minuter eller tills gratängen fått fin färg.
Servera med nachochips och en god sallad.

Av Maria - 9 maj 2020 07:45

Ingredienser:

2 kg syrligt äpple
1 l vatten
9 dl strösocker, per liter avrunnen saft
2 msk torkad timjan


Gör så här:

Skär äpplena i sockerbitsstora bitar och koka upp vattnet i en stor gryta.
Lägg frukten i det kokande vattnet och koka under lock i cirka 10 minuter tills frukten har blivit mjuk. Häll sedan massan i en silställning över en bunke och låt självrinna i cirka 30 minuter.
Mät upp saften från bunken.

För varje liter saft ska 9 deciliter socker tillsättas.

Koka saftblandningen i två minuter utan lock i grytan.

Lyft bort grytan från värmen och tillsätt lite socker i taget och tillsätt sedan timjan.

Rör om tills sockret har lösts upp.
Värm upp saften igen och låt koka kraftigt utan lock och utan att röra i 10 minuter.


Gör sedan ett geléprov:

Doppa en matsked i gelékoket och håll sedan upp den.

De sista dropparna som lämnar skeden ska vara geléaktiga.


Koka eventuellt ytterligare några minuter.

Ta grytan från värmen och låt stå cirka 5 minuter.
Ös upp gelén i rena glasburkar och förslut.

Kyl till sist burkarna.

Av Maria - 8 maj 2020 16:15

Antal: 2 portioner


Ingredienser:

4-5 bläckfisktuber

3 msk mannagryn (funkar med mjöl i nödfall)

2 tsk paprikapulver

en nypa salt

matolja eller annan neutral olja

 

Till servering:

lime- och/eller citronklyftor

majo av något slag


Gör så här:
Skär bläckfisktuberna i ringar.

Häll mannagryn,  paprikapulver och salt i en stor fryspåse och skaka runt.

Lägg i bläckfisken och skaka så att paneringen fördelas jämnt.

Hetta upp 2 cm högt med matolja i en stor kastrull/sauteuse.

Testa så att oljan är tillräckligt varm genom att fritera en liten brödbit, om den blir gyllenbrun och fin är oljan varm nog.

Ta upp brödbiten och lägg försiktigt ned en handfull calamari.

Akta dig från oljestänk och fritera tills de är gyllenbruna på båda sidor.

Fiska upp dem med en tång eller hålslev och låt dem rinna av på hushållspapper.

Fortsätt att fritera några i taget tills alla är klara.

Servera bums!

Av Maria - 8 maj 2020 10:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

600 g kycklingfilé
1 grön paprika
2 dl matlagningsbas (typ Milda 4%)
1 klyfta vitlök
1-2 tsk curry
1 tsk sambal oelek
1 dl mango chutney
2 dl ris


Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.
Skär kyckling i bitar och lägg i en ugnsfast form.

Strimla paprika och lägg över kycklingen.
Blanda matlagningsbas med pressad vitlök, curry, sambal och mango chutney.

Häll blandningen över kycklingen.

Sätt in i ugnen tills kycklingen är klar, ca 20-30 minuter.
Koka ris enligt anvisning på förpackningen och servera till.

Av Maria - 8 maj 2020 09:45


En smoothie är ett bra mellanmål om du använder ingredienser som nötter, frön, yoghurt naturell, keso, kesella, grädde, ägg och proteinpulver.


Endast frukt och fruktjuicer till mellanmål innehåller för mycket socker och blir ensidigt.


Smoothie passar också som dessert.


Av Maria - 8 maj 2020 09:45

Antal: 10 tortillas


Ingredienser:

400 g vatten, kallt
1 tsk bakpulver
50 g rismjöl
150 g majsmjöl
0,5 tsk salt 

30 g fiberhusk

majsmjöl, till utbakning


Gör så här:

Blanda alla ingredienser till en jämn smet.
Låt degen svälla i 15 minuter.
Dela upp degen i 10 bitar och kavla ut dem tunt på underlag mjölat med majsmjöl. 

Stek tortillabröden på hög värme i en torr stekpanna på båda sidor ett par minuter, tills de har fått färg och känns lätta.
Lägg dem ovanpå varandra på en tallrik och täck genast med bakduk för att de inte ska torka ut.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Maj 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards