Alla inlägg under maj 2020
Måndag:
Tisdag:
Potatisgnocchi med bacon, svamp & sockerärter
Onsdag:
Torsdag:
Tandoorigryta med grönsaker & ris
Fredag:
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
ca 1100 g benfri fläskkarré i bit
4 vitlöksklyftor
1 citron
½ kruka timjan
½ dl matolja
Svartpeppar
Gör så här:
Skala och krossa vitlöken.
Tvätta citronen och skala av det yttersta gula skalet med en potatisskalare.
Blanda vitlök, citronskal, timjan, olja och 1 tsk grovkrossad svartpeppar i dubbla påsar.
Lägg karrén i påsen och förslut den.
Låt marinera ett dygn i kylskåp.
Grilla karrén runt om tills den har fin färg.
Flytta över den till den del som inte har någon glöd.
Grilla köttet tills innertemperatur är ca 80 grader.
Skiva karrén och servera den med rödbetssallad.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
500 g rödbetor
1 silverlök eller rödlök
1 burk olivmix, 300 g
65 g blandad sallad
Dressing:
150 g fetaost
2 dl matyoghurt 10%
½ dl mjölk
1 msk honung
Salt
Peppar
Gör så här:
Tvätta och koka rödbetorna tills de är mjuka.
Skala och skär dem i klyftor.
Skala och skiva löken.
Låt olivmixen rinna av.
Lägg upp sallad, rödbetor, lök och oliverna på ett fat.
Smula fetaosten och blanda den med yoghurt.
Späd med mjölken.
Smaksätt med honung, salt och peppar.
Servera salladen med dressing till t.ex grillad karré och färskpotatis.
Antal: 1-2 portioner
Ingredienser:
200-250 g tagliatelle
1 stor näve kantareller
smör att steka i
1 vitlöksklyfta
2 msk vitt vin
1 dl crème fraiche
2 msk balsamvinäger
hyvlad parmesan
hackad färsk persilja eller persillade
Gör så här:
Koka pastan efter anvisningarna på paketen.
Smält smöret i en stekpanna eller sauteuse.
Stek kantarellerna på medelhög värme.
Sänk värmen lite och pressa i vitlöken och stek en minut eller så.
Tillsätt vinet och låt det mesta koka bort.
Tillsätt crème fraiche och balsamvinäger.
Låt tjockna något och smaka av med salt och peppar.
Häll av pastan men spara lite av kokvattnet.
Tillsätt pastan till kantarellröran och rör runt.
Tillsätt lite kokvatten om du vill ha en lösare konsistens.
Lägg upp på tallrik. Hyvla över parmesan och toppa med persilja eller några stänk persillade.
Antal: 6 portioner
Ugn: 175 grader, 12-15 minuter + 200 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
Pajdeg:
Ugn: 230 grader, 30 minuter
Ingredienser:
Soppa:
Antal: 20 stycken
Ingredienser:
2 tsk fänkålsfrö, hela
2 tsk anis
13 dl rågsikt
2 tsk salt
2 tsk bikarbonat
5 dl filmjölk
1,5 dl ljus sirap
Gör så här:
Stöt fänkålsfrön och anis i mortel.
Blanda samman fänkålsfrön, anis, rågsikt, salt och bikarbonat.
Blanda filmjölk och sirap, rör ner i mjölblandningen och knåda samman till en deg.
Dela degen i 20 bitar, kavla ut dem till runda kakor och nagga med en gaffel.
Stek kakorna på medelvärme i en torr stekpanna, någon minut på varje sida.
De ska inte bli för mörka.
Låt svalna på brödgaller.
Antal: 2 portioner
Ugn: 225 grader, 3-5 minuter
Ingredienser:
6-8 sparrisstjälkar, de grova ändarna avbrutna
2 skivor parmaskinka
svartpeppar
Aioli:
1 äggula, i rumstemperatur
1,5 dl neutral olja
1/2 citron, saften
salt, peppar
1 vitlöksklyfta, pressad
Gör så här:
Värm ugnen till 225C.
Lägg parmaskivorna på galler eller bakplåtspappersklädd plåt och rosta i ugnen 3-5 minuter tills de är spröda.
Låt svalna.
Vispa upp äggulan i en skål och tillsätt oljan droppvis till att börja med och sedan i en tunn stråle. Smaka av med citronsaft för syra, pressa i vitlök och smaka av med salt och peppar.
Koka upp vatten i en kastrull och lägg ner sparrisen.
Låt vattnet koka upp igen och koka sedan i 1 minut.
Häll av vattnet i ett durkslag.
Bred en klick aioli på varje tallrik, lägg sparrisen bredvid.
Dela parmachipsen på hälften på snedden och lägg ovanpå sparrisen.
Strö över lite nymald svartpeppar och servera.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|