Direktlänk till inlägg 20 januari 2024

Citronpannacotta med lemon curd & rostad vit choklad

Av Maria - 20 januari 2024 08:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

Citronpannacotta:
4 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
1 dl gelésocker
3 citroner, finrivet skal (ekologiska)
 
Lemon curd:
3 äggulor (från stora ägg)
1 ägg (från stort ägg)
2 citroner, finrivet skal och saft (ekologiska)
0,5 dl strösocker
25 g smör, kallt

Maräng:
2 äggvitor
1 dl strösocker
Rostad vit choklad
100 g vit bakchoklad

Garnering:
färsk citronmeliss
 
Gör så här:
Citronpannacotta:
Blanda ihop vispgrädde, vaniljsocker och gelésocker i en kastrull.
Låt koka upp, sänk sedan till medelvärme och låt småkoka en halv minut innan du tar bort kastrullen från värmen och river ner citronskal.
Rör om och häll upp i glas.
Låt stå i kylskåpet för att stelna i minst 1 timme.
 
Lemon curd:
Lägg äggulor, ägg, rivet citronskal, citronsaft och strösocker i en värmetålig skål eller bunke, helst rostfri.
Värm över ett vattenbad under konstant omrörning tills det tjocknar.
Ta bort bunken från värmen och tillsätt smöret.
Rör om till en jämn och glansig kräm.
Låt svalna i kylskåpet innan du toppar din pannacotta med den.

Rostad vit choklad:
Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.
Riv chokladen grovt direkt på plåten och rosta i mitten av ugnen i ca 5-10 minuter.
Låt svalna helt och hållet innan du bryter den i mindre bitar.

Maräng:
Vispa äggvitorna till fasta toppar med elvisp i en bunke av glas eller metall.
Tillsätt lite strösocker i taget samtidigt som du vispar med elvispen hela tiden.
Fortsätt vispa på låg hastighet för hand över ett vattenbad tills sockerkristallerna smält.
Ta bort bunken från värmen och fortsätt vispa med elvisp tills bunkens undersida svalnat helt och hållet.
Toppa desserten med ett lager lemon curd.
Spirtsa eller klicka därefter på maräng, bränn av och garnera med rostad vit choklad och citronmeliss.
 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Januari 2024 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards