Alla inlägg under januari 2024
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
ca 400 g kycklingfilé
2 st morötter
1 tsk curry madras
1 msk tomatpuré
7 dl vatten
1 burk krossade tomater
2,5 dl matlagningsgrädde
1 hönsbuljongtärning
1 liten burk majs
2 dl pasta, tex. penne
salt och peppar
Gör så här:
Skär kycklingen i tärningar.
Skala och skär moroten i bitar.
Fräs kyckling och morot i olja eller smör i en gryta.
Krydda med curry och tomatpuré och låt fräsa tillsammans i ca 1 minut.
Häll på vatten, krossade tomater, grädde och buljong.
Koka upp och låt koka ca 15 minuter.
Lägg i okokt pasta och majs och koka enligt anvisningarna för den pastan du väljer.
Dra gärna ner en minut då pastan fortsätter svälla i soppan.
Smaka av med salt och peppar.
Ingredienser:
pasta, tex spagetti
0,5 gul lök
1 st vitlöksklyfta
1 st avokado
0,5 dl sötmandel
ca 0,5 dl rapsolja
ca 2 msk äppelcidervinäger
salt och peppar
Gör så här:
Skala och hacka lök och vitlök.
Bryn i smör i en stekpanna.
Lägg löken tillsammans med de andra ingredienserna i en mixer och mixa.
Smaka av med salt och peppar.
Blanda avokadomoset med nykokt pasta.
Servera ev med stekt bacon och några skivor tomat.
Ugn: 175 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
2 dl havregryn
5 dl vetemjöl eller dinkelmjöl
1 dl linfrö
1 dl solrosfrö
2 tsk bikarbonat
1-2 tärnat äpple eller tex 1 större äpple och rev det grovt
4 dl filmjölk eller naturell yoghurt
3 msk honung
salt
Gör så här:
Blanda samma alla ingredienserna.
Lägg degen/smeten i en smord form.
Grädda på 175 grader i ca 30 minuter.
Ugn: 175 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
100 g smör
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2 dl vetemjöl
2,5 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
salt strössel
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda alla ingredienserna i en matberedare eller för hand.
Dela degen i två delar och rulla i längder.
Lägg längderna på bakplåtsklädd plåt och platta till lite.
Strö på salt strössel.
Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.
Låt svalna på plåten och skär i sneda bitar.
Ugn: 225 grader, 20-30 minuter
Ingredienser:
1 st grillad kyckling, urbenad, i små bitar
1 st squash, hackad
1 st paprika i valfri färg, hackad
250 g champinjoner, skivade
2 st gula lökar, hackade
2 st vitlöksklyftor, pressade
100 g färsk spenat, hackad
Smör
2.5 dl crème fraiche
2 msk kycklingfond
Timjan
Salt och Svartpeppar
1 pkt färska lasagneplattor
Béchamelsås
2 dl riven lagrad ost
Gör så här:
Stek squash, paprika, svamp, lök, vitlök och spenat i smör i ett par snabba minuter.
Tillsätt kyckling, crème fraiche och fond, rör om lite igen.
Krydda glatt med timjan, salt och peppar.
Börja bygg lasagnen med pastaplattor, bechamelsås och kycklingröra.
På det översta lagret plattor häller du lite sås och strör ost över.
Gratinera i 225 grader i 20–30 minuter.
Tiden beror på vilka lasagneplattor du använder så läs noga på förpackningen.
Ingredienser:
1,3 kg grytbitar av nöt
2 gula lökar
4 msk vetemjöl
ca 1 liter vatten
4 st lagerblad
14 st kryddpepparkorn
3 st morötter
Gör så här:
Bryn köttet i smör direkt i grytan eller i omgångar på stekjärn.
Skala och skär löken i klyftor.
Låt den bryna tillsammans med köttet i slutet.
Strö över vetemjölet och fräs med en kort stund.
Slå på vatten och kryddor.
Koka upp och låt sjuda länge.
Skala och skär morötterna i grova skivor.
Låt koka med den sista halvtimmen.
Köttet ska vara riktigt mört och gärna falla sönder.
Låt gärna kalopsen stå och puttra i ca 3 timmar.
Servera med kokt potatis och inlagda rödbetor.
Ingredienser:
1,5 kg äpple
vatten
0,5 tsk hel kardemumma
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 krm askorbinsyra
Gör så här:
Skala och kärna ur äpplena.
Skär i mindre bitar.
Häll vatten så det täcker botten i en kastrull.
Stöt kardemumman i en mortel och lägg i kastrullen tillsammans med äpplena.
Koka upp under lock ca 15 minuter.
Lyft och rör med jämna mellanrum så äpplena mosas sönder och det inte bränns vid.
Stöt sönder med en potatisstöt till önskad konsistens.
Tillsätt socker och askorbinsyra.
Koka upp.
Häll upp på varma burkar.
Låt svalna och förvara i kylskåp.
Antal: 2-3 portioner
Ingredienser:
400 g lax i tärningar
2 dl frysta skalade räkor
2,5 dl matlagningsgrädde
100 g färskost
ev lite mjölk
ca 4 msk pesto
10 cm strimlad purjolök
salt och peppar
Gör så här:
Fräs purjolöken i smör i en kastrull tills den blivit lite mjuk.
Tillsätt resterande ingredienser förutom lax och räkor.
Koka ihop några minuter och smaka av med salt, peppar och ev mer pesto.
Späd med mjölk om såsen känns för tjock.
Lägg i laxen och räkorna.
Låt gå färdigt under ett uppkok.
Servera direkt med råris och sallad.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | 31 | |||||||
|