Alla inlägg under januari 2024
Ugn: 225 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
ca 4 st vetetortilla
500 g nötfärs
1 påse tacokrydda
1 ask philadelphiaost
1 burk creme fraiche paprika chili
riven ost
körsbärstomater
Gör så här:
Bryn köttfärsen och krydda med tacokryddan och koka med en deciliter vatten mot slutet.
Blanda philadelphia och creme fraiche i en skål.
Lägg en vetetortilla i botten i en ugnsfast form.
Varva med köttfärs och klicka philadelphia/creme fraiche-blandningen.
Avsluta med körsbärstomater och ost.
Gratinera på 225 grader i ca 15 minuter eller tills osten fått fin färg.
Skär tårtbitar och servera med sallad, guacamole och salsa.
Ingredienser:
Burgare:
500 g Lammfärs
2 st vitlöksklyftor
1/2 kruka timjan
salt och peppar
Karamelliserad rödlök:
2 st rödlökar
smör att steka i
2 msk råsocker
Till servering:
Surdegsbröd
olivolja
krämig fikonbalsamvinäger
getost
salt och peppar
Gör så här:
Burgare:
Skala och riv vitlöken på rivjärn.
Hacka timjan fint.
Blanda vitlök och timjan med färsen.
Krydda med salt och peppar.
Forma till 4 stora eller 6 mindre burgare.
Stek i smör ca 4 minuter på varje sida.
Karamelliserad rödlök:
Skala och skiva löken.
Fräs i smöret utan att den tar färg i några minuter.
Strö på råsocker och rör tills det har smält.
Servering:
Skär skivor av surdegsbröd i skivor.
Ringla olivolja på och rosta i ugnen tills de får lite färg (alternativt brödrost eller stek på stekjärn). Blanda salladsblad med olja, fikonbalsamvinäger, salt och peppar.
Lägg salladen på brödskivan.
Lägg på burgare, getost i skivor och sist den karamelliserade rödlöken.
Servera ev med en brödskiva bredvid eller som lock.
Ugn: 175-200 grader, ca 1 timme
Ingredienser:
½ liter filmjölk
1 dl mörk sirap
5 dl Finax grova mjölmix
5dl Finax fina mjölmix
1 ½ tsk bikarbonat
1 ½ tsk bakpulver
1-2 tsk brödkryddor
1 tsk salt
3 msk lingonsylt
Gör så här:
Blanda allt till en smet och häll i en "mjölad" brödform som rymmer ca 2liter.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175-200 grader ca 1 timma.
Låt brödet svalna några minuter innan det stjälps upp och äts.
Antal: 10-12 portioner
Ugn: 175 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
100 g smör
2 dl socker
1 msk mörk sirap
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk vaniljsocker
1/2 dl dl kakao
75 g smörkolor (typ dumle)
smör + ströbröd till formen
Kolakräm:
2 dl florsocker
50 g mörk choklad
1 1/2 dl vispgrädde
2 msk mörk sirap
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°C.
Vispa smör, socker och sirap pösigt.
Rör ner äggen.
Blanda vetemjöl, salt, vaniljsocker och kakao.
Skär smörkolan i mindre bitar.
Tillsätt mjölblandningen och kolan i smeten.
Bre ut smeten i en smord, bröad springform, ca 24 cm i diameter.
Grädda i ca 20 minuter.
Låt svalna.
Blanda alla ingredienser till krämen utom smöret i en kastrull.
Sjud tills krämen tjocknat, det tar ca 10-15 minuter.
Rör i smöret och låt svalna.
Lägg kakan på ett fat och bred över krämen.
Låt stelna och dekorera eventuellt med marsipanfigurer.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 dl gröna ärtor
1 citron
1 kruka dill
1 msk pepparrot
2 dl smetana
salt och svartpeppar
4 laxburgare
hamburgerbröd
silverlök
tomat
hjärtsallad
citron
Gör så här:
Tina ärterna.
Riv det yttersta av skalet från citronen, skär den sen i klyftor.
Skär av dillen någon centimeter nedanför dillvipporna.
Skala och riv pepparroten.
Mixa ärter, citronskal, dill och smetana till en jämn sås.
Smaksätt med salt, peppar, några droppar citronsaft och pepparrot.
Grilla laxburgarna enligt anvisningen på förpackningen.
Servera laxburgarna i grillat hamburgerbröd med tillbehören.
Antal: 10 portioner
Ingredienser:
2 kilo potatis. Kokas med skal, helst dagen före.
6 gröna äpplen finhackade, ev. med skal
3-4 msk finhackad lök (röd helst)
6 dl gräddfil
3 msk fransk osötad senap
400 gr majonnäs
saft av en citron
6 msk dill
1½ tsk salt
½ tsk svartpeppar, ev. grov
½-1 tsk socker (smaka av)
Gör så här:
Potatis kokas med skal, helst dagen före.
Blanda alla ingredienser.
Antal: 16 bitar
Ugn: 200 grader, 12 minuter + ca 10 minuter
Ingredienser:
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 gul lök
1 msk olja
1 l grönsaksbuljong (vatten och tärning eller fond)
3 1/2 dl risonipasta
1/2 ask plommontomater (à 500 g)
250 g broccoli
salt
peppar
600 g laxfilé
1 dl riven prästost
Gör så här:
Skala och hacka löken.
Fräs den i lite av oljan i en kastrull.
Tillsätt buljongen och låt den koka upp.
Rör ner risonin och låt den koka ca 12 minuter.
Rör då och då.
Skär tomaterna i skivor och ansa och skär broccolin i bitar.
Stek broccolin mjuk i lite av oljan i en stekpanna, krydda med salt och peppar.
Skär laxen i portionsbitar och stek den i resten av oljan.
Ca 2 minuter på varje sida eller tills fisken har en innertemperatur på 54°C, salta och peppra.
Rör ner osten i risonin och smaka av med salt och peppar.
Servera laxen med risonin, tomaterna och broccolin.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | 31 | |||||||
|