Direktlänk till inlägg 6 december 2011
Antal: 4 stycken
Jäsning: Natten + 30-40 minuter + 20-30 minuter
Ugn: 200 grader, ca 45 minuter
Ingredienser:
½ liter porter och öl blandat
1½ liter rågsikt
100 g margarin elelr smör
½ liter mjölk
50 g färsk jäst
1 msk salt
2-2½ dl sirap, gärna mörk
1 msk anis, fänkål, kummin och mald pomerans
ca 2 1/4 liter vetemjöl
Gör så här:
Förberedelser på kvällen:
Ljumma ölet och slå det över rågsikten.
Arbeta degen kraftigt och täck sedan över den och låt den stå i rumstemperatur till följande dag.
Följande dag:
Smält margarinet och häll i mjölken.
Värm till fingervärme, 37 grader.
Lös jästen i det ljumma degspadet.
Häll blandingen över rågsiktdegen.
Tillsätt salt, sirap, kryddor och 2 liter vetemjöl.
Mät mjölet genom att hälla det direkt från påsen i ett litermått.
Arbeta degen kraftigt.
Tillsätt ev. ytterligare vetemjöl.
Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek 30-40 minuter.
Tag upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig.
Dela degen i fyra delar.
Baka ut till knubbiga eller avlånga limpor.
Låt dem jäsa på plåt 20-30 minuter.
Grädda i 200 grader omkring 45 minuter.
Pensla limporna mot slutet av gräddningen med ljummet vatten.
Låt limporna svalna i bakduk.
Ingredienser: 4 dl majonnäs1 msk ketchup1 msk chilisåscitron, litesalt vitpeppar0,5 msk cognac (eller madeira) Gör så här: Blanda majonäs med tomatketchup eller chilisås.Smaka av med citron, salt, vitpeppar och eventuellt lite konjak ell...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 500 g lövbiff1 msk japansk soja1 msk torr sherry (eller torrt vitt vin)1,5-2 dl majsstärkelse3 dl neutral matolja, till fritering 2 krukor thaibasilika2-4 röda chilifrukter, i tunna skivor1 röd paprika, tunt s...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 schalottenlök1 klyfta vitlök2,5 dl svenska kvarngryn (eller andra goda gryn men då kan koktiden bli annan)1 dl torrt vitt vin5 dl kycklingbuljong (eller annan valfri buljong) 50 g Västerbottensost200 g sv...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 500 g falukorv1 gul löksmör, till stekning (eller margarin)3 msk tomatpuré2 tsk dijonsenap 2 dl gräddesaltpepparpersilja, hackad Gör så här: Dra av skinnet på falukorven och skär den 1/2 cm tjocka b...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 250 g nötfärs350 g vitkål1 msk smör2 msk senap (stark söt)2 msk tomatpuré 1 lagerblad2 hönsbuljongtärningar12 dl vatten1 purjolök1 msk soja (kinesisk)1 tsk saltsvartpeppar, nymald Servering:1 dl persiljabröds...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | ||||
|