Direktlänk till inlägg 30 december 2011
Antal: 4 portioner
Ugn: 175 grader, 30-35 minuter
Ingredienser:
MADEIRASÅS:
4 st schalottenlökar
1 st liten morot
1 knippe bladpersilja
1 dl Madeira
4 dl kalvfond, se faktaruta
1 msk tomatpuré
1 msk smör
OXFILÉ:
800 g färsk oxfilé (mittbiten)
2 st smördegsplattor à 30x20 cm
1 st ägg till pensling
Salt
Peppar
Smör och olja till stekning
DUXELLMASSA:
500 g färska champinjoner
300 g rökt sidfläsk eller skinka
6 st schalottenlökar
4 msk tomatpuré
0,5 dl hackad färsk timjan
3 nypor vetemjöl att reda av med
Gör så här:
Madeirasås:
Hacka grönsakerna fint och fräs i smöret.
Klicka i tomatpurén och häll i madeiran.
Sedan kalvfonden.
Låt koka ihop till en kraftig sky.
Smaka av med salt och peppar.
Tillsätt eventuellt en skvätt grädde.
Duxellmassa;
Finhacka champinjonerna, det rökta sidfläsket och löken fint.
Lägg ner i en gryta och låt koka ihop så att all vätska är nästan borta.
Lägg i tomatpurén och koka i 10-15 min till.
Pudra över mjölet och smaka av med salt och peppar samt nyhackad timjan.
Ställ och låt svalna.
Oxfilé:
Putsa oxfilén fri från hinnor.
Salta och peppra rejält och bryn runt om hastigt.
Låt oxfilén svalna av.
Placera oxfilén mitt på den ena smördegsplattan.
Täck ovandelen av oxfilén med 1 cm tjockt täcke av duxellmassan.
Pensla med det uppvispade ägget runt filén.
Detta för att binda ihop den andra degplattan, som du lägger över filén och duxellmassan.
Skär bort överflödig deg.
Spara en kant på cirka 3 cm som du viker upp mot filén.
Tryck till med en gaffel runt om.
Pensla med resten av ägget över hela filén.
Skär några band av den överflödiga degen och garnera med ett rutmönster.
Grädda wellingtonbiffen i 175 gr i cirka 30-35 minuter, då får du medium rosa kött.
Obs Låt köttet vila efter gräddning i minst 15 minuter.
Annars rinner köttsaften ur när du skär upp den.
Servera med krispig sallad och madeirasåsen.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 2 förp Kycklingspett, tex Ingefära & chili (à 480 g)1 gurka1 röd chilifrukt, utan kärnor1 kruka färsk koriander, spara lite till servering4 msk japansk soja1 tsk färsk ingefära, riven2 msk risvinäger2 tsk sesa...
Ingredienser: 4 dl majonnäs1 msk ketchup1 msk chilisåscitron, litesalt vitpeppar0,5 msk cognac (eller madeira) Gör så här: Blanda majonäs med tomatketchup eller chilisås.Smaka av med citron, salt, vitpeppar och eventuellt lite konjak ell...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 500 g lövbiff1 msk japansk soja1 msk torr sherry (eller torrt vitt vin)1,5-2 dl majsstärkelse3 dl neutral matolja, till fritering 2 krukor thaibasilika2-4 röda chilifrukter, i tunna skivor1 röd paprika, tunt s...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 schalottenlök1 klyfta vitlök2,5 dl svenska kvarngryn (eller andra goda gryn men då kan koktiden bli annan)1 dl torrt vitt vin5 dl kycklingbuljong (eller annan valfri buljong) 50 g Västerbottensost200 g sv...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 500 g falukorv1 gul löksmör, till stekning (eller margarin)3 msk tomatpuré2 tsk dijonsenap 2 dl gräddesaltpepparpersilja, hackad Gör så här: Dra av skinnet på falukorven och skär den 1/2 cm tjocka b...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | ||||
|