Direktlänk till inlägg 30 december 2011
Antal: 4 portioner
Ugn: 175 grader, 30-35 minuter
Ingredienser:
MADEIRASÅS:
4 st schalottenlökar
1 st liten morot
1 knippe bladpersilja
1 dl Madeira
4 dl kalvfond, se faktaruta
1 msk tomatpuré
1 msk smör
OXFILÉ:
800 g färsk oxfilé (mittbiten)
2 st smördegsplattor à 30x20 cm
1 st ägg till pensling
Salt
Peppar
Smör och olja till stekning
DUXELLMASSA:
500 g färska champinjoner
300 g rökt sidfläsk eller skinka
6 st schalottenlökar
4 msk tomatpuré
0,5 dl hackad färsk timjan
3 nypor vetemjöl att reda av med
Gör så här:
Madeirasås:
Hacka grönsakerna fint och fräs i smöret.
Klicka i tomatpurén och häll i madeiran.
Sedan kalvfonden.
Låt koka ihop till en kraftig sky.
Smaka av med salt och peppar.
Tillsätt eventuellt en skvätt grädde.
Duxellmassa;
Finhacka champinjonerna, det rökta sidfläsket och löken fint.
Lägg ner i en gryta och låt koka ihop så att all vätska är nästan borta.
Lägg i tomatpurén och koka i 10-15 min till.
Pudra över mjölet och smaka av med salt och peppar samt nyhackad timjan.
Ställ och låt svalna.
Oxfilé:
Putsa oxfilén fri från hinnor.
Salta och peppra rejält och bryn runt om hastigt.
Låt oxfilén svalna av.
Placera oxfilén mitt på den ena smördegsplattan.
Täck ovandelen av oxfilén med 1 cm tjockt täcke av duxellmassan.
Pensla med det uppvispade ägget runt filén.
Detta för att binda ihop den andra degplattan, som du lägger över filén och duxellmassan.
Skär bort överflödig deg.
Spara en kant på cirka 3 cm som du viker upp mot filén.
Tryck till med en gaffel runt om.
Pensla med resten av ägget över hela filén.
Skär några band av den överflödiga degen och garnera med ett rutmönster.
Grädda wellingtonbiffen i 175 gr i cirka 30-35 minuter, då får du medium rosa kött.
Obs Låt köttet vila efter gräddning i minst 15 minuter.
Annars rinner köttsaften ur när du skär upp den.
Servera med krispig sallad och madeirasåsen.
Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt. Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor. Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås. Aprikoskräm. Onsdag: Tortellini med brocc...
Måndag: Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken) Färsk frukt. Tisdag: Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt: Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem...
Måndag: Rotfruktsgratäng: Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, tex potatis, morot, rotselleri och palsternacka. Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form. Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna. Blanda ...
Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter. ...
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | ||||
|