Alla inlägg under oktober 2012

Av Maria - 23 oktober 2012 08:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

100-200 g salladskål

500 g blandade skaldjur, till exempel musslor, bläckfisk, kräftstjärtar

Smör eller kokosfett för stekning

1 tsk lökpulver

2 dl créme fraiche

Salt

Peppar

2 tsk torkad dill

Några kvistar färsk dill


Gör så här:

Skär salladskålen i tunna strimlor.

Fräs salladskålen och skaldjuren snabbt i smör eller kokosfett och tillsätt lökpulver, créme fraiche, salt och peppar.

Strö över den torkade dillen och några kvistar färsk dill vid servering.

Av Maria - 22 oktober 2012 15:45




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1/2 gurka

1/2 msk olivolja

1 msk senap, gärna skånsk

1 msk vatten

1 tsk dragon

1/2 citron

Salt

Peppar


Gör så här:

Pressa saften ur citronhalvan.

Skär gurkan i tärningar.

Blanda citronsaft, olivolja, senap och vatten och vänd ner gurkan.

Krydda med dragon, salt och peppar.




Av Maria - 21 oktober 2012 12:15




Antal: 4 portioner

Ugn: 225 grader, ca 40 minuter


Ingredienser:

200 g cocktaltomater

Salt

Peppar

1 msk spiskummin

2 vitlöksklyftor

Olivolja

4 salladslökar

1 grön paprika

1 kruka färsk koriander

0,5 dl rödvinsvinäger

1 dl olivolja

Skal och saft av 2 lime

600 g ryggbiff i 4 skivor

Smör eller kokosfett att steka i

150 g fetasost


Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Dela cocktailtomaterna och lägg dem i en ugnsfast form.

Krydda med salt, peppar, spiskummin, riven eller pressad vitlök och lite olivolja.

Bland runt och baka i ugnen i ca 40 minuter.

Skiva salladslöken i tunna skivor och skär paprikan i små tärningar.

Hacka koriandern fint och blanda med salladslök och paprika.

Tillsätt vinäger och olivolja.

Blanda ner limeskal och saft och runt.

Smaka av med salt och peppar.

Salta och peppra köttet på båda sidor och stek i smör eller kokosfett.

Servera köttet med salsan, de ugnsrostade cocktailtomaterna och bitar av fetaost.




Av Maria - 20 oktober 2012 14:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 msk smör eller margarin

2 msk vetemjöl

4 dl mjölk eller gräddmjölk

Salt

Peppar

3 msk färskriven pepparrot


Gör så här:

Fräs matfett och mjöl någon minut utan att det tar färg.

Späd med mjölk, lite i taget, under omrörning.

Koka såsen sakta i ca 5 minuter, tillsätt pepparroten.

Smaka av med salt och peppar.

Av Maria - 19 oktober 2012 15:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

12 färska strömmingsfiléer

ca 3 dl äppelcidervinäger

3 dl olivolja

2 msk honung

1 tsk salt

100 g soltorkade tomater

1 kruka färsk basilika

4 vitlöksklyftor

Salt

Peppar


Kall sås:

2 dl lätt créme fraiche

2 msk sweet chilisås


Gör så här:

Dra skinnet från strömmingsfiléerna och spola av dem under kallt vatten.

Fyll ett störra kärl med vatten och lägg filéerna i blöt över natten, låt rinna av.

Häll äppelcidervinäger, olja, honung och salt i en bunke.

Lägg strömmingfiléerna i marinaden tills det är dags att servera, minst 6 timmar.

Strimla tomaterna fint, grovhacka basilikan, finhacka vitlöken och blanda i en bunke, salta och peppra.

Lyft upp strömmingen och låt den rinna av.

Servera med tomathacket, kokt potatis, den kalla såsen och gärna hackad rödlök.

Av Maria - 18 oktober 2012 18:45




Ugn: 100-125 grader, 50-60 minuter

 

Ingredienser:

2 äggvitor

4 droppar citronsaft

6 msk socker

3 msk flisad blockchoklad


Gör så här:

Vispa vitor coh citronsaft till hårt skum med elvisp.

Blanda i sockret lite i taget och under fortsatt vispning.

Vispa tills smeten är blank och kan dras upp i små toppar.

Vänd försikigt ner chokladen och klicka eller spritsa smeten på osmort bakplåtspapper.

Grädda 50-60 minuter i 100-125 graders ugn.

Marängerna är färdiga när de lätt släpper från bakplåtspappret.




Av Maria - 17 oktober 2012 18:30

Ingredienser:

1 kg syrliga äpplen

1 stor lök

2 dl äppelcidervinäger

2 dl socker

3 dl russin

1 tsk salt

3 tsk curry

1 msk gula senapsfrön

1 tsk malen ingefära


Gör så här:
Skala, kärna ur och skär frukten i små bitar.

Hacka löken.

Blanda samtliga ingredienser i en gryta och låt småkoka på svag värme och med locket på glänt, ca 80 minuter, tills konsistensen är marmeladliknade.

Ös upp i varma, väl rengjorda burkar, låt svalna.

Förslut och förvara kallt.

Av Maria - 16 oktober 2012 14:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 msk smör eller margarin

2 msk vetemjöl

4 dl mjölk eller gräddmjölk

Salt

Peppar

3 msk tomatpuré

2 tsk senap

1 tsk basilika


Gör så här:

Fräs matfett och mjöl någon minut utan att det tar färg.

Späd med mjölk, lite i taget, under omrörning.

Koka såsen sakta i ca 5 minuter, tillsätt tomatpuré, senap och basilika.

Smaka av med salt och peppar.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Oktober 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards