Alla inlägg under oktober 2012
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
100-200 g salladskål
500 g blandade skaldjur, till exempel musslor, bläckfisk, kräftstjärtar
Smör eller kokosfett för stekning
1 tsk lökpulver
2 dl créme fraiche
Salt
Peppar
2 tsk torkad dill
Några kvistar färsk dill
Gör så här:
Skär salladskålen i tunna strimlor.
Fräs salladskålen och skaldjuren snabbt i smör eller kokosfett och tillsätt lökpulver, créme fraiche, salt och peppar.
Strö över den torkade dillen och några kvistar färsk dill vid servering.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1/2 gurka
1/2 msk olivolja
1 msk senap, gärna skånsk
1 msk vatten
1 tsk dragon
1/2 citron
Salt
Peppar
Gör så här:
Pressa saften ur citronhalvan.
Skär gurkan i tärningar.
Blanda citronsaft, olivolja, senap och vatten och vänd ner gurkan.
Krydda med dragon, salt och peppar.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, ca 40 minuter
Ingredienser:
200 g cocktaltomater
Salt
Peppar
1 msk spiskummin
2 vitlöksklyftor
Olivolja
4 salladslökar
1 grön paprika
1 kruka färsk koriander
0,5 dl rödvinsvinäger
1 dl olivolja
Skal och saft av 2 lime
600 g ryggbiff i 4 skivor
Smör eller kokosfett att steka i
150 g fetasost
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Dela cocktailtomaterna och lägg dem i en ugnsfast form.
Krydda med salt, peppar, spiskummin, riven eller pressad vitlök och lite olivolja.
Bland runt och baka i ugnen i ca 40 minuter.
Skiva salladslöken i tunna skivor och skär paprikan i små tärningar.
Hacka koriandern fint och blanda med salladslök och paprika.
Tillsätt vinäger och olivolja.
Blanda ner limeskal och saft och runt.
Smaka av med salt och peppar.
Salta och peppra köttet på båda sidor och stek i smör eller kokosfett.
Servera köttet med salsan, de ugnsrostade cocktailtomaterna och bitar av fetaost.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 msk smör eller margarin
2 msk vetemjöl
4 dl mjölk eller gräddmjölk
Salt
Peppar
3 msk färskriven pepparrot
Gör så här:
Fräs matfett och mjöl någon minut utan att det tar färg.
Späd med mjölk, lite i taget, under omrörning.
Koka såsen sakta i ca 5 minuter, tillsätt pepparroten.
Smaka av med salt och peppar.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
12 färska strömmingsfiléer
ca 3 dl äppelcidervinäger
3 dl olivolja
2 msk honung
1 tsk salt
100 g soltorkade tomater
1 kruka färsk basilika
4 vitlöksklyftor
Salt
Peppar
Kall sås:
2 dl lätt créme fraiche
2 msk sweet chilisås
Gör så här:
Dra skinnet från strömmingsfiléerna och spola av dem under kallt vatten.
Fyll ett störra kärl med vatten och lägg filéerna i blöt över natten, låt rinna av.
Häll äppelcidervinäger, olja, honung och salt i en bunke.
Lägg strömmingfiléerna i marinaden tills det är dags att servera, minst 6 timmar.
Strimla tomaterna fint, grovhacka basilikan, finhacka vitlöken och blanda i en bunke, salta och peppra.
Lyft upp strömmingen och låt den rinna av.
Servera med tomathacket, kokt potatis, den kalla såsen och gärna hackad rödlök.
Ugn: 100-125 grader, 50-60 minuter
Ingredienser:
2 äggvitor
4 droppar citronsaft
6 msk socker
3 msk flisad blockchoklad
Gör så här:
Vispa vitor coh citronsaft till hårt skum med elvisp.
Blanda i sockret lite i taget och under fortsatt vispning.
Vispa tills smeten är blank och kan dras upp i små toppar.
Vänd försikigt ner chokladen och klicka eller spritsa smeten på osmort bakplåtspapper.
Grädda 50-60 minuter i 100-125 graders ugn.
Marängerna är färdiga när de lätt släpper från bakplåtspappret.
Ingredienser:
1 kg syrliga äpplen
1 stor lök
2 dl äppelcidervinäger
2 dl socker
3 dl russin
1 tsk salt
3 tsk curry
1 msk gula senapsfrön
1 tsk malen ingefära
Gör så här:
Skala, kärna ur och skär frukten i små bitar.
Hacka löken.
Blanda samtliga ingredienser i en gryta och låt småkoka på svag värme och med locket på glänt, ca 80 minuter, tills konsistensen är marmeladliknade.
Ös upp i varma, väl rengjorda burkar, låt svalna.
Förslut och förvara kallt.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 msk smör eller margarin
2 msk vetemjöl
4 dl mjölk eller gräddmjölk
Salt
Peppar
3 msk tomatpuré
2 tsk senap
1 tsk basilika
Gör så här:
Fräs matfett och mjöl någon minut utan att det tar färg.
Späd med mjölk, lite i taget, under omrörning.
Koka såsen sakta i ca 5 minuter, tillsätt tomatpuré, senap och basilika.
Smaka av med salt och peppar.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | 31 | |||||||
|