Alla inlägg under oktober 2012
Antal: ca 2½ liter marmelad
Ingredienser:
1 kg citrusfrukter (1 citron, 1 grapefrukt, resten apelsiner)
1 liter vatten
2 kg socker
2 tsk citronsyra
1 flaska fruktpektin
Gör så här:
Tvätta frukterna noga, dela den först i fjärdedelar sedan i fina skivor.
Plocka bort alla kärnor och lägg frukten i en vid rostfri gryta.
Slå på vattnet, koka upp och låt koka ca 20 minuter.
Tillsätt socker och citronsyra, koka upp och stormkoka under omröring någon minut.
Tag grytan från värmen, skumma och rör ner fruktpektinet.
Ös upp i varma, väl rengjorda burkar, låt svalna, paraffinera och förvara svalt.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
ca 250 g tärnad laxfilé
ca 2 dl limejuice (ca 5 pressade limefrukter)
ca 200 g räkor (med skal)
1 avokado
2 salladslökar
1 röd spansk peppar (inte för stark)
1 vitlöksklyfta
1 kruka färsk koriander
Olivolja
Salt
Gör så här:
Laxen ska ligga i frysen i tre dygn innan man gör i ordning rätten.
Skär laxfilén när den är halvtinad så är det lätt att få till snygga små tärningar.
Lägg laxtärningarna i en skål.
Pressa limefrukter så att du får tillräckligt med juice till att täcka laxen.
Blanda om, plasta skålen och ställ kallt i ca ett dygn.
Skala räkorna, skär avokadon i små tärningar, skiva salladslöken tunt.
Hacka pepparfrukten och vitlöksklyftan fint.
Häll bort överflödigt limejuice från bunken med lax.
Blanda sedan ner räkor, avokado, salladslök, pepparfrukt och vitlök.
Klipp ner den färska koriandern, ringla över lite olivolja och smaka av med salt.
Blanda väl och servera i snygga glas.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 msk smör eller margarin
2 msk vetemjöl
4 dl mjölk eller gräddmjölk
Salt
Peppar
2 msk fransk senap
1 tsk dragon
Gör så här:
Fräs matfett och mjöl någon minut utan att det tar färg.
Späd med mjölk, lite i taget, under omrörning.
Koka såsen sakta i ca 5 minuter, tillsätt senap och dragon.
Smaka av med salt och peppar.
Ingredienser:
1½ dl olivolja
1½ dl pressad citron
ca 2 dl finhackade färska örter, t.ex basilika, rosmarin, dragon, timjan
1 msk flytande honung
½ tsk salt
Gör så här:
Blanda alla ingredienserna och häll på en flaska.
Antal: 4 småportioner
Ugn: 200 grader, 10 minuter, 15 minuter + ca 30 minuter
Ingredienser:
Pajdeg:
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
125 g smör
2 msk vatten
Fylling:
2 auberginer
1 rödlök
3 vitlöksklyftor
2 msk smör
10 soltorkade tomater
1 tsk basilika
En nypa chiliflingor
2 ägg
1 dl grädde
Salt
Peppar
2 mozzarellaostar
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda snabbt ihop pajdegen, tryck ut i en pajform och förgrädda i 10 minuter.
Halvera auberginerna och lägg in halvorna i ugnen i 15 minuter, på gallret bredvid pajformen.
Skala och skär rödlöken i klyftor, finhacka vitlöken.
Fräs löken i en stekpanna.
Repa köttet ur auberginerna och hacka dem grovt ner i pannan.
Strimla tomaterna och blanda i dem och kryddorna också.
Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar.
Lägg i grönsakerna i bottnen på pajskalet och häll på äggstanningen.
Skiva mozzarellan och täck pajen med ostskivorna.
Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter.
Antal: 4 mackor
Ugn: 250 grader, ca 5 minuter
Ingredienser:
4 ägg
4 skivor formfranska
Bordsmagarin
ca 16 bitar löksill
Sufflésmet:
2 små ägg
1 dl majonnäs
Salt
Svartpeppar
Dill eller gräslök
Gör så här:
Koka äggen i 7 minuter.
Låt svalna och skiva dem.
Lägg brödskivorna på en bakplåtspappersklägg plåt.
Bred bordsmagarin på brödskivorna och lägg de skivade äggen ovanpå.
Lägg på avrunnen löksill.
Skilj gulan från vitan.
Blanda gulan med majonnäsen i en djup tallrik.
Salta och Peppra.
Vispa äggvitan till hårt skum.
Blanda försiktigt ner äggvitan i majonnäsröran.
Bred sufflésmeten ovanpå sillen.
Gratinera tills sufflésmeten fått färg i 250 graders ugn, det tar ca 5 minuter.
Garnera med dill eller gräslök.
Ät mackorna varma.
Ingredienser:
3 ägg
2 dl socker
2 citroner
Gör så här:
Tvätta och borsta frukten väl.
Riv det yttersta skalet fint och pressa ur saften.
Blanda alla ingredienser i teflongryta eller skål i vattenbad och vispa till blandningen tjocknar.
OBS inte koka.
Häll upp massan i varma, väl rengjorda burkar, låt svalna och förvara kallt.
Håller i ca 2-3 veckor.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 bitar benfri laxfilé med skinn, ca 600 g
Lag:
½ purjolök
50 g färsk ingefära
1 citron
1 msk vitvinsvinäger
Dillstjälkar
1 msk salt
1 liter vatten
Sås:
2 dl gräddfil
Rivet skal av ½ citron
2 tsk riven färsk ingefära
½ dl hackad dill
2 krm sal
Gör så här:
Skär purjolöken i mindre bitar.
Skala och skiva ingefäran.
Skiva citronen.
Lägg ingredienserna till lagen i en vid kastrull eller en traktörpanna.
Häll på 1 liter vatten.
Koka lagen under lock i ca 10 minuter.
Lägg i laxen och koka på svag värme under lock i ca 12 minuter.
Låt laxen kallna lagen.
Blanda ingredienserna till såsen.
Servera laxen med såsen, kokt färskpotatis och sockerärtor.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | 31 | |||||||
|