Alla inlägg under oktober 2012
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 msk smör eller margarin
2 msk vetemjöl
4 dl mjölk eller gräddmjölk
Salt
Peppar
125 g hackad avrunnen spenat
2 msk blandade örter (timjan, salvia, oregano m.fl.)
Gör så här:
Fräs matfett och mjöl någon minut utan att det tar färg.
Späd med mjölk, lite i taget, under omrörning.
Koka såsen sakta i ca 5 minuter,tillsätt spenaten och örterna.
Smaka av med salt och peppar.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 burk kokta kikärter
1 dl tahini, sesampasta
2 msk pressad citron
3 msk olivolja
1 pressad vitlöksklyfta
Salt efter smak
Gör så här:
Mixa alla ingredienser till en slät kräm.
Smaka av med salt.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 liter kantareller
2 msk smör
4 msk vetemjöl
1 dl vitt vin
8 dl vatten
2 msk kalv- eller kantarellfond
1 msk tomatpuré
2 dl vispgrädde
30 g ädelost
Salt
Svartpeppar
Gör så här:
Hacka svampen lätt och fräs den i smör i en kastrull tills vätskan kokat in.
Pudra över mjöl och rör om.
Tillsätt vin, vatten, fond, tomatpuré och grädde.
Sjud soppan under lock några minuter.
Ta från värmen, smula ner osten i soppan och låt den smälta.
Smaka av med salt och peppar.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 purjolök
Olivolja till stekning
1 stort blomkålshuvud
3 dl matgrädde
1 liter vatten
2 tärningar kycklingbuljong
Salt
Peppar
Till servering:
Riven parmesan
Dijonsenap
Gör så här:
Skiva och fräs purjolöken glansig i olja i en kastrull.
Dela blomkålen i små bitar.
Tillsätt blomkål, grädde, vatten och buljongtärningar till kastrullen.
Sjud tills blomkålen mjuknat.
Ta från värmen och mixa soppan med en stavmixer tills den är slät.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med parmesan och en sked dijonsenap att blanda i direkt i tallriken.
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
1 dl vitt vin, torrt
1 dl vitvinsvinäger
1 st röd chilipeppar
2 kvistar timjan
1 kvist rosmarin
2 st lagerblad
10 st svartpepparkorn
½ dl socker
1 tsk salt
6 st vitlöksklyftor
2 st stjärnanis
4 dl tärnad pumpa, 2 x 2 cm
Gör så här:
Tärna pumpan i 2x2 centimeter stora bitar.
Skala vitlöksklyftorna och dela chilin på längden.
Rör ihop alla ingredienser utom pumpan i en vid kastrull.
Koka upp lagen och låt sjuda i ett par minuter.
Tillsätt pumpabitarna, sätt på lock och låt sjuda i ytterligare ett par minuter.
Lägg pumpabitarna i en stor syltningsburk.
Häll den kokande lagen över.Sätt på ett tättsittande lock.
Låt svalna och ställ in i kylen för att vila i cirka en vecka.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1,2 kg pumpa
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
1 msk smör
1 l grönsaksbuljong
2 dl crème fraiche
2 lime (rivet skal och saft)
2 tsk sambal oelek
Till dekoration:
4 strimlade gula och röda morötter
4 zucchiniblommor
Finskuren gräslök
Gör så här:
Skala och skär pumpan i tärningar.
Skala och hacka löken.
Fräs löken i smör i en gryta.
Tillsätt pumpa och buljong.
Koka upp, sänk värmen och låt soppan koka ca 10 minuter.
Mixa soppan, häll tillbaka i kastrullen och rör i crème fraiche.
Smaksätt med lime och sambal oelek.
Låt soppan koka upp före servering.
Servera soppan i varma tallrikar och dekorera med morötter, zucchiniblomma och gräslök.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, 20 minuter
Ingredienser:
20 prinskorvar
20 skållade och halverade mandlar
4 kycklingben
Grillkrydda
1 kg potatis, mjölig sort
20 g smör
3½ dl mjölk
Salt
Malen vitpeppar
Ev riven muskotnöt
Grön hushållsfärg
Ogräs (persilja)
Gör så här:
Benknotorna:
Skär loss skinnet på kycklingbenet och tryck ner det så att benet blottas.
Krydda med grillkrydda och stek i ugnen på 225° i 20 minuter eller tills köttsaften har en klar färg.
Potatismoset:
Koka potatisen mjuk.
Mosa den med hjälp av en elvisp.
Blanda i smör. Koka upp mjölken, häll den över potatisen och vispa hastigt till en luftig konsistens.
Krydda med salt, peppar och lite muskot.
Färga med grön hushållsfärg till önskad nyans.
Häxfingrarna:
Skär några snitt en bit in på korven.
Det ska föreställa hudveck.
Stick in en halv skållad mandel i ena änden. Den ska föreställa nagel.
Stek korvarna.
Arrangera portionerna på fyra varma tallrikar.
En klick mos, en benknota och en "hand" av häxfingrar.
Dekorera med lite ogräs (persilja).
Antal: 4 portioner
Ugn: 150 grader, cirka 10 minuter
Ingredienser:
4 ägg
125 g Philadelphiaost eller annan färskost
1/2 dl fiberhusk
Rivet skal av 2 ekologiska citroner
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader.
Vispa äggen pösiga.
Blanda ner färksost, fiberhusk, citronskal och salt och vispa så att det blir en slät smet.
Låt stå ett par minuter.
Bred ut smeten på ett bakplåtspapper och lägg över ett inoljat bakplåtspapper.
Kavla ut smeten över hela pappret.
Lägg de två papprerna med smeten emellan på en plåt.
Grädda i cirka 10 minuter.
Dra av det översta pappret och flytta pastadegen till en skärbräda.
Rulla ihop den och skär den i strimlor.
Klar att servera.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | 31 | |||||||
|