Direktlänk till inlägg 6 november 2013
Antal: ca 40 stycken
Jäsning: Över natten + ca 45 minuter
Ugn: 225 grader, ca 8 minuter
Ingredienser:
25 g jäst
1 msk honung eller sirap
2 tsk salt
2 dl rumstemperad filmjölk eller mjölk
4 dl ljummet vatten
6 dl grovt rågmjöl
3 dl grahamsmjöl
3 dl kornmjöl
1 msk kummin
Ca 2 dl vetemjöl
Rågmjöl och vetemjöl till utbakningen
Gör så här:
Första dagen:
Smula ner jästen i en bunke och tillsätt honung samt salt.
Häll på mjölken och rör om.
Slå på det ljumma vattent och rör om ordenligt.
Blanda ner rågmjölet.
Täck bunken väl med plastfolie och låt stå framme i rumstemperatur över natten.
Andra dagen:
Stöt kryddorna i en mortel och blanda med grahams- och kornmjölet.
Tillsätt detta till degen och arbeta sedan ner vetemjölet.
Arbeta degen ordenligt, och låt jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
Värm under tiden upp ugnen till 225 grader och ställ in en plåt för förvärmning.
Dela degen i ca 40 bitar.
Rulla varje bit till en rund degbulle och kavla ut på väl mjölat bakbord.
Använd rågmjöl och vetmjöl.
Vänd brödkakan allt eftersom med handen och en bred steksapde.
Mjöla bakbordet extra om degen vill fastna.
Kavla ut brödkakan tills den är riktigt, riktigt tunn och kavla sedan några gånger med en kruskavel.
Strö lite mjl över den heta plåten i ugnen och grädda en eller två brödkakor åt gången direkt på den plåten i ca 8 minuter.
Låt svalna på galler.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | ||||
|