Direktlänk till inlägg 8 november 2013

Kryddpepparbakad lutfisk med vinterkål & basilikakräm

Av Maria - 8 november 2013 10:00

Antal: 4 portionerUgn: 200 grader, ca 30 minuter

Ingredienser:
1 kg lutfisk
2 tsk salt
150 g smör
10 kryddpepparkorn, krossade
1 liten citron

Varm vinterkål:
500 g brysselkål, gärna stora (spara 1 rå kål till servering)
200 g grönkål eller svartkål, på stjälk
1 gul lök, finhackad
2 msk smör
1 tsk flingsalt och några varv med pepparkvarnen

Basilikakräm:
1 tomat, delad
50 g färsk spenat
1 kruka basilika (blad och stjälk)
½ vitlöksklyfta
2 dl neutral olja, iskall
Salt
Svartpeppar

Gör så här:

Basilikakräm:

Mixa tomat, spenat, basilika och vitlök i en matberedare.

Tillsätt iskall olja i en tunn stråle under tiden maskinen är igång.

Mixa till en tjock kräm med fin grön färg.

Smaka av med salt och peppar.


Vinterkål:

Skär bort nedersta delen på brysselkålen.

Plocka alla lösa blad ner i en värmetålig bunke.

Skär det som kvarstår i klyftor.

Lägg klyftorna i saltat kokande vatten och låt koka ca 2 min.

Sila ner vattnet i bunken med blad.

Kyl ner klyftorna i kallt vatten.

Kyl även ner bladen efter 30 sek.


Lutfisk:

Sätt ugnen på 200°.

Torka av fisken med hushållspapper och salta runt om, lägg i en mindre ugnsform.

Smält smör i en kastrull tills det börjar skumma och doftar nötigt.

Häll hälften av det brynta smöret över fisken och krydda med färsk mortlad kryddpeppar.

Täck formen med aluminium folie och tillaga mitt i ugnen tills fisken har en innertemperatur på 68-70°, ca 30 min.


Vinterkål (fortsättning):

Riv loss bladen från grön/svartkålsstjälkarna i mindre bitar.

Strimla stjälkarna superfint.

Fräs lök och stjälkar i smör tills de är mjuka och löken är glansig utan färg.

Tillsätt kålbladen och fräs med under omrörning tills de sjunkit ihop något.

Lägg i brysselkålsklyftorna och krydda med salt och peppar.

Vänd ner brysselkålsbladen när allt är varmt.


Lyft över fisken på ett serveringsfat.

Häll över resten av det brynta smöret och salta lätt.

Riv över citronskal och en rå brysselkål till ett fint pudertäcke.

Fördela vinterkålen runt om och servera med basilikakrämen.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
<<< November 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards