Direktlänk till inlägg 17 november 2013

Saffransknutar med mandelmassa

Av Maria - 17 november 2013 12:00

Antal: 36 stycken

Jäsning: 30-45 minuter + ca 30 minuter
Ugn: 225 grader, ca 10 minuter


Ingredienser:

1 g saffran
2 msk brännvin eller kokhett vatten
50 g jäst för söta degar
100 g smör
5 dl mjölk
1 dl strösocker
250 g kvarg (10 %)
½ tsk salt
12 dl vetemjöl

 

Fyllning:

150 g smör, kallt
300 g mandelmassa, riven
1 ägg, till pensling

 

Gör så här:

Blanda saffran och sprit.

Smula jästen i en bunke.

Smält smöret och tillsätt mjölken och värm till fingervarmt (ca 37°).

Häll degspadet över jästen och rör tills den löst sig.

Blanda i socker, kvarg, salt och saffranspriten.

Tillsätt nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 min i maskin eller 10 min för hand.

Låt jäsa under bakduk 30–45 min.


Dela degen i två delar och kavla ut till rektanglar.

Fördela hyvlat smör och riven mandelmassa på ena halvan av rektanglarna.

Vik över resten av degen och platta till.

Skär eller sporra degen i ca 2 cm breda remsor ,som en byxa som fortfarande sitter ihop upptill.

Tvinna ihop byxbenen och forma en ”knut” och fäst degsnibben på bullens undersida.

Lägg knutarna att jäsa på en plåt med bakplåtspapper ca 30 min.


Pensla saffransknutarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen ca 10 min eller tills de fått fin färg. Låt svalna på galler under bakduk.

Bakat · Jul · Saffran
 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
<<< November 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards