Direktlänk till inlägg 17 november 2013
Antal: 36 stycken
Jäsning: 30-45 minuter + ca 30 minuter
Ugn: 225 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
1 g saffran
2 msk brännvin eller kokhett vatten
50 g jäst för söta degar
100 g smör
5 dl mjölk
1 dl strösocker
250 g kvarg (10 %)
½ tsk salt
12 dl vetemjöl
150 g smör, kallt
300 g mandelmassa, riven
1 ägg, till pensling
Gör så här:
Blanda saffran och sprit.
Smula jästen i en bunke.
Smält smöret och tillsätt mjölken och värm till fingervarmt (ca 37°).
Häll degspadet över jästen och rör tills den löst sig.
Blanda i socker, kvarg, salt och saffranspriten.
Tillsätt nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 min i maskin eller 10 min för hand.
Låt jäsa under bakduk 30–45 min.
Dela degen i två delar och kavla ut till rektanglar.
Fördela hyvlat smör och riven mandelmassa på ena halvan av rektanglarna.
Vik över resten av degen och platta till.
Skär eller sporra degen i ca 2 cm breda remsor ,som en byxa som fortfarande sitter ihop upptill.
Tvinna ihop byxbenen och forma en ”knut” och fäst degsnibben på bullens undersida.
Lägg knutarna att jäsa på en plåt med bakplåtspapper ca 30 min.
Pensla saffransknutarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen ca 10 min eller tills de fått fin färg. Låt svalna på galler under bakduk.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | ||||
|