Direktlänk till inlägg 17 november 2013
Antal: 36 stycken
Jäsning: 30-45 minuter + ca 30 minuter
Ugn: 225 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
1 g saffran
2 msk brännvin eller kokhett vatten
50 g jäst för söta degar
100 g smör
5 dl mjölk
1 dl strösocker
250 g kvarg (10 %)
½ tsk salt
12 dl vetemjöl
150 g smör, kallt
300 g mandelmassa, riven
1 ägg, till pensling
Gör så här:
Blanda saffran och sprit.
Smula jästen i en bunke.
Smält smöret och tillsätt mjölken och värm till fingervarmt (ca 37°).
Häll degspadet över jästen och rör tills den löst sig.
Blanda i socker, kvarg, salt och saffranspriten.
Tillsätt nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 min i maskin eller 10 min för hand.
Låt jäsa under bakduk 30–45 min.
Dela degen i två delar och kavla ut till rektanglar.
Fördela hyvlat smör och riven mandelmassa på ena halvan av rektanglarna.
Vik över resten av degen och platta till.
Skär eller sporra degen i ca 2 cm breda remsor ,som en byxa som fortfarande sitter ihop upptill.
Tvinna ihop byxbenen och forma en ”knut” och fäst degsnibben på bullens undersida.
Lägg knutarna att jäsa på en plåt med bakplåtspapper ca 30 min.
Pensla saffransknutarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen ca 10 min eller tills de fått fin färg. Låt svalna på galler under bakduk.
Ugn: 200 grader, 15 minuter Ingredienser: 100 g mandel 250 g mandelmassa 3 msk råsocker En nypa flingsalt 2 äggvitor Garnering:Eventuellt chiafrön, mandelspån eller kokosflingor Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Mi...
Ingredienser: ca 400 g falukorv 2 gula lökar 2 äpplen 1 msk smör eller margarin 1 klyfta vitkål (ca 400 g) 2-3 dl buljong Ca 1 msk frukt- eller äppelcidervinäger Peppar Ev salt Gör så här: Skala lök och ev äpplen, hacka löke...
Antal: 4-6 portioner Ingredienser: ca. 800 g vitkålfett till stekning (smör eller olja)1,2 l vatten2 tärningar kött- eller grönsaksbuljongnågra kryddpepparkorn ochnågra vitpepparkorn1 lagerbladsojasås400 g (eller mera) sidfläsk Gör så h...
Ingredienser: 4 ägg 4 msk grädde eller vatten 1 msk smör eller margarin 2 dl sylt eller 1 pkt djupfrysta skivade jordgubbar Gör så här: Skilj äggulor och vitor. Blanda gulorna med grädde eller vatten. Vispa vitorna till skum och ...
Antal: 4 stycken Ingredienser: 4 skivor vitt bröd, gärna rostat 4 msk keso 4 skivor torskrom 4 tomatskivor 4 msk svart kaviar Citronklyftor Gör så här: Bred ett lager keso på vitt gärna rostat bröd. Täck med en rejäl skiva...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | ||||
|