Direktlänk till inlägg 17 november 2013

Saffransknutar med mandelmassa

Av Maria - 17 november 2013 12:00

Antal: 36 stycken

Jäsning: 30-45 minuter + ca 30 minuter
Ugn: 225 grader, ca 10 minuter


Ingredienser:

1 g saffran
2 msk brännvin eller kokhett vatten
50 g jäst för söta degar
100 g smör
5 dl mjölk
1 dl strösocker
250 g kvarg (10 %)
½ tsk salt
12 dl vetemjöl

 

Fyllning:

150 g smör, kallt
300 g mandelmassa, riven
1 ägg, till pensling

 

Gör så här:

Blanda saffran och sprit.

Smula jästen i en bunke.

Smält smöret och tillsätt mjölken och värm till fingervarmt (ca 37°).

Häll degspadet över jästen och rör tills den löst sig.

Blanda i socker, kvarg, salt och saffranspriten.

Tillsätt nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 min i maskin eller 10 min för hand.

Låt jäsa under bakduk 30–45 min.


Dela degen i två delar och kavla ut till rektanglar.

Fördela hyvlat smör och riven mandelmassa på ena halvan av rektanglarna.

Vik över resten av degen och platta till.

Skär eller sporra degen i ca 2 cm breda remsor ,som en byxa som fortfarande sitter ihop upptill.

Tvinna ihop byxbenen och forma en ”knut” och fäst degsnibben på bullens undersida.

Lägg knutarna att jäsa på en plåt med bakplåtspapper ca 30 min.


Pensla saffransknutarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen ca 10 min eller tills de fått fin färg. Låt svalna på galler under bakduk.

Bakat · Jul · Saffran
 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 19 juni 18:25

      Antal: 4 portioner   Ingredienser:5 dl kokt, kallt råris 3 msk vatten 2 msk olja 1 msk vinäger 2 tsk rivet apelsinskal 3 krm salt 1 krm peppar 600 g kokt,kall lax eller 500 g varmrökt lax 400 g färska eller djupfrysta ...

Av Maria - Onsdag 19 juni 06:30

Antal: 8 stycken Ugn: 175 grader, 15 minter   Ingredienser:3 ägg 1 dl havregryn 1 dl kokosmjöl ½ dl psylliumfrön 1½ tsk bakpulver Salt 25 g smör 6-8 soltorkade tomater 4 msk kesella 1½ dl fetaost   Gör så här: Vispa ägge...

Av Maria - Tisdag 18 juni 05:56

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 persika eller 100 g honungsmelon 1 äpple 200 g jordgubbar 100 g blå vindruvor   Dip: 4 dl kesella, 1 % fett 1 dl skalad mandel 2-3 kvistar mynta 1 dl matyoghurt   Gör så här:Börja med d...

Av Maria - Söndag 16 juni 07:00

      Antal: 1 plåt Ugn: 150 grader, 1½ timme   Ingredienser:2 dl sesamfrö 1 dl solrosfrö 1 dl bovetemjöl ½ dl linfrö ½ tsk salt ½ dl rapsolja 2 dl kokande vatten   Gör så här: Blanda alla torra ingredienser. Rör i olj...

Av Maria - Lördag 15 juni 09:29

Jäsning: 40 minuter + 20 minuter Ugn: 225 grader, ca 25 minuter   Ingredienser: 5 dl ljummet vatten50 g jäst1 tsk salt½ dl Rörsocker Strö2 rivna äpplen1 dl solrosfröca 14 dl vetemjöl   Gör så här: Smula jästen i en degbunke. Häll på ...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
<<< November 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se