Direktlänk till inlägg 17 november 2013

Saffransknutar med mandelmassa

Av Maria - 17 november 2013 12:00

Antal: 36 stycken

Jäsning: 30-45 minuter + ca 30 minuter
Ugn: 225 grader, ca 10 minuter


Ingredienser:

1 g saffran
2 msk brännvin eller kokhett vatten
50 g jäst för söta degar
100 g smör
5 dl mjölk
1 dl strösocker
250 g kvarg (10 %)
½ tsk salt
12 dl vetemjöl

 

Fyllning:

150 g smör, kallt
300 g mandelmassa, riven
1 ägg, till pensling

 

Gör så här:

Blanda saffran och sprit.

Smula jästen i en bunke.

Smält smöret och tillsätt mjölken och värm till fingervarmt (ca 37°).

Häll degspadet över jästen och rör tills den löst sig.

Blanda i socker, kvarg, salt och saffranspriten.

Tillsätt nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 min i maskin eller 10 min för hand.

Låt jäsa under bakduk 30–45 min.


Dela degen i två delar och kavla ut till rektanglar.

Fördela hyvlat smör och riven mandelmassa på ena halvan av rektanglarna.

Vik över resten av degen och platta till.

Skär eller sporra degen i ca 2 cm breda remsor ,som en byxa som fortfarande sitter ihop upptill.

Tvinna ihop byxbenen och forma en ”knut” och fäst degsnibben på bullens undersida.

Lägg knutarna att jäsa på en plåt med bakplåtspapper ca 30 min.


Pensla saffransknutarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen ca 10 min eller tills de fått fin färg. Låt svalna på galler under bakduk.

Bakat · Jul · Saffran
 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 1 maj 19:21

Ugn: 200 grader, 15 minuter   Ingredienser: 100 g mandel 250 g mandelmassa 3 msk råsocker En nypa flingsalt 2 äggvitor   Garnering:Eventuellt chiafrön, mandelspån eller kokosflingor   Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Mi...

Av Maria - Onsdag 1 maj 19:11

Ingredienser: ca 400 g falukorv 2 gula lökar 2 äpplen 1 msk smör eller margarin 1 klyfta vitkål (ca 400 g) 2-3 dl buljong Ca 1 msk frukt- eller äppelcidervinäger Peppar Ev salt   Gör så här: Skala lök och ev äpplen, hacka löke...

Av Maria - Onsdag 1 maj 18:20

Antal: 4-6 portioner   Ingredienser: ca. 800 g vitkålfett till stekning (smör eller olja)1,2 l vatten2 tärningar kött- eller grönsaksbuljongnågra kryddpepparkorn ochnågra vitpepparkorn1 lagerbladsojasås400 g (eller mera) sidfläsk   Gör så h...

Av Maria - Onsdag 1 maj 18:04

Ingredienser: 4 ägg 4 msk grädde eller vatten 1 msk smör eller margarin 2  dl sylt eller 1 pkt djupfrysta skivade jordgubbar   Gör så här: Skilj äggulor och vitor. Blanda gulorna med grädde eller vatten. Vispa vitorna till skum och ...

Av Maria - Onsdag 1 maj 17:54

Antal: 4 stycken   Ingredienser: 4 skivor vitt bröd, gärna rostat 4 msk keso 4 skivor torskrom 4 tomatskivor 4 msk svart kaviar Citronklyftor   Gör så här: Bred ett lager keso på vitt gärna rostat bröd. Täck med en rejäl skiva...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
<<< November 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards