Direktlänk till inlägg 17 november 2013
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
1 kg lutfisk
1 liter vatten
1 dl strösocker
1 dl salt
400 g gröna ärter, tinade
1½ dl grädde
1/4 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 dl skalad mandel
100 g smör
Salt
Kokt potatis
Mandlar, skalade, rostade
Gör så här:
Dag 1:
Lägg fisken i kallt vatten över natten.
Koka upp vatten, socker och salt till en lag och kyl ner.
Dag 2:
Ta upp fisken ur vattnet och låt rinna av.
Lägg fisken i lagen och låt rimma ca 40 min.
Häll 5 cm vatten i en kastrull och koka upp.
Lägg lutfisken i ett durkslag, sätt durkslaget över kastrullen och täck fisken med smörpapper.
Ånga fisken i 15–20 min, beroende på bitarnas storlek.
Kontrollera då och då så att det inte kokar torrt.
Koka ärterna i grädden ca 3 min.
Mixa till en slät puré och smaka av med salt och peppar.
Hacka mandeln till mandelsmöret fint.
Smält smöret i en kastrull.
Tillsätt mandeln och värm tills smöret bubblar, fått ljusbrun färg och luktar knäck.
Skeda smöret över fisken och servera direkt med potatis, ärtpuré och mandlar.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | ||||
|