Direktlänk till inlägg 21 november 2013
Antal: 10 portioner
Ingredienser:
500 g oxfilé, av den smalare delen
3 msk mörkt muscovadosocker
2 msk salt
1 msk grovmald svartpeppar
2 msk konjak
Pepparrotslingon:
1 dl lingon, frusna går bra
2 msk socker
½-1 msk riven färsk pepparrot
Gör så här:
Putsa köttet noga, så alla hinnor och eventuellt fett försvinner.
Rör ihop socker, salt, svartpeppar och konjak i en liten skål så att socker och salt börjar lösa sig.
Lägg köttet i en stor plastpåse och häll i konjaksblandningen.
Knyt ihop påsen, rulla runt köttet i påsen så det täcks av blandningen.
Lägg på ett fat och ställ i kylen.
Vänd påsen med jämna mellanrum under 1½ dygn.
Se till att socker och salt löser sig helt.
Häll bort all vätska när filén är färdiggravad och frys köttet minst 2 dygn.
Skär köttet i tunna skivor medan det ännu är halvfruset.
Pepparrotlingon:
Rör ihop lingon och socker i en skål tills sockret slutat knastra.
Vänd ner färskriven pepparrot efter tycke och smak strax före servering.
Det är enkelt att grava sin egen oxfilé.
Eftersom köttet bör frysas 2 dygn före eller efter gravning passar det fint att grava köttet i god tid, lägga i frysen och flytta till kylskåpet på morgonen innan det ska serveras.
Sedan skivar man köttet halvfruset, då går det enklast att skära tunna skivor.
Skivorna tinar snabbt på tallrik.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | ||||
|