Direktlänk till inlägg 22 november 2013
Antal: ca 35 bitar
Ingredienser:
100 g smör
2½ dl strösocker
2 dl vispgrädde
1 dl ljussirap
1 krm salt
2½ msk lakritspulver
1 dl små tunna salmiakplattor
Gör så här:
Smält smöret i tjockbottnad kastrull.
Rör i grädde, sirap, socker, salt och lakritspulver.
Låt småkoka ca 20-25 minuter.
Rör om 2-3 gånger under tiden.
Kolan är klar vid 122 grader.
Har du ingen digital hushållstermometer, så gör ett kulprov för att kolla om kolan är klar.
Använd en sockertermometer 122 grader eller gör ett kulprov för att kolla om kolan är färdig.
Fodra en brödform med nonstick/silikon ark och häll upp kolan.
Strö över salmiak bitar.
Låt svalna 1 timme lyft ur och klipp eller skär kolan i bitar.
Låt svalna ytterligare 1 timme och slå in kolorna i samma papper som du fodrade formen med.
Kulprov:
Droppa lite av smeten i ett glas med iskallt vatten. Vänta några sekunder och prova sedan om du kan forma smeten till en kula. Till knäck bör kulan vara ganska fast, så känns den mjuk kokar du helt enkelt smeten lite längre. Till kola kan kulan vara mjukare.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | ||||
|