Direktlänk till inlägg 29 november 2013

Saffransbullar med mandelmassa och apelsin

Av Maria - 29 november 2013 06:45

Antal: ca 40 bullar

Jäsning: 1 timme + 30 minuter

Ugn: 225 grader, 10-12 minuter


Ingredienser:

Bulldeg: 

150 g smör

5 dl mjölk

½ g (1 pkt) saffran

50 g jäst för söta degar

½ tsk salt

1½ dl strösocker

13-15 dl vetemjöl


Fyllning:

Rivet skal och saft av 2 apelsiner

3 dl russin

100 g rumstempererat smör

½ dl strösocker

1-2 msk vetemjöl

150 g mandelmassa


Topping:

1 ägg

150 g mandelspån

3 msk pärlsocker


Gör så här:

Smält smöret i en kastrull.

Tillsätt mjölk och saffran och låt vätskan bli fingervarm.

Smula ner jästen i en bunke och blanda med degvätskan.

Blanda ner salt, socker och vetemjöl.

Spara lite av mjölet till utbakningen.

Arbeta degen smidig i ca 10 minuter.

Låt den sedan jäsa i ca 1 timme eller tills den är dubbelt så stor.


Häll sedan apelsinsaften i en liten kastrull tillsammans med russinen.

Låt koka upp och sedan svalna.


Mjöla bakbordet och stjälp upp degen.

Knåda den fast och smidig.

Dela degen i två lika stora bitar.

Kavla ut varje del till en rektangel, ca 30*50 cm.

Rör samman det mjuka smöret, rivet apelsinskal, strösocker och mandelmassa.

Fördela krämen på de två degplattorna.

Krama ur russinen och strö dem över mandelmasskrämen.

Pudra över 1-2 msk vetemjöl.

Rulla samman från långsidan.

Skär rullen i 2-3 cm tjocka skivor och lägg dem i pappersformar.

Låt jäsa i ytterligare 30 minuter.


Sätt ugnen på 225 grader.

Pensla bullarna med det uppvispade ägget och strö över mandelspån och/eller pärlsocker.

Grädda bullarna i 10-12 minuter eller tills de fått fin färg.

Bakat · Jul
 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
<<< November 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards