Direktlänk till inlägg 16 oktober 2014
Antal: 50 st
Ugn: 175-200°C
Ugn: ca 8-10 minuter
Ingredienser:
4½ dl vetemjöl
1 dl socker
200 g margarin eller smör
2 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker (eller varför inte göra eget vaniljsocker)
Garnering:
Hackad mandel, nötkärnor eller pärlsocker
Gör så här:
Man kan använda maskin eller göra degen för hand.
Maskin:
Lägg alla ingredienser till degen i blandarskålen, matfettet delat i bitar.
Blanda allt till en deg.
Ta upp den på bakbordet.
Knåda ihop den om det behövs.
För hand:
Lägg mjölet i en hög på bakbordet eller i en bunke.
Gör en fördjupning i mitten.
Tillsätt sockret, vaniljsocker och matfettet delat i mindre bitar.
Finfördela det med en kniv eller stekspade.
Arbeta snabbt samman degen.
Forma rullar drygt 4 cm i diameter.
Rulla dem i mandel, nötter eller pärlsocker.
Lägg rullarna kallt ca 1 timma.
Skär dem i knappt ½ cm tjocka skivor.
Lägg kakorna på smorda plåtar eller på bakplåtspapper.
Grädda i kakorna mitt i ugnen i 175-200°C i 8-10 minuter eller tills de fått vacker färg och är genomgräddade.
Låt kakorna kallna på galler.
Kakorna kan förvaras i burk 10-14 dagar eller i frysen ca 6 månader.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 500 g falukorv1 gul löksmör, till stekning (eller margarin)3 msk tomatpuré2 tsk dijonsenap 2 dl gräddesaltpepparpersilja, hackad Gör så här: Dra av skinnet på falukorven och skär den 1/2 cm tjocka b...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 250 g nötfärs350 g vitkål1 msk smör2 msk senap (stark söt)2 msk tomatpuré 1 lagerblad2 hönsbuljongtärningar12 dl vatten1 purjolök1 msk soja (kinesisk)1 tsk saltsvartpeppar, nymald Servering:1 dl persiljabröds...
Antal: 4 ´portioner Ingredienser: 600 g kycklinglårfilé, i munsstora bitar2 klyftor vitlök, finhackade1 gul lök, i små båtar (stor)1 röd paprika, i munsstora bitar250 g broccoli, i små buketter och stam skivad 4 dl crème fraîche2 dl sweet chi...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 kg potatis (gärna rödskalig)olivoljasalt600 g quornbitar0,5 tsk salt 0,5 tsk peppar2 msk rapsolja, att steka i3 klyftor vitlök1 gul lök4 dl crème fraîche (kan bytas till havre fraiche)2 tsk kinesisk soja1 ms...
Antal: 4-6 portioner Ugn: 175 grader, 10-12 minuter + ca 20 minuter Ingredienser: Pajdeg: 3 dl vetemjöl125 g smör, kallt1 msk vatten, kallt Fyllning:2-3 kycklingfiléer1 purjolök1 röd paprika2 klyftor vitlök1 förp bacon (à 140 g)150 g feta...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||||
|